Hongrae Lee


Xhiro e biznesit 2021: 34 milionë euro
Ndryshimi në % 21/20: +400
Numri i punonjësve: 1620
Vendndodhja: Fier

Për një vend me nivel jo të lartë zhvillimi, me probleme ekonomiko-sociale sikundër është Shqipëria, investimet e huaja në përgjithësi e sidomos ato direktet janë një ilac i mirë për ti reduktuar këto probleme. Hyrja e një investitori të huaj apo themelimi i një kompanie të re me kapital të huaj është një lajm shumë i mirë për ambientin ekonomik shqiptar dhe shoqërinë në tërësi. I tillë ishtë padyshim edhe ai i ndërtimit të fabrikës për prodhimin e pajisjeve kabllore për automjetet në Fier. E ndërtuar nga kompania koreane “Yura Coorporation” me vlerën e afro 10 milionë eurove, kjo fabrikë ndoshta nuk kishte ndonjë peshë të përfillshme në raport me totalin e investimeve të huaja të konkretizuara gjatë vitit 2019 apo vitit 2020. Mirëpo roli dhe rëndësia e këtij investimi është e madhe. Sepse bëhet fjalë për një fabrikë të lokalizuar në zonën e Fierit, prej së cilës, në fund të vitit 2021, i cili ishte edhe viti i dytë i aktivitetit të “Yura Corporation Albania”, u regjistrua një numër total punonjësish prej 1500 vetësh. Inxhinierë prodhimi dhe të kontrolllit të cilësisë, ekonomistë, juristë, punonjës të përgatitjes së pagave, si dhe një numër të madh operatorësh prodhimi.

Më shumë informacion mund të gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Më të mirët 2022”


 

Luca Busi


Xhiro e biznesit 2021: 35 milionë euro
Ndryshimi në % 21/20: +20.4
Numri i punonjësve: 352
Vendndodhja: Tiranë

Ekipi ynë është i shkathët, i motivuar dhe i gatshëm për të dhënë gjithnjë e më shumë. Pas një viti si 2020-ta, që vërtetë ngriu tregjet ndërkombëtare, ne mbyllëm xhiron tonë të vitit 2021 me 35 milionë euro, + 20,4% krahasuar me një vit më parë, me një diferencë EBIT prej 19,1% në qarkullim falë një përmirësimi të mëtejshëm në performancë dhe një rritje në burimet njerëzore. Numra të pabesueshëm që na lejuan të vëmë në lëvizje muskujt në një moment shumë delikat dhe të sjellim në shtëpi objektivin prioritar për CCBS: rritje të vazhdueshme, të qëndrueshme dhe cilësore”.
Kështu Luca Busi, President i Coca-Cola Bottling Shqipëria që prodhon, shishe dhe zhvillon të gjitha produktet e The Coca Cola Company në Shqipëri komenton fotografinë ekonomiko-financiare të 2021-shit.

Më shumë informacion mund të gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Më të mirët 2022”


 

Eduard Curraj


Xhiro e biznesit 2021: 37 milion EURO
Ndryshimi në % 21/20: +7
Numri i punonjësve: 120
Vendndodhja: Tiranë

Përqafojmë një të ardhme të shëndetshme! Motoja jonë është një premtim për pacientët tanë, të cilin ne e arrijmë duke siguruar bashkëpunim me kompani farmaceutike prestigjoze ndërkombëtare për tregun rajonal që në operojmë. Përpjekjet e një pune të palodhur shpërblehen dhe sot pasi 20 vitesh, “Delta Pharma Albania” është një faktor unik rajonal dhe renditet në një nga kompanitë më të sukseshme farmaceutike në tregun ballkanik. Rrugëtimi e kësaj kompanie nis më 2002-in. Falë punës dhe përkushtimit të themeluesit të saj, zotit Eduard Curraj, “Delta Pharma” ia doli të bëhej një prej distributorëve më të rëndësishëm farmaceutikë duke kontribuar edhe në revolucionarizimin e mëtejshëm të sektorit farmaceutik në Shqipëri.

Më shumë informacion mund të gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Më të mirët 2022”


Dionis Likometa


Administrator i kompanive R.B.H Beline dhe “Izvor99”

Xhiro e biznesit 2021: 40 milion EURO
Ndryshimi në % 21/20: +40
Numri i punonjësve: 60
Vendndodhja: Tiranë, Elbasan

E shikon këtë, ky është bitumi im, edhe ky, edhe ky…”. Ndërsa kalonim në segmente të ndryshëm rrugorë, gjatë një udhëtimi në një nga rrugët kryesore të Shqipërisë, e ndërtuar vitet e fundit, Rebani Likometa tregonte gjithë ngazëllim e krenari se bitumi që ishte përdorur aty ishte ofruar e tregtuar nga ai. Ishte një krenari e ligjshme e një personi, i cili ka arritur të ndërtojë një kompani tepër të suksesshme, e cila është kthyer prej vitesh në furnitorin kryesor të kompanive që punojnë në infrastrukturë me një produkt të domosdoshëm, sikurse është bitumi. Ka edhe kompani të tjera që kanë këtë natyre aktiviteti, por duket se ato as i afrohen fare e as kanë asnjë mundësi të konkurojnë me “IZVOR 99”-ën e Rebani Likometës. Dhe ky nuk është thjesht perceptim, por një konkluzion i logjikshëm që rezulton nga “fotografimi” i biznesit te tij përgjatë viteve.

Më shumë informacion mund të gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Më të mirët 2022”


 

Kompania ELKA SA


Xhiro e biznesit 2021: 41 milion EURO Ndryshimi në % 21/20: +4.6
Numri i punonjësve: 429
Vendndodhja: Vrisera, Gjirokastër

Për kompaninë ELKA S.A viti 2021 ishte me ecuri relativisht të kënaqshme.
Themi relativisht të kënaqshme sepse ndër të gjithë treguesit ekonomiko-financiarë që tregojnë mbarëvajtjen e një kompanie gjatë vitit, vetëm ai i fitimit nuk njohu rritje. Kurse të gjithë të tjerët patën përmirësime të ndjeshme, duke bërë që ELKA S.A të vazhdojë trendin e saj të rritjes së vazhdueshme nga njëri vit në tjetrin. Pavarësisht edhe prej periudhave të vështira sikurse ishte pandemia e Covid 19. Qarkullimi në total i kompanisë për vitin 2021 ishte rreth 4.9 miliardë lekë pa TVSH, që e krahasuar me një vit më parë dëshmon për një rritje prej 4.63 për qind. Rritje pati si tregu i brendshëm, edhe eksporti. Kështu, nga tregu i brendshëm u sigurua një total shitjesh prej 4 miliardë lekë, me një rritje prej 3.8 për qind. Kurse nga eksporti u realizua një xhiro prej 781 milionë lekë, që e krahasuar me periudhën parardhëse përfaqëson një rritje prej 8.7 për qind.

Më shumë informacion mund të gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Më të mirët 2022”


Agro Blend


Xhiro e biznesit 2021: 50 milion EURO
Ndryshimi në % 21/20: +30
Numri i punonjësve: 280
Vendndodhja: Vorë, Tiranë

Për kompaninë “Agro blend”, viti 2021 ishte një vit gjatë së cilit ajo performoi në mënyrë shumë të mirë. Madje, aq të mirë sa me plot siguri mund të themi se rezultatet e arritura nga kjo kompani vitin e kaluar ishin më të mirat e arritura ndonjëherë. Në tregues sasiorë e cilësorë. Kështu, kompania regjistroi një volum të përgjithshëm aktiviteti në vlerë në nivelin e 50 milionë eurove. Krahasuar me vitin paraardhës rritja ishte më shumë se sa 40 për qind. Por ky tregues i përmirësuar. Që tregon për shtim të volumit të shitjeve të kompanisë, nuk do të kishte shumë vlerë, po qe se treguesi i fitimit do të ishte në vend numëro, apo për më tepër, i përkeqësuar. E vërteta është se edhe fitimi i kompanisë ka ndjekur trendin rritës, duke “kërcyer” në nivelin e 414 milionë lekëve, ndërkohë që një vit më parë ai ishte rreth 385 milionë lekë. Por ajo që është edhe më e rëndësishme ka të bëjë me totalin e tatimeve e të takave të paguara nga kompania gjatë vitit 2021, shumë kjo që gjithashtu ka ardhur në rritje.

Më shumë informacion mund të gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Më të mirët 2022”


Luan Leka


Xhiro e biznesit 2021: 55 milion EURO
Ndryshimi në % 21/20: +12
Numri i punonjësve: 500
Vendndodhja: Tiranë, Krujë

Që prej vitit 1992, vit kur biznesmeni i mirënjohur Luan Leka themeloi kom- paninë e parë të tij EHW, ai duket se ka bërë një “betim” për të ndërtuar një aleancë besnike me konasumatorët e thjeshtë. Sepse E.H.W lindi si nevojë për të përmbushur nevo- jat e tyre me produkte të përpunuara mishi. Në Shqipërinë e viteve para -90-ës ishte krijuar një traditë në industrinë e prodhimit të sallameve, por ngjarjet që filluan në vitet 90-91 sollën shkatërrimin e këtyre ndërmarrjeve. Luan Leka nuk la të kalonte shumë kohë dhe duke ndërtuar kompaninë EHW shënoi njëherazi edhe procesin e rindërtimit të kësaj industrie. Sepse pas tij u ngritën edhe një sërë kompanish të reja me këtë natyrë biznesi. Se sa të drejtë ka patur atëhere ai, kur mes ideve të pafundme të biznesit, zgjodhi të ndërtojë një fabrikë të prodhimit të sallameve këtë e tregon e gjithë historia e mëpasme. E cila është një histori suksesi në kuptimin më të plotë të kësaj fjale.

Më shumë informacion mund të gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Më të mirët 2022”


Nadir Causholli


Emri i kompanisë: CFO Pharma
Xhiro e biznesit 2021: 60 milionë euro
Numri i punonjësve: 300
Vendndodhja: Tiranë

CFO Pharma është kompani lider në tregun farmaceutik shqiptar, e themeluar në vitin 2003. Që nga viti i themelimit e deri më sot ajo ka njohur vetëm rritje dhe zgjerim . Fokusi i kompanisë është regjistrimi, importimi, shperndarja, shitja,marketing, promovimi dhe eksportimi i produkteve farmaceutike, pajisjeve medicinale dhe shtesave ushqimore.
CFO Pharma mbulon si shpërndarje dhe promovim , 100% të farmacive në Shqiperi dhe Kosovë.

Më shumë informacion mund të gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Më të mirët 2022”


Avni Ponari


Emri i kompanisë: Sigal Uniqa Group Austria
(Sigal Shqipëri, Sigal Kosovë, Sigal Maqedoni, Sigal Jetë, Fondi i Pensioneve Sigal)
Xhiro e biznesit 2021: 81 milion EURO
Numri i punonjësve dhe agjentëve: 2100
Vendndodhja: Tiranë, Prishtinë, Shkup

Kur nuk kisha para të mjaftueshme, u ula të mendoja dhe nuk vrapova për të fituar para. Një ide është malli më i vlefshëm në botë”. Ai që e thotë këtë është Steve Jobs, një nga biznesmenët e shquar në botë, por tek kjo shprehje e tij më shkon mendja sa herë duhet të kuptoj e shpjegoj suksesin e Avni Ponarit në biznes. Kur zyrtarit i jepet urdhri i largimit të punës për arsye të ndryshme, presupozohet se ai është lajmi më i keq i mundshëm për të. Sepse rroga është e ardhura kryesore e tij dhe e familjes, ndaj ndër- preja e marrëdhënieve ekonomike është shikuar, madje edhe vazhdon të shikohet si një ngjarje dramatike nga shumë persona. Mirëpo me Avni Ponarin nuk ndodhi aspak kështu, atëhere kur iu komunikua ndërprerja e detyrës si drejtor i INSIG-ut të Tiranës. Nuk kaloi në panik, nuk u terrorizua me këtë ndryshim të bëftë të statusit të tij, nga drejtor në i papunë. Nuk e përjetoi si fundin e botës.

Më shumë informacion mund të gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Më të mirët 2022”


Maltin Korkuti


Emri i kompanisë Credins Bank
Xhiro e biznesit 2021: 101 milionë EUR
Numri i punonjësve: 997

Zyrat qëndrore: Tiranë

Banka Credins e mbylli vitin ‘21 me një performancë të kënaqshme financiare dhe në linjë me objektivat strategjike të vendosura, madje duke kapërcyer disa prej shifrave të buxhetuara. Rezultatet e arritura në fund të këtij viti të gjatë e të vështirë, janë pasqyrim i punës dhe energjive të përbashkëta të 997 punonjësve dhe asaj që kemi bërë çdo ditë, bashkërisht me çdo klient e në çdo degë të bankës Credins.

Më shumë informacion mund të gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Më të mirët 2022”