Shpetim Luku/ Si të orientohemi në xhunglën e tregut?

 

Para pak ditësh Shqipëria mori një lajm zyrtar të pakëndshëm. Sipas Bankës Botërore, vendi ka një renditje shumë të keqe sa i takon efikasitetit të struktura shtetërore në mbrojtje të konsumatorit. Konkretisht, renditemi në vendin e 6-shtë ndërmjet 100 vendeve sa i takon performancës së keqe të këtyre institucioneve. Sigurisht që ky lajm thjesht legalizon atë perceptim të përgjithshëm të publikut lidhur me këtë cështje. Sepse që strukturat shtetërore në mbrojtje të konsumatorit funksionojnë dobët kjo është dicka që dihet dhe në gjuhën popullore publiku e ka shprehur në ankesat e vazhdueshme të tipit: nuk dimë cfarë hamë, nuk dimë cfarë konsumojmë etj etj. Mjafton një shkrim apo një status në facebook rreth kësaj teme për të konstatuar një lloj alarmi tek konsumatorët, dyshime të theksuara të tyre rreth cilësisë së asaj që konsumojnë.

Por ndërkohë, ka edhe një fakt tjetër interesant dhe ai lidhet me evidentimin që bëjnë të huajt lidhur me cilësinë e ushqimit në Shqipëri. Të gjithë gazetarët, blogerat që kanë ardhur për të shkruar në vendin tonë, ushqimin e mirë e të lirë e përmendin si një prej avantazheve kryesore dhe një prej motiveve –midis shumë të tillëve-, pse duhet vizituar Shqipëria. Kemi të bëjmë me ndonjë kontradiktë? Jo, të dyja janë të vërteta. Pra, që edhe manovra në kurriz të konsumatorit në treg ka sa të duash, por  edhe produkte cilësore gjen sa  të duash në treg. Dhe ne një situatë të tillë, paqartësia, konfuzioni i konsumatorit është mëse i natyrshëm dhe i justifikuar. Të konsumosh plot dyshim mallrat e përdorimit të përditshëm është një torturë e vërtetë. Aq më tepër kur edhe media, në vend që të qartësojë situata të caktuara, në vend që të bëjë transparencën dhe hierarkinë mbi bazë cilësie në treg, në vend që të flasë me emra konkrete në rastet kur bën ndonjë punë hetimorë gazetareske, vetëm sa e shton konfuzionin e qytetarëve duke folur në tërësi e në përgjithësi për problemin. Megjithatë egziston një mënyrë se si të kompensohet mungesa e efikasitetit të strukturave në mbrojtje të konsumatorit. Egziston një mënyrë si të orientohesh në treg e të blesh mallra pa asnjë dyshim mbi cilësinë e tyre. Ajo është të preferosh produkte të kompanive që kanë vite që rrezatojnë  seriozitetin dhe vazhdimësine e tyre. Qofte keto kompani prodhuese e qofte importuese. Kompani të tilla serioze ka me dhjetra në Shqipëri. Ne cdo fushë, në cdo sektor. Ka në përpunimin e qumështit, në përpunimin e mishit, në përpunimin e drithërave, ka kompani serioze karburanti etj etj. Janë kompani të cilat kanë vite në treg dhe këtë egzistencë afatgjatë  e kanë bërë të mundur nëpërmjet punës plot përkushtim, pasion e seriozitet në fushën ku veprojnë. Janë kompani që suksesin afatgjatë të deritanishëm e kanë realizuar duke ofruar mallra e shërbime me cilësi. Janë kompani që suksesin në vazhdim e kanë projektuar sërish duke patur për kalë beteje, pikërisht cilësinë. Janë kompani ku janë bërë investime të mëdha miliona e miliona euro e për rrjedhojë, këto kompani  nuk kanë asnjë arsye të aplikojnë mënyra përfitimi të pandershme, në kurriz të qytetarit, pasi  edhe kostoja që do tju duhej të paguanin  do të ishte tepër e madhe. Perkundrazi, subjektet qe janë të vogla në treg, pa fuqi konkuruese të spikatur janë më të prirura për të aplikuar “lojë” të pandershme. Duke ushtruar profesionin kam patur raste të njihem nga afër me shumë prej këtyre kompanive serioze dhe ato janë vërtet kompani moderne e bashkëkohore. Nëse do ta shtrish dyshimin dhe tek to, atëhere ky nuk është një dyshim racional, por thjesht dyshim i dikujt që nuk dëshiron të besojë në asgjë dhe askund.

Është lehtësisht e kuptueshme që sukses afatgjatë është ai që realizohet mbi bazën e besimit të konsumatorit. Është ky i fundit ai që i vë “vulën” cilësisë së produkteve apo shërbimeve që nxjerrin në treg kompanitë nëpërmjet besimit apo mosbesimit, nëpërmjet përfilljes apo jo të tyre.  Kompanitë që kanë sukses afatgjatë në treg janë kompani me reputacion dhe gjeja me e cmuar që ata kanë është pikërisht ky, pra reputacioni. Atë nuk do të donin ta vinin në dyshim për asnjë cmim, për asnjë përfitim. Në të kundërt, nëse ky reputacion, i krijuar me punë, përkushtim e seriozitet, bie, atëhere ka filluar edhe rënia e kompanisë.

Pra kompanitë e mëdha prodhuese janë filtri i parë i cilësisë dhe të konsumosh produktet e tyre do të thotë të kesh larguar veten nga dyshimet që stimulohen përditë e më shumë

Por kujdesi përforcohet akoma më tepër, në rast se përzgjedh edhe vendin e furnizimit. Njësitë e tregtimit sot janë të tipit minimarkete, markete, supermarkete e hipermarkete, individe. Vendet e tregtimit jane gjithashtu te ndryshme. E tille eshte rruga, te tilla jane tregjet e licensuara.  Nëse ke mundësi të zgjedhësh që të furnizohesh nëpër supermarkete të mëdha, atëhere i je larguar shumë mundësisë që të “takohesh” me produkte të imituara, të fallsifikuara, produkte të spekuluara etj. Sepse edhe supermarketet janë një lloj i caktuar filtri. Askush prej tyre nuk është i ineteresuar të fuse në to produkte të tilla, të cilat do të mundësonin krizë besimi kundrejt tij e për rrjedhojë do ti cënin imazhin dhe vizitat e klientëve në to. Para disa vitesh doja të ndihmoja një biznesmen që kishte ngritur një fabrikë modern prodhimesh blegtorale për të tregtuar poduktet e tij në një supermarket të njohur. Pronari i rrjetit të supermarketeve kërkoi të shikonte me sytë e tij fabrikën dhe pasi e realizoi këtë, mori disa monstra të produkteve që pretendohej të futeshin në supermarketet e tij dhe iu bëri analizat përkatëse në laboratorë. Kjo tregon pra që pronarët e supermarketeve  janë “vigjëluesit” e tjerë kundrejt cilësisë së mallrave, duke ofruar në treg alternativa të besueshme. Problemi kryesor në Shqipëri është se shumë persona nuk e kanë mundësinë për vepruar sipas kësaj mënyre, për shkak të fuqisë së ulët blerëse, cka i detyron ata që në blerje të kenë tregues primar vetëm cmimin. Ndaj duket se ata janë edhe më të ekspozuarit dhe të penalizuarit nga mungesa e eficencës së institucioneve në mbrojtje të konsumatorit

Shpetim Luku/ Biznesmeni i mirënjohur shqiptar bën një ofertë të pazakontë

 

 

Një biznesmen i mirënjohur shqiptar bën një ofertë të pazakonte, një ofertë që deri më tani nuk ishte artikuluar asnjëherë më parë publikisht nga ndonje tjeter. Luan Leka, pronar i disa kompanive, ku ndër më të njohurat  janë EHW, CONAD Albania dhe fabrika e prodhimit të ujit QAFË-SHTAMA fton cdokënd, klient apo jo i rrjetit të supermarketeve CONAD dhe i atyre franchise, por që furnizohen nga Conad, të zgjedhin një vaj ulliri ku të duan dhe shishen që duan. Më pas, këtë shishe ta dërgojnë në një laborator të certifikuar, kundrejt shpenzimeve të biznesmenit dhe po qe se vaji nuk do jetë 100 % vaj ulliri, atëhere biznesmeni është i gatshëm të paguajë cfarë do shumë që i kërkohet apo do permbushe cfaredo deshire qe do i kerkoje personi qe ka vertetuar te kunderten.

 I njohur si një biznesmen skrupuloz, deri ne mani, i dalluar si një biznesmen me  dedikim e përkushtim të madh kundrejt cilësisë, reagimi i Luan Lekës merr shkas nga një status në rrjetin social facebook i një qytetari pak ditë më parë, i cili pretendonte se ishte ballafaquar në një nga dyqanet Conad(franchise) me një shishe vaji të fallsifikuar. Sic ndodh rëndom, negativiteti përhapet edhe nga ndonjë portal me një zell të tillë a thua se mezi e prisnin një lajm të tillë dhe duke shperndare konfuzion tek qytetaret. Si një njeri që merret edhe me detajet më të vogla, pronari i Conad-it, pra biznesmeni Luan Leka, ka shkuar ne dyqanin në fjalë, ka takuar edhe menaxheren përkatëse  dhe e ka sqaruar situatën. Sipas tij, ai lloj vaji që klienti pretendon që është i fallsifikuar është vaj 100 % ulliri i filtruar. Ndryshe nga vajrat e tjere me ngjyre me te erret, qe jane produkte jo te filtruara plotesisht, ndaj kane edhe ngjyren me te theksuar. Ndaj, biznesmeni nuk mjaftohet vetëm me përgënjeshtrimin e këtij fakti, por shkon edhe më tej.  Ai ka lëshuar  dorashkën e sfidës për këdo që ngutet duke bërë komente dashakeqëse në rrjete sociale.Dhe jo vetem per vajin e ullirit, por per cdo produkt qe tregtohet tek CONAD-i ne Shqiperi.

“Conad Albania garanton që do të gjeni gjithnjë saktësisht produktin me karakteristikat e etiketës. Garantojmë siguri ushqimore, konform ligjeve europiane, cilësi dhe kujdes maksimal për klientin”-thonë biznesmeni Luan Leka.

Conad Albania është lideri i tregut të supermarketeve në Shqipëri, me tregues ekonomiko-financiarë që përmirësohen nga viti në vit. Cka do të thotë se besimi i klientëve të saj sa vjen e forcohet.

“I cmendur” pas hekurit

 

Shpetim Luku

Ka disa aktivitete në Shqipëri, që për nga shkalla e vështirësive me të cilat përballen, për nga kompleksiteti e ndërlikimi që përfaqëson i gjithë procesi i prodhimit krijojnë në mënyrë instiktive dëshirën për pyetjen: pse ky biznesmen zgjodhi këtë aktivitet dhe jo një tjetër më të lehtë?!

Sigurisht që një pyetje e tillë është e kushtëzuar edhe nga panorama që ka biznesi shqiptar, ku fitimet më të mëdha janë siguruar e sigurohen në aktivitete relativisht më të lehta se sa sektori prodhues. Mirëpo, sidoqoftë është një pyetje që nuk merr për bazë pasionin e themeluesit të një kompanie prodhuese. Një pasion që shkon deri në “cmenduri”. Si një shembull ilustrues i shkëlqyer i asaj që thamë më lart është rasti i Proletar Hasanit. Në vitin 2006 themeloi kompaninë PapMetal, një kompani që merret me përpunim llamarine dhe prodhimin e profileve tubolare prej llamarine celiku. Po të kishte për qëllim fitime më të mëdha e më të lehta, atëhere me siguri ai nuk do ti futej këtij biznesi, por do të zgjidhte një më të lehtë dhe të tilla mundësi në vitin 2006 ka patur sa të duash. Por s’kishte si të ndodhte ajo, përsa kohë, Proletar Hasani, gjatë kohës së emigracionit të tij kishte krijuar background-in e nevojshëm dhe kishte ushqyer pasionin e tij për këtë lloj industrie. Ndaj, kur u kthye nga emigrimi një gjë ishte mëse e qartë në kokën e tij: do të merrej me biznesin e përpunimin të hekurit dhe llamarinës.

Në një sipërfaqe prej15000 metër katror sipërfaqe e mbyllur dhe e mirëorganizuar brenda një sipërfaqe totale prej 50 mijë metra katror dhe me kapacitete që i kalojnë 50.000 ton metale në vit filloi punë kompania PapMetal. Që nga krijimi saj e deri më sot, ecuria e Pap Metal-it ka qenë e tillë që vecse ka konfirmuar nëpërmjet rezultateve të saj, saktësinë e idesë së biznesit të Proletar Hasanit, punën e tij me pasion dhe menaxhimin e mirë nga ai e stafi i tij. Me një aktivitet vjetor gjithnjë e në rritje, kjo kompani ka qenë që në castet e para të jetës së saj lider i tregut përkatës

Formatet e ndryshme të llamarinave të prodhuara në të ngrohtë e në të ftohtë, galvanizuar dhe inox janë produkt i makinerive prodhim Italian, të pajisura me teknologjitë më të fundit në fushën e sheshimit e të prerjes në gjatësi e gjërësi.

Gjatë 12 viteve jetë kjo kompani ka njohur rritje të vazhdueshme, cka ka bërë të mundur edhe zgjerimin e mëtejshëm të saj sikurse është krijimi i Albsteel, një kompani që vetëm vitin 2017 e pati si periudhe të plotë pune.

Edhe pse investimet që realizohen nga një kompani private janë të përgjithsisht të mirëstudiuara, përsëri, ankthi i vitit të parë që shërben edhe si viti i fillimit të verifikimit të saktësisë së investimit është present. Dita e mirë duket që në mëngjes-thotë një shprehje popullore, kurse në rastin e investimeve të reja “dita e mirë” duket që në vitin e parë. AlbSteel, si një investim i ri i kompanisë Papmetal mbushi një vit aktivitet. Dhe duhet thënë se ky vit i parë i përmbushi pritshmëritë e atyre që vendosën të investonin për të, stafit menaxhues të PapMetal me në krye Presidentin e saj, Proletar Hasani. Albsteel është tashmë një emër i ri në treg, por ndërkohë është edhe një trashëgimi vlerash dhe experience në tregun e metaleve në Shqipëri e më gjërë. Albsteel lindi si nevojë e promovimit të cilësisë së produkteve dhe shërbimit të Papmetal. Për këtë qëllim, në dispozicion të Albsteel është ndërtuar Qendra e Shërbimit të Metaleve, që është e vetmja në Shqipëri dhe më e madhja në rajon. Albsteel është një strukturë e posacme, e cila synon të ridimensionojë standartet e shërbimit në tregun e metaleve në rajon.

 

Me qëllim rritjen e standarteve të trajtimit të konstruksioneve metalike, Albsteel ofron edhe shërbimin e pastrimit me rërë celiku dhe lyerje me primer. Makineritë dhe teknologjia tërësisht gjermane garantojnë një shërbim tejet cilësor. Albsteel pra ia ka dale mbanë që të jetë fytyra e qeshur dhe krenaria e Papmetal.

Por ndërkohë, edhe Papmetal “kompania mëmë” e Albsteel ka vazhduar të ruajë fizionominë e saj të krijuar vite më parë. Një fizionomi që manifestohet me rol lideri në sektorin ku bën pjesë, me dinamikë aktiviteti që nje rritje nga viti në vit, një kompani që ka kultivuar për vetën e saj një përspektivë afatgjatë në treg. Nëse do ti referohemi vitit 2017, Papmetal shënoi një aktivitet prej afro 1.7 miliardë lekë ose afro 13 milionë euro. Duke pra se kemi të bëjmë me një stabilizim të aktivitetit të kompanisë në këto nivele, kur krahason treguesin e madhësisë së aktivitetit në tre vitet e fundit.

Por drejtimi dhe menaxhimi i kompanisë së një kompanie si Pap Metal nuk janë  të thjeshta sa mund të perceptohet nga cdokush. Sepse përvec  faktit që  bëhet fjalë për një kompani prodhuese dhe dihet që problematika në rastin e një kompanie të tillë është edhe më e madhe se sa në sektorët e tjerë,  një ndikim të madh ka edhe sigurimi i lëndës së parë më cmime sa më të favorshme. Vezhgimi i përhershëm i bursës, në “gjueti” të konjukturave të përshtatshme të tregut kërkon nga ana tjetër që të jesh edhe  përgatitur për të vepruar atëhere kur kjo konjukturë shfaqet. Nga ana tjetër, edhe konkurenca në këtë sector, sikundër në cdo sector tjetër të biznesit shqiptar është e fortë, shpesh edhe e pandershme. Mirëpo, nëse Papmetal nuk ka problem asnjë kompani tjetër në betejen e konkurencës, kjo nuk do të thotë se egzistenca e shumë kompanive të tjera me këtë natyrë aktiviteti nuk prodhojnë shqetësime dhe problematikë për sektorin në tërësi, prej të cilëve mund të preket edhe kompania lider. Mjafton të kujtojmë vetëm vështirësitë që ka kjo kompani për të mbërritur në tregun kosovar, si rrjedhojë e barrierave doganore, ndërkohë që konkurenti i saj nga Kosova vjen pa këto barriera në Shqipëri

Ford Focus-i i ri, i zgjuar, i përshtatshëm dhe më me hapësirë

 

 

Shpëtim Luku

 

Pas New Fiestës së re të anoncuar vjet, në 2018 Kompania Ford nxorri në qarkullim edhe Ford Focus-in e ri. Se si është ai, se cfarë ndryshimesh ka nga modeli paraardhës, me cfarë të rejash është pajisur mjafton një test drive i organizuar nga Alnanian Motor Company, distributor i kësaj marke të mirënjohur. Sapo “takohesh” me Focus-in e ri të bien në sy ndryshime të rëndësishme.  Makina e re është më muskuloze, dritat para dhe pas saj janë të tilla që të krijojnë idenë e një makine më të gjërë, më me hapësirë, rrotat janë vendosur në mënyrë të tillë që e kanë bërë boshtin e akselerimit më të gjërë. Hapësira më e madhe, në raport me modelin paraardhës duken edhe kur futesh brenda në makinë. Por ama, ndryshimet e tjera janë edhe më të dukshme. Sapo futesh në kabië, të bie në sy një ekran me përmasa të konsiderueshme, tashmë një pajisje bazë për cdo model të Ford-it, lehtësisht i përdorshëm si navigator, radio etj

Ford Focus është ndërtuar për të përmirësuar përvojën e përdoruesit të saj. Kjo makinë e gjeneratës së ardhshme është e mbushur me karakteristika të përparuara si Ford Co-Pilot360, një set mbresëlënës i Teknologjive të Ndihmës së Shoferit, duke përfshirë Control Adaptive Cruise Control me Stop and Go dhe Lane Centering dhe Active Park Assist 2. Së bashku këto teknologji të zgjuara mund të ndihmojnë në menaxhimin e përshpejtimit, frenimit, madje edhe drejtimit. Është teknologji që është kaq e lehtë dhe e dobishme, do të pyesësh veten se si ke bërë ndonjëherë pa të.

Asistent personal i makinës suaj

Ford Co-Pilot360 kombinon një sërë teknologjish që, së bashku, punojnë për ta bërë eksperiencën tuaj më të rehatshme dhe më të kënaqshme se kurrë. Për shembull, Adaptive Cruise Control me Stop and Go automatikisht rregullon shpejtësinë e kontrollit tuaj të lundrimit bazuar në automjetin përpara. Nëse ngadalësohet trafiku në një ndalesë, motori do të ndalet automatikisht dhe do të rifillojë kur rruga të hapet. Sistemi mund të njohë edhe shenjat e shpejtësisë dhe të rregullojë shpejtësinë e kontrollit tuaj të lundrimit në përputhje me rrethanat. Teknologjia e Qendrës  mund të ofrojë asistencë drejtuese duke ndjekur shenjat e rrugëve për t’ju ndihmuar të qëndroni të pozicionuar në mes të korsi.

Parking pa stres dhe duke u larguar

Gjenerata më e re e Active Park Assist 2 jo vetëm ju drejton në vende të parkimit, por kontrollon edhe shpejtimin, zhvendosjen e shpejtësisë dhe frenimin. E disponueshme në modelet Focus me një transmetim automatik, kjo teknologji e zgjuar e bën parkimin të lehtë. Pas aktivizimit, thjesht zgjidhni një anë të rrugës dhe nëse doni të parkoni paralel ose pingul. Pastaj ju shtyni dhe mbani butonin dhe le makinën tuaj të bëjë të gjithë punën për ju.

Dinamika e drejtimit për ju

Personalizoni përvojën tuaj në drejtimin e automjetit duke ndryshuar përgjigjen e mbytjes së Focusit, drejtimin, dhe madje edhe sjelljen e ndryshimit të marsheve në përputhje me stilin tuaj të vozitjes. Modalitetet e përzgjedhjes së përzgjedhjes përfshijnë ‘Normal’, ‘Eco’ dhe ‘Sport’.

Informata të rëndësishme në një shikim

Shfaqja Head-up paraqet informacionin e panelit të automjetit në fushën tuaj të vizionit, kështu që mund të qëndroni të informuar pa patur nevojë të shikoni poshtë në pult. Informacioni i treguar në ekranin e ngjyrave gjithashtu mund të personalizohet plotësisht për t’iu përshtatur preferencave tuaja.

Shikon shenjat rrugore që mund të humbasësh

Nëse shenjat janë në anën e rrugës ose më lart, të përhershme ose të përkohshme, Njohja e Identifikimit të Shenjave të Trafikut mund t’i identifikojë ato. Ikonat për kufijtë e shpejtësisë dhe shenjat pa mbizotërim shfaqen në grupin e instrumenteve, duke ju njoftuar për ndryshimin e kufizimeve.

 

Ndihma për t’ju mbajtur brenda limitit të shpejtëssë

Inteligjenti Speed Assist është projektuar për të rritur kontrollin e shpejtësisë, duke mundësuar që drejtuesi të përqëndrohet në rrugë. Së pari, një aparat fotografik me pamje të përparme zbulon automatikisht limitin actual të shpejtësisë dhe atë të lejuar.

Kurse një system tjetër rregullon shpehtësinë e automjetit, bazuar në automjetin që ka përpara. Nëse trafiku do të ngadalësohet, kjo teknologji e zgjuar mund ta sjellë automjetin deri në ndalesë të plotë. Dhe kur trafiku lehtësohet, makina do të përshpejtojë automatikisht deri në shpejtësinë e paracaktuar.

Drejtues më i përgjegjshëm në emergjenca

Ndihma ndihmëse e emergjencës ju ndihmon të rriheni rreth automjeteve të ndaluara ose të ngadalshme për të shmangur goditjet. Sistemi përdor radar dhe një aparat fotografik për të zbuluar automjete të ngadalshme lëvizëse dhe stacionare përpara dhe siguron mbështetje drejtuese për t’ju ndihmuar të shmangni një automjet nëse një përplasje është e afërt. Teknologjia aktivizohet nëse ka hapësirë ​​të pamjaftueshme për të shmangur një përplasje nga frenimi dhe ju filloni veprim të paqartë.

Një sistem i avancuar për t’ju ndihmuar të qëndroni në korsi

Sistemi i Mbajtjes së Lane përdor një aparat fotografik me pamje të largët për të zbuluar nëse jeni duke shkuar pa ndërprerje nga korsi. Ndihma për mbajtjen e korsisë siguron ndihmë të butë drejtuese për të ndihmuar në kthimin në korsi.Nëse rrota juaj prek vijën ose buzë të rrugës, Lane Keeping Alert vibron timonin dhe tregon një paralajmërim vizual. Teknologjia automatikisht çaktivizohet me shpejtësi nën  (64 km / h), ose mund të çaktivizohet manualisht.

Teknologjia që sheh atë që nuk mund ta shihni

Sistemi i Informacionit i Vendit të Verbër përdor sensorët RADAR për të parë automjetet që mund të jenë të fshehura në vendin tuaj të verbër. Ata janë të vendosur në të dy anët e Fokusit tuaj dhe ju paralajmërojnë me një dritë portokalli, të shfaqur qartë në pasqyrën e dyerve anësore.

 

Pozicionon automjetet që mund të humbasësh

Regjistrimi i trafikut të kryqëzuar është pjesë e Sistemit të Informacionit të Vendit të Verbër. Kur po ktheheni nga një hapësirë ​​dhe keni një shikueshmëri të kufizuar të situatës së trafikut, Cross Traffic Alert mund të zbulojë automjetet që vijnë dhe të dëgjojë një paralajmërim. Teknologjia ndriçon një dritë në pasqyrën e krahut gjithashtu (majtas ose djathtas varësisht nga drejtimi i trafikut të afërt).

Teknologji që mund të parandalojë goditjet e shumëfishta

Frenimi pas goditjes ndihmon në reduktimin e gjasave të një përplasje dytësore në rast aksidenti. Nëse sistemi zbulon një aksident, ai automatikisht zbaton frenat emergjente. Kjo ndihmon për të parandaluar makinën që lëkundet drejt trafikut që po afrohet ose pengesave të tjera në rrugë.

Ndihma që të lëvizni në drejtimin e duhur

Rregjistrimi i gabuar i rrugës përdor një aparat fotografik përpara dhe informacionin nga sistemi i navigimit për të zbuluar nëse po lëvizni kundër drejtimit të trafikut. Sistemi jep paralajmërime vizuale dhe dëgjimi nëse ju përziheni në mënyrë të gabuar në mënyrë që të ndaloni dhe të ndërmerrni veprimet e nevojshme.

.

 

 

E dëmshmja për europianët nuk mund të jetë e dobishme për ne

 

Rreth vendimit të qeverisë për kufizimin e importit të  automjeteve të përdorura nën 10 vite

Shpëtim Luku

 

Deri në vitin 2022 Gjermania do të heqë  nga qarkullimi të gjithë automjetet që punojnë me motorë diesel. Arsyeja e heqjes së tyre nga arkullimi ka të bëjë me politikat e Gjermanisë për të reduktuar ndotjen e shkaktuar nga makinat dhe fillimisht i ra radha motorëve diesel për tu hequr nga qarkullimi, për të vijuar më pas më ata të benzinës deri në vitin 2028. Ky fakt e detyronte gazetarin e Deutche Velle-s Clemens Verenkotte, që në një artikull të tij të shtronte pyetjen: A do të përmbytet Ballkani nga dieselët e vjetër?

Në fakt, pyetja më e saktë do të ishte se sa më të mëdha do të jenë dallget e përmbytjes me automjete të përdorura e të nxjerra nga qarkullimi, pasi përmbytja nga automjetet e vjetra në Ballkan ka vite që ndodh. Psh, në Serbinë 8 milionë banorëshe gjatë vitit 2017 kanë hyrë gjithsej  mbi 150 mijë automjete, në Rumaninë me 20 milionë banorë kanë hyrë gjatë vitit 2017 rreth 300 mijë automjete të përdorura, e po kështu, në Shqipërinë e më pak se 3 milionë banorëve kanë hyrë mesatarisht gjatë një viti 30-40 mijë automjete të përdorura. Probleme të njëjta kanë edhe vende të tjera si Bullgaria, Maqedonia, Kosova etj. Importet e mëdha të automjeteve të përdorura në një moshë shumë të madhe nga vendet të Europës si Gjermania, Italia apo Zvicra kanë ndodhur ndër vite si pasojë e diferencave ekonomike që egzistojnë ndërmjet këtyre vendeve dhe atyre të Ballkanit, ku Shqipëria dhe Kosova kanë qenë dhe vazhdojnë të jenë ndër më të varfrit. Por parashikohet që mqs pas 3 vitesh, të gjithë motorët diesel do të dalin nga qarkullimi në Gjermani, masa e importeve të rritet edhe më tej.

Gjykuar nën sfondin e kësaj dukurie e të kësaj tendence, duket se vendimi i fundit i qeverisë shqiptare për të reduktuar importin e automjeteve të përdorura deri tëk ato më të rëja se sa 10 vjet është një vendim pozitiv dhe reformues. Sepse ajo që është e dëmshme në Europë, nuk ka se si të jetë e dobishme në Shqipëri. Nëse një automjet del jashtë qarkullimit në Europë me etiketimin si i dëmshëm karshi mjedisit e mushkërive të njërezve, i tillë do të jetë edhe për mjedisin dhe mushkëritë e shqiptarëve. Nevoja e një kufuzimi të tillë ka lindur kohë më parë, atëhere kur importet e makinave të përdorura pësuan një kapërcim historic nga një mesatare prej rreth 12 mijë makinash në vit  në rreth 35-40 mijë makina në vit. Dhe pjesa dërrmuese e këtyre importeve përfaqësohej nga kontigjente automjetesh me moshe mësatare 12-15 vite, ndërkohë që mosha mesatare e automjeteve që përbëjnë totalin e automjeteve që qarkullojnë në Shqipëri është edhe më e madhe. Mirëpo makinat me motor Euro3 e poshtë që janë edhe shumica leshojnë grimca bloze kancerogjene, ndaj le të mjaftohemi me thithjen e blozës që lëshojnë automjetet e kësaj kategorie që qarkullojnë aktualisht në Shqipëri, pa qene nevoja për ta shtuar kontigjentin e këtyre “shkatërruesve të mushkërisë” edhe me të tjera makina.

Qeveria mjaftohet në argumentimin e saj vetëm me reduktimin e ndotjes mjedisore, sepse në fund të fundit ky mund të jetë përfitimi kryesor që ajo synon të marrë,  por “freskimi” i moshës së automjeteve ka një rol të madh edhe sa i takon rritjes së nivelit të sigurisë në rrugës. Cdokush është i bindur se një ndër faktorët e aksidenteve në rrugë është edhe siguria e automjetit dhe askush nuk mund të pohojë se automjetet me një moshë mesatare 15-20 vjecare janë të sigurta dhe larg “kapriciove” që mund të manifestojnë gjatë levizjes nëpër rrugët e Shqipërisë.

Janë jo të paktë personat që vendime të tilla i përceptojnë si lëvizje të kushtëzuara nga interesi i ndonjë grupi biznesi e në rastin konkret i  grupit të biznesit që tregtojnë makina të reja. Mirëpo e vërteta është se asnjë përfitim nuk parashikohet nga ajo cfarë do përvijohet në treg në të ardhmen kur vendimi të jetë në procesin e zbatimit. Në vitin më të mirë të tyre subjektet që tregtojnë makina të reja kanë mundur të shesin të gjthë së bashku rreth 3400 automjete, ndërkohë që prej disa vitesh janë stabilizuar në një mesatare vjetore prej 2500-3000 makina. Pra, edhe shumë vite më parë, kur u vendos një taksë e automjeteve të përdorura, rezultati ishte që importi i automjeteve të përdorura u reduktua, por pa cuar në rritjen e shitjeve të makinave të reja dhe kjo është e kuptueshme. Niveli ekonomik i shqiptarëve është i tillë që nuk i lejon ata të orientohen drejt makinave të reja me zero km. Por ndërkohë, varfëria nuk mund të shërbejë si argument për të vazhduar me të njëjtën sjellje sikurse deri më sot. Pra duke vazhduar kthimin e vendit në një varrezë makinash të vjetra.

Biznesmeni shqiptar që investoi në Tunizi

E nisi me një dyqan të thjeshtë tregtimi pajisjesh hidrosanitare në Elbasan, kurse sot pritet me të gjitha nderimet nga autoritetet tuniziane si investitor i huaj atje. E nisi si aktivitet tregtar e tashme i ka dhënë aktivitetit karakter prodhues. E nisi si kompani lokale, kurse sot kompanitë e tij eksportojnë në shume vende të botës duke faturuar mbi 70 milione euro ne vit.  Ja etapat e DELTA GROUP, drejtuar nga biznesmeni Luan Muca

Shpëtim Luku

Nëse do të pyesësh profesorët e ekonomisë apo ata që punojnë si konsulente biznesi se cila është rruga e rritjes së biznesit shqiptar ata me siguri do të rekomandojnë rritjen e aftësisë eksportuese të kompanive shqiptare. Është një këshillë e drejtë, por jo e vërteta e ezauruar në mënyrë të plotë. Sepse në panoramën e biznesit shqiptar janë disa biznesmenë, që m verimtarinë e tyre, me përsosjen e vazhdueshme që i kanë bërë biznesit, me metamorfozat që kanë pëesuar në periudha të ndryshme ia kanë dalë mbanë të krijojnë edhe leksionin me të mirë për atë se cduhet të bëjë një kompani shqiptare për tu rritur. Për tu zhvilluar e për të mos mbetur peng i një tregu të vogël që sa vjen bëhet akoma edhe më i vogël, sic është Shqipëria. Njëri prej këryre biznesmenëve është Presidenti i DELTA GROUP, Luan Muca. Për publikun është një person thuajse i panjohur sepse është nga ata persona që preferon  më mirë të njihet nëpërmjet produkteve se sa prej fytyrës. Dhe biznesi i tij është i ndërtuar pikërisht në ofrimin në treg të disa produkteve të konsumit masiv, sikurse janë pajisjet hidrosanitare, materialet e ndërtimit, bojerat, mobiljet etj. Përgjatë 22 viteve aktivitet, biznesi që drejton Luan Muca ka pësuar metamorfoza sasiore dhe cilësore. Është rritur vit pas viti, duke regjistruar një nivel biznesi si grup prej mbi 70 milionë euro. Por ka pëesuar gjithashtu edhe metamorfoza cilësore sepse nga një aktivitet thjesht tregtues i 22 viteve më parë, tashmë kompanitë e grupit DELTA janë subjekte prodhuese. Dhe janë subjekte prodhues të mallrave shumë cilësorë, cka ka bërë të mundur që këto mallrat ë eksportohen në shumë vende të botës si në Itali, Kosovë, Maqedoni etj. E megjithëse shtimi i fuqisë konkuruese në eksport ka qenë një nga arsyet e rritjes se Grupit DELTA, ajo sërish nuk tregon plotësisht evolucionin e saj sepse ndryshe nga kompanitë e tjera shqiptare, drejtuesi i DELTA-s, Luan Muca ka vendosur të ndjekë të njëjtën rrugë me atë që ka ndjekur Giorgio Squinzi i Mapeit, duke ndërtuar fabrika nëpër botë. Tashmë Luan Muca e ka filluar këtë rrugë duke ndërtuar një fabrikë të prodhimit të bojërave Deutche Color dhe Dast në Tunizi, një investim ky prej 5 milionë euosh. Nëpërmjet këtij investimi synohet që produktet të prodhohen në atë vend dhe të shpërndahen e shiten në një territor më të madh se sa ai i Tunizisë. Pra edhe në vendet përreth saj.

Se cfarë është DELTA GROUP sot e  cfarë zhvillimi ka pësuar ajo ndër vite le të bëjmë një “udhëtim” nëpër “gjymtyrët” që përbëjnë trupin e saj.

 

DELTA

 

Rreth 22 vite më parë, në qytetin e Elbasanit u startua me dyqanin e parë të Deltës për tregtimin e një game të vogël produktesh dhe sot gjithkush nga ne mund të shohë hapat galopantë  me të cilat kjo kompani ka ecur, risitë që solli për tregun Shqiptar si edhe mundësitë e panumërta të zgjedhjes që ofronte për këdo. Në një kohë kur në Shqipëri të paktë  ishin ata të cilët i kishin prekur brandet më të njohura ndërkombëtare të asaj kohe, Delta me shumë vullnet dhe dëshirë, arriti t’i ofronte tregut dhe klientëve të saj larmi në zgjedhje, emra të mëdhenj nga tregu i huaj, dhe njëkohësisht çmime që mbajnë rekord edhe në ditët e sotme, duke ju përqasur çdo konsumatori. Sot, falë punës, përkushtimit, investimeve dhe një stafi tejet të kualifikuar, Delta numëron shoëroom-et e saj në Tiranë, Elbasan, Durrës, Fier, Shkodër, Korçë etj. Nisi si një nevojë për tregun ndjekja e brandeve ndërkombëtare, e ndërsa sot vazhdon si një kërkesë e domosdoshme nga klientët tanë, njëherazi dhe si distributori më i madh dhe i sigurtë për çdo gjigand prodhimi botëror, sikurse janë: Hansgrohe, Duravit, Geberit, Saloni, Aparici, Iris, Krono, Tarket,Quick step,Gsg etj.

 

DAST

DAST sh.a u themelua në vitin 2008, si një konsorcium Shqiptaro – Gjerman. Produktet DAST menjëherë njohën një pranim në masë në tregun vendas dhe shumë shpejt këto produkte do të bëheshin një faktor i rëndësishëm në tregun Ballkanas e më gjerë. Vit pas viti numri i produkteve që mbajnë vulën DAST, u shtua në hapa tejet të shpejtë duke numëruar sot rreth 500 të tillë në gamën e ngjitësave, finove, silikoneve, rifiniturave, autonivelantëve, hidroizoluesve, adetiveve, e shumë produkte të tjerë në fushën e ndërtimit. Në të njëjtën kohë DAST duke qenë një kompani me vizion të qartë përsa i përket strategjisë së zhvillimit dhe inovacionit, krijoi DAST Akademi. DAST Akademi është akademia e parë në vend e rajon, e cila la gjurmët e para përsa i përket këtij sektori dhe njëherazi është një shembull i ndjekur nga biznese të tjera më pas. Në mbështetje të industrisë së ndërtimit kjo akademi ofron një gamë të gjerë programesh certifikimi dhe diplomimi përmes bashkëpunimit profesional me partnerë të njohur jashtë Shqipërisë, duke realizuar një njohje të shkëlqyer nga çdo pjesmarrës i metodave të aplikimit por edhe të përbërjes së produkteve DAST. Aktualisht DAST zotëron rreth 73% të tregut vendas si dhe është prezent me produktet e tij në vendet e rajonit ku përfshihen Kosova, Mali i Zi, Maqedonia, Bosnja, Serbia, Greqia etj. Ndërkohë  70%  të prodhimit e zënë eksportet ku prezenca e produkteve DAST, falë një strategjie të mirë studiuar nga kompania përsa i përket eksporteve, është shumë e gjerë si Itali, Gjermani, Zvicër, Suedi, Tunizi, Ganë, Liban, Marok, Algjeri, etj. Fokusi i kompanisë tashmë është rritja në shifra por edhe në prezencën e eksporteve për të cilën po punohet fort nga skuadra e menaxhimit që të arrihen objektivat e vendosura. DAST tashmë është partneri më i besueshëm për kompanitë e huaja të cilat kërkojnë produkte cilësore ndërtimi me një teknologji Gjermane “Made in Albania”.

 

 

DEUTSCHCOLOR

Kompania e mirenjohur Deutsch Color, pas nje partneriteti me Delta Group sjell ne Shqiperi nje nga investimet me te medha ne sektorin e bojerave ne Europen juglindore. Kjo fabrike teresisht ekologjike, mendohet te permbushe cdo nevoje te tregut ne baze te efikasitetit, cilesise dhe nje teknologjie bashkekohore. Me nje laborator te avancuar te  pajisur me aparatura nga me modernet, me nje ekip shkencor i cili mundeson me se miri procesin e kerkim zhvillimit, qe ne fund sjell tek klientet tane produktet me cilesore. Investimi gjigand ofron për klientët një gamë të gjerë me bojra që ndahen në disa kategori: për përdorim të brendshëm   dhe të jashtëm, bojra për metale, dru, dekorative, për industrinë e ndërtimit etj.

 

Deutsch Color academy, ben te mundur trajnimin e cdo bashkepunetori per te njohur me teper produktet tona. Fale punes se dedikuar te stafit, Deutsch Color eshte sot nje nga kompanite me te njohura ne rajon. Deutschcolor me një orientim global ka përfaqësinë  e vet në shumë vende si Gjermani, Austri, Kanada, Zvicër, Hollandë etj. . Sot Deutschcolor lider në  industrinë  e prodhimit të bojrave për vite ka provuar që çelësi i suksesit të biznesit është prodhimi i produkteve në harmoni të plotë me kushtet mjedisore.

 

Kompania me një traditë 101 vjeçare të prodhimit të bojrave të brendshme dhe të jashtme, e themeluar në vitin 1914, prej vitit 2012 i është bashkuar tregut Shqiptar, si një vazhdim i filozofisë së kompanive të para, për të sjellë cilësi, garanci, produkte tërësisht ekologjike dhe për më tepër të pakonkurueshme në treg. Besimi që gjigandi gjerman i prodhimit të bojrave i dha kompanisë, vit pas viti u përkthye në një bazë të fuqishme klientësh të besuar dhe që për më tepër tashmë edhe me një akademi të dedikuar vetëm për ti përçuar këto tradita tek çdo bashkëpuntor. Deutschcolor është kompania në të cilën janë punësuar staf i kualifikuar dhe me certifikime të panumërta, që e bëjnë në tërësi stafin e Deutschcolor si asetin më të çmuar të kompanisë. Sot Deutschcolor lider në  industrinë  e prodhimit të bojrave për vite ka provuar që çelësi i suksesit të biznesit është prodhimi i produkteve në harmoni të plotë me kushtet mjedisore. me një teknologji të fjalës së fundit. Tashmë Deutschcolor, ka vendosur themelet e tij në Shqipëri duke përmbushur çdo kërkesë të tregut vendas, rajonal dhe më gjerë.

 

DELTA HOME

 

Në epiqendrën e aktiviteteve të biznesit në Tiranë, në zonën e ish-Bllokut, në vitin 2011 nisi aktivitetin brandi më i ri Delta Home, duke bërë kthesën më të madhe të parë ndonjëherë sa i përket arredimit interior dhe eksterior. Emrat e mëdhenj si Veneta Cucine, Natuzzi Italia, , Novamobili, Cattelan Italia, Frighetto, Misura Emme, Life Fitness,etj, erdhën më pranë konsumatorit shqiptar vetëm nga Delta Home. Shumë shpejt, për shkak edhe të kërkesës së madhe për një gamë më të gjerë produktesh, Delta Home hapi ekspozitën e saj të dytë, njëherazi edhe më të madhen në rajon sa i përket mobilimit dhe arredimit. Tashmë klienti kishte mundësinë e zgjedhjes që nga çmimi ekonomik e deri tek dizajnet më moderne dhe ekstravagande të çdo kohe, midis qindra produkteve që vijnë në Shqipëri vetëm nën ekskluzivitetin e Delta Home. Filozofia e Delta Home nuk ka qenë vetëm tregtimi i produktit, por asistimi deri në fund i klientit për çdo kërkesë, duke e bërë punën ti ngjajë një vepre arti të bërë me shumë dashuri e përkushtim. Për këtë arsye Delta Home vuri në dispozicion të klientëve, në çdo kohë një ekip profesionist arkitektësh, për çdo kërkesë apo sugjerim që atyre ju nevojitej. Delta Home ka si qëllim parësor të transmetojë komoditet, relaks dhe ngrohtësi në çdo ambient që zgjedh produktet e saj,prandaj dhe përkushtimi më i madh i takon kënaqësisë së klientëve tanë.

 

THERMO SËISS

Që prej Shkurtit të vitit 2015 Thermosëiss është pjesë e Delta Group. Thermosëiss është  fabrika më e re e prodhimit të polisterolit në Shqipëri. Rreth 70 % e produkteve të saj eksportohen, kjo pasi produktet e kësaj fabrike janë në përputhje me normat e standardeve ndërkombëtare. Thermosëiss i ofron çdo klienti garancinë e produkteve cilësore dhe mbi të gjitha ekologjike kjo falë një kontrolli të vazhdueshëm nga laboratorët më në zë të këtij sektori në Zvicër dhe Gjermani.

 

 

DELTA GROUP KOSOVË

 

Prej disa vitesh Delta Group ka shtrirë aktivitetin edhe në Kosovë. Hapja e saj daton në 31.12.2013 e pozicionuar në magjistralen Prishtinë – Shkup, km 7.  Për ti ofruar klientëve të saj shërbim sa më  të  shpejtë  dhe cilësor, startoi në  fillim me produktet  Dast dhe Deutschcolor, dhe nga kërkesa e vazhdueshme për produktet e Delta Group  vijoi me Delta dhe Thermosëiss.  Nga viti në vit Delta Group ka zgjeruar aktivitetin në Kosovë  duke e shtrirë atë në të gjithë vendin. Me një staf të kualifikuar dhe të talentuar, Delta Group  është rritur në drejtime dhe territore të reja duke plotësuar çdo ditë kërkesat e klientëve me produktet që Delta Group ofron.

 

 

DELTA GROUP u themelua në Maj tëvitit 2013, në një kohë kur të gjitha kompanitë e grupit kishin arritur majën e suksesit të tyre. Përmbledhja në një emër të vetëm dhe kaq të madh sa DELTA GROUP, nuk vinte rastësisht, por si pasojë e një rritje kolosale të numrit të investimeve, import-eksporteve, zgjerimi i portofolit të klientëve, etj. Në tërësi kapitali i investimit për kompanitë e DELTA GROUP njohu një rritje disa fish më të madh vit pas viti, ku aktualisht mund të themi se, rreth: 65% e tregut vendas zotërohet nga produktet dhe shërbimet e DELTA GROUP. 608 është numri i punonjësve që DELTA GROUP ka në gjirin e saj dhe që ky numër rritet dita-ditës, duke përmbushur edhe kërkesën e vazhdueshme që zgjerimi i biznesit ka nevojë.

 

Fale perkushtimit, dhe dedikimit per te sjelle me te miren, me ide gjithmone positive, kane mundesuar te shohim suksesin si opsionin e vetem. Eshte me mire te deshtosh ne origjinalitet, se sa te jesh i sukseseshem duke imituar. Kjo eshte  Delta Group, avangarde  dhe origjinale.

 

 

 

 

 

 

 

Fatos Cerenishti, pionier i turizmit të mirëfilltë shqiptar

 

 

Një sfidë, një pasion e mision që po përballohet dhe do përballohet me “shpirt dhe zemër të mirë”

 

Shpetim Luku

Jo rrallëherë nëpër ambiente të ndryshme shqiptare dëgjohet shprehja “nuk bëhet ky vend”. Sigurisht, është një shprehje që lëshohet nga goja e të dekurajuarve, e të dëshpëruarve, e nihilistëve, e pesimistëve, e personave që shohin vetëm negativisht. Por e vërteta është ndryshe. Ky vend bëhet dhe do të bëhet. Atë do ta bëjnë njerëz të punës, të sakrificave, njerëz të sfidave, persona vizionare e largpamës si Fatos Cerenishti. Dhe nuk do ta bëjnë këtë duke predikuar teori e fjalë, sic bëjnë jo pak persona, por nëpërmjet veprave konkrete. Duke afruar e homologuar realitetin tonë me atë të  “vendeve të bëra” nëpërmjet veprave konkrete. Para pak kohesh biznesmeni Fatos Cerenishti përuroi kompleksin “Grand Blue FAFA” në Golem të Kavajës. Është një investim prej më shumë se 15 milionë euro në formën e një kompleksi turistik gjigand me mbi 300 shtretër, me pishina, me restorante madhështorë vetëshërbim dhe alla carte, ambiente argëtimi, beach bar, Bar “Mondo”, vend për joga salla masazhi e palestre etj. Vetëm holli i njërës prej 3 strukturave hoteliere është afro 2500 metra katror. Gjithacka është e ideuar, ndërtuar e kuruar deri në detaje. Nëse je në “Grand Blue FAFA” fare mirë mund të ngatërrohesh e mund të kujtosh se je në një nga resortet e Antalias, Kemerit apo Sides, në ato resorte ku shqiptarët kanë vite që shkojnë shpesh e që kthehen prej andej me shijen e përjetimit të një evenimenti të rrallë në jetën e tyre.

Në fakt, edhe “Grand Blue FAFA” tek këto resorte e ka shtysën dhe motivimin. Kur Fatos Cerenishti shkonte vite më parë në këto resorte, nuk është se pushonte në kushte qetësie absolute. Karakteristika e njerëzve të punës dhe biznesit është se realitetin e shikojnë dhe e shqyrtojnë me interest të përhershëm. E shikojnë në mënyrë inspiruese. Ndaj ai, teksa i shikonte e shijonte ato, teksa impresionohej prej tyre,  nuk mund të pranonte konkluzionin fatal që resorte të tilla nuk mund të ngriheshin e të kishin sukses në Shqipëri, përderisa dy elementët kryesorë, dielli dhe deti janë me shumicë. Ndaj dhe e fiksoi si një objektiv të vetin, si një qëllim të tijin, si një sfidë që duhej përmbushur ngritjen e një resorti të tillë në vendin tonë. Dhe e bëri realitet. I dha inventarit turistik shqiptar një ndër komplekset më modern. Mirëpo, nëse kemi një shkëputje kohore mes periudhës kur i nxitej ideja, me atë të realizimit të saj, kjo shpjegohet vetëm me faktin se jo cdo gjë varet prej një biznesmeni, sidomos në turizëm. Një rol të madh ka edhe infrastruktura që është përgjegjësi e shtetit. Deri para pak kohësh Durrësi ka qenë një bregdet me gropa septike, pa impiant të pastrimit të ujërave të zeza, me probleme në furnizimin me ujë dhe energji elektrike. Reduktimi në minimum apo edhe eleminimi i këtyre barrierave krijon premisat për investime të mirëfillta në turizëm. Dhe sapo impianti i pastrimit të ujerave të zeza përfundoi dhe shërbimet e tjera u përmirësuan, biznesmenë si Fatos Cerenishti u përgjigjën me investimet e duhura, duke ndërtuar struktura turistike të mirëfillta. Madje jo vetëm kaq, por edhe me investime suplementare që rregullojnë zonën në tërësi, por që në fakt duhet të kryheshin nga shteti, sic mund të jetë një rrugë, apo shëtitorja 3-4 km e gjatë. Në këtë mënyrë, Fatos Cerenishti dhe pak të tjerë deri më tani janë pionierët e turizmit të mirëfilltë në Shqipëri. Nëse ka kaq e kaq vite që thuhet se turizmi duhet të jetë një nga tre prioritetet e vendit, persona si Fatos Cerenishti janë duke bërë të mundur konkretizimin e tij. Sepse këtu bëhet fjalë për turizëm të mirëfilltë, pra sjelljen e turistëve nga jashtë për të pushuar në plazhet shqiptare. Pushues nga Polonia, Suedia, Norvegjia e Cekia kanë mbushur të gjitha dhomat e kompleksit “Grand Blue Fafa” dhe kjo jo vetëm thjesht për dy muajt e verës korrik gusht, por për një sezon më shumë se 4 mujor.

I gjendur në cdo orë të ditës në krye të punës, Fatos Cerenishti e ka të qartë tashmë se njësia matëse e suksesit të biznesit të tij nuk është thjesht rentabiliteti i kompleksit, por të bëjë të kënaqur e të lumtur cdo turist që ka preferuar kompleksin e tij. Dhe e ka marrë edhe shumë pasion përmbushjen e këtij misioni. Mbarimi së ndërtuari i kompeksit është për të vetëm fillimi i punës, vazhdimi i saj është perfeksionimi sistematik i shërbimit. Por edhe pse realiteti shqiptar manifeston shumë probleme me kulturën e shërbimit duke mos patur traditën e duhur, edhe pse ajo mund të konsiderohet fare mirë si hallka e dobët, sërish ai nuk e ka marrë me frikë. Pasi e ka zbuluar recetën magjike. Kryesore është të punosh me zemër dhe me shpirt të mirë- thotë ai.

Kërkesat që bëjnë agjencite turistikë e përmirësojnë vazhdimisht kompleksin “Grand Blue Fafa”. Por nga ana tjetër, ky kompleks, si i pari i këtyre përmasave në Shqipëri, si i pari kompleks që ka futur shërbimin all inclusive ka hedhur ndërkohë edhe themelet dhe standartet e një turizmi të mirëfilltë, në kuptimin e vërtetë të fjalës. Është e sigurtë se cdo investitor tjetër që do të investojë në të ardhmen në turizëm do të ndjekë shembullin e Fafa-s. E nëse pas pak kohësh, turizmi shqiptar do të pësojë hopin cilësor që të gjithë presin, një meritë e madhe për këtë do ti shkojë biznesmenit Fatos Cerenishti si pionier i tij.

 

 

Reformatori i sigurimeve

Viti  pas viti fiton betejen ne tregun e sigurimeve.  Cila eshte receta magjike e suksesit te kompanise se themeluar e drejtuar nga Avni Ponari, “SIGAL UNICA GROUP AUSTRIA”

Shpetim Luku

Po qe se do të duhet të përdornim ndonjë metaforë krahasuese nga bota e sportit  për të karakterizuar ecurinë e Sigalit dhe Avni Ponarit në krye të saj, ideja e parë që na vjen ndër mend është ajo e garës së Formula 1.  Pra e një gare ku një pilot, pasi merr vendin e parë e ruan atë dhe e përfundon garën në vendin e parë. “SIGAL Uniqa Group Austria” ka vite, madje u bënë shumë vite që ia ka dalë mbanë të ngjitet në krye të garës së kompanive siguruese dhe vazhdon ta mbyllë cdo vit në krye të saj. Të njëjtën gjë bëri edhe gjatë vitit 2017. Me rreth 4 miliarë lekë prime të shkruara për sigurime të jo-jetës dhe me 26 për qind të totalit të tregut, “SIGAL Uniqa Group Austria” ishte padyshim fituesja e garës në këtë sektor, një garë që ashtu sikundër edhe në sector të tjerë, fillon në 1 janar e mbaron në 31 dhjetor të vitit kalendarik. Po e njëjta rutinë suksesi, e njëjta garë, më tepër me veten se sa me kundërshtarët, vazhdoi gjatë vitit 2017 edhe me kompaninë Sigal Life. Kjo kompani arriti të ketë afro 62 për qind të totalit, ndërkohë që dy konkurentet e tjera të saj ndanë vetëm 32 për qind të tregut. Thonë se të arrish të vësh në kokë kurorën e fitimtarit është më e thjeshtë se sa ta mbash atë. Por kjo teze, kjo teori në rastin e” Sigal Unica Group Austria” duket se nuk është e vërtetë, përderisa vit pas viti kjo kompani është fistuese e padiskutueshme e garës në tregun e sigurimeve. Kur statistikat flasin pra në mënyrë kokëfortë për një status lideri të qartë në këtë treg, aq më tepër në një treg me shumë konkurentë, atëhere disa pyetje në rrethana të tilla bëhen të pashmangshme. Si arrin “SIGAL UNIQA GROUP Austria” të rezultojë fituese e përhershme e garës? Si shpjegohet që kompani të tjera nuk arrijnë dot të ngushtojnë hendekun me të? Cila është receta magjike që shpjegon suksesin?

Tregu i sigurimeve ka bërë hapa përpara, pas momentit të liberalizimit të tij, krahasuar me periudhën kur në treg ishte vetëm një kompani publike. Janë shtuar produktet e sigurimit, është përmirësuar shërbimi, janë rritur dëmshpërblimet. Dhe në këtë përmirësim tregu, një rol të rëndësishëm ka krijuesi i “Sigal”-it, Avni Ponari.

Sepse e vërteta është se “Sigal Unica Group Austria” ka qenë gjithmonë hapa të tëra përpara konkurënteve të saj.  Ajo ka qenë përherë në një process përmirësimi standartesh të veprimtarisë dhe shërbimit të saj dhe kompanitë e tjera thjesht e kanë imituar atë. Në këtë kuptim, Sigal Uniqa Austria Group ka luajtur një rol të rëndësishëm, një rol prej katalizatori  në zhvillimin në tërësi të tregut të sigurimeve. Mjafton një retrospektivë e thjeshtë për të kuptuar faktin që “Sigal Uniqa Group Austria” është drejtuar e menaxhuar si një kompani drejt modernizimit dhe modeleve të simotrave të saj në vendet e zhvilluara. Psh, Sigal është kompania e parë që u zgjerua drejt rajonit, duke u shtrirë edhe në territorin e Kosovës dhe Maqedonisë. Pasi ajo e ndërmorri këtë hap, kompanitë e tjera konkurente e ndoqën atë duke u zgjeruar edhe ato në teeritoret e reja ku shkeli Sigal-i. Me vonë Avni Ponari si themelues i SIGAL-it, gjykoi dhe mendoi se futja e një investitori të huaj do të kishte impact akoma më të madh, jo vetëm në progresin e kompanisë së tij, por edhe tregut në tërësi. Ndaj dhe ia besoi “krijesën” e tij, një prej kompanive të mirënjohura në fushën e sigurimeve sikurse është kompania Unica Group Austria e prej këtu lindi “Sigal Uniqa Group Austria”. Në gjurmët e këtij modeli, vepruan edhe kompani të tjera dhe ne sektorin e sigurimeve u futën edhe investitorë të tjerë, ndonëse jo në rangun e Uniqa Group Austria.

Po kështu,  një kompani sigurimesh nuk mund të quhet asnjeherë e tillë në kuptimin e plotë të fjalës nëse ajo fokusohet vetëm në fushën e Jo-Jetës. Ndaj Sigal, që herët është përqëndruar edhe ne sigurimin e Jetës, shërbime të cilat i realizon nëpërmjet një kompanie të vecantë brenda grupit që është Sigal Life Uniqa Group Austria. Edhe kjo kompani njeh vetëm rritje dhe për vitin 2017, rritja krahasuar me një vit më parë ishte 26 për qind. Vetëm pas lindi Sigal Life, tregut iu shtuan edhe dy kompani të tjera të këtij lloji, por që kurrsesi nuk arrijnë dot ta konkurojnë sado pak Sigal Life. Duke u drejtuar e mënaxhuar në këtë mënyrë, duke u modernizuar në mënyrë të vazhdueshme, duke qenë gjithmonë përpara të tjerave në veprimet reformuese dhe modernizuese SIGAL Uniqa Group Austria ia ka dalë mbanë te jëtë lideri i sektorit. Por, edhe pse ne shumicën e rasteve ajo është imituar e ndjekur në hapat e saj, ka edhe gjëra për të cilat, konkurentët e saj nuk kanë mundur tia reduktojnë avantazhin konkurues. Një nga këto padyshim është aftësia e SIGAL-it për të mos qenë e varur vetëm nga sigurimi I detyrueshëm, por një energji të vecantë ajo i ka kushtuar edhe sigurimeve vullnetarë. Aktualisht ajo është kompania që ka raportin më të mirë ndërmjet sigurimeve vullnetare dhe të detyrueshme. Edhe stafet e kompanive të tjera e dinë teorikisht se një potencial i madh sigurues fshihet tek sigurimet vullnetare, por nuk ia kanë dalë mbanë te kenë ndonjë penetrim të madh në këtë terren.

Aktualisht ‘Sigal Uniqa Group Austria’ është në fazën e ofrimit të shërbimeve të vazhdueshme onlinë të kuadër të digitalizimit të aktivitetit të saj. Janë afro 8 lloje të sigurimeve që mund të bëhen në këtë mënyrë dhe duket se deri tani ajo është shërbim unik që ofrohet vetëm nga Sigal. Të tilla janë sigurimi i shtëpisë, i jetës, i makinës. Po kështu, SIGAL ka aplikacionin e saj ku mund të merret vazhdimisht informacion rresa saj dhe mënyrës së sigurimit. Në të ardhmen mund të ofrohet edhe nga kompani të tjera, mirëpo kjo thjesht do të jetë vazhdim i traditës së mëparshme, ku Sigal-i vendos standartet dhe të tjerët e ndjekin. Të gjitha këto, shoqëruar edhe me faktin se ‘Sigal Uniqa Group Austria” është një kompani korrekte karshi konsumatorëve në pagimin e dëmeve i heqin të drejtën cdikujt për të qenë të habitur me lidershipin afatgjatë të saj. Me respektivisht 28 për qind të totalit të dëmeve të Jo-Jetës dhe 41 për qind të totalit të sigurimeve të Jetës “SIGAL Uniqa Group Austria” është kompania numur 1 edhe në këtë aspect.

Kur pasioni të shpërblen me sukses dhe miliona

Si e shndërroi Marin Gjonaj pasionin e tij në profesion dhe si arriti ish-studenti i Neë-York-ut të ndërtojë Brenda 10 viteve nga mbarimi i studimeve, një grup me disa kompani në përbërje?!

Shpetim Luku

Rektori i dikurshëm i Universitetit të Neë York-ut në Tiranë, Gramoz Pashko duhet të jetë habitur shumë, kur, ndërsa kërkonte një zëvëndësues për shefin e IT-së së larguar, mjaft prej propozimeve  për pasardhësin e tij konvergonin në një student me emrin: Marin Gjonaj. I shtyrë edhe nga kureshtja e pranoi propozimin e atyre që CV-në e Marinit e thjeshtëzonin me shprehjen “është njësh në teknologji”. Mirëpo, nëse ai ishte vërtetë “njësh” apo kështu iu dukej shokëve të tij ngaqë kishtë berë diferencë të madhe me ta në këtë drejtim kjo mbetej për tu parë. Megjithatë Pashko thonë që u habit akoma më shumë kur e pranoi propozimin dhe përpara tij u paraqit një djalosh 19 vjecar. Që për më tepër ishte edhe student i vitit të parë në Universitetin e Neë York-ut për shkenca kompjuterike. Rektori i atëhershëm vendosi të përfillë sugjerimet dhe propozimet e të tjerëve dhe e emëroi Marin Gjonaj shef të IT-së së universitetit që drejtonte. Dhe për disa vite, Marin Gjonaj vazhdoi me statusin e dyfishtë. Nga njëra anë studionte dhe thellonte njohuritë e tij, kurse nga ana tjetër, kujdesej për IT-në e shkollës duke shfrytëzuar talentin dhe pasionin e tij.Gjate vitit te katert dhe te fundit te universitetit, e peshkoi një tjetër biznesmen i njohur, Artan Dulaku, i cili në atë kohë po ishte në fillimet e projektit TRING. “Dy vitet që punova atje ishin mjaft të vlefshme për mua, pasi mora mësime të vlefshme rreth administrimit dhe menaxhimit qe prej themelimit te nje kompanie nderkohe qe jepja dhe leksione si lektor i jashtem prane Universitetit te Neë York-ut ne Tirane- tregon Marini.

Por i bindur dhe i sigurt në zotësitë e tij, ai kishte të fiksuar një qëllim. Do të punonte vetëm për veten e tij e jo për të tjerët. Aftësitë e tij do ti konkretizonte në trajtën e sipërmarrjes së tij dhe jo duke i vënë ato në shfrytëzim për interesa të të tjerëve. Dhe në vitin 2009, atëhere kur ishte vetëm 23 vjec, trokiti me një ide biznesi në kokë në derën e një biznesmeni të stazhionuar, atë të Marsel Skëndos. Jo më kot iu drejtua për bashkëpunim Marsel Skëndos, pasi ky biznesmen në atë kohë kishte kontakte dhe impact në disa kompani që do të ishin edhe baza e veprimtarisë së biznesit që ishte projektuar në kokën e Marinit. Kështu pra  në vitin 2009, INFO-Telecomi u themelua nga sipërmarrësit Marin Gjonaj dhe e bija e Marselit, Anisa Skëndaj. Vlen per tu theksuar qe prej vitit 2011 Marini e transformoj INFO-Telecom-in ne nje biznes nderkombetar komplet te pavarur nga mjedisi shqiptar ku 99% e te ardhurave dhe shpenzimeve ishin te perqendruar ne partnere nderkombetare. INFO-Telecom-i do ta vazhdonte rrugëtimin me këtë fizionomi bashkëpunimi deri në muajin prill të vitit 2018, muaj ku Marin Gjonaj blen përfundimisht aksionet e vajzes Marselit për tu bërë kështu pronar i vetëm i Gjonaj Group në të cilin bëjnë pjesë 6 kompani. Konkretisht, INFO-Telecom, Digicom, Promarketing, iReplace, Macom dhe Mactal Corp.

Tre kompanitë e para janë tashmë  të mirënjohura në realitetin e biznesit shqiptar, kurse tre të tjerat janë ide e nisma të reja biznesi të sipërmarrësit 33 vjecar. IReplace përfaqëson një rrjet prej 200 dyqanesh në të gjithë botën, franchise për shitje dhe riparime e aksesor celularësh. Macom është një kompani e krijuar për qëllime menaxhimi real estate dhe projekte hotelerie kurse Mactal Corp është një kompani e regjistruar në Miami dhe bën të njëjtën punë  si Infoteleom, por në USA, Amerikën Latine dhe Azi. Sidoqoftë, ecuria e këtyre kompanive të reja mbetet të verifikohet në të ardhmen, por ajo që i jep Marin Gjonajt staturën e një biznesmeni, ndër më intelegjentët në vend, janë tre kompanitë kryesore të grupit të tij. Pra, Info Telecomi, Promarketingu dhe Digicomi. Gjatë vitit 2017 madje mund të themi se InfoTelecomi regjistroi edhe vitin më të mirë të tij në historinë e suksesshme 10 vjecare. Ndoshta jo shumë sa i takon xhiros së realizuar sepse me tepër se sa 200 milionë euro xhiro e regjistruar gjatë vitit 2017 është realizuar në ndonjërin nga vitet paraardhëse. Por persa i takon fitimit po. Sepse InfoTelecomi 2.9 milionë euro fitim nuk i ka siguruar në asnjë vit të tij të mëparshëm.

InfoTelecom ka si natyrë aktiviteti terminimin dhe origjinimin e kapaciteteve data dhe thirrjeve telefonike me shumice, jo vetëm për tregun shqiptar, por duke iu drejtuar kryesisht tregut ndërkombëtar, ku teknologjia kishte krijuar mundësinë për lulëzimin e mijëra kompanive në të gjithë botën të zhvillonin aktivitetin e shitblerjes së thirrjeve ndërkombëtare me shumicë.

Eksperienca e menaxhimit, ajo teknike dhe komerciale e një përvoje disa vjecare në menaxhimin e interkoneksioneve ndërkombëtare, ishte sigurisht një avantazh konkurues që Marin Gjonaj shfrytëzoi për ti dhënë hov idesë së ndërtimit të një operatori ndërkombëtar carrier. Aktiviteti i Carrierit, është një biznes i vështirë, një biznes i komplikuar, një biznes me risk të lartë. Sepse është një biznes që kërkon një mobilizim të madh e të përqëndruar fondesh, kundrejt një fitimi jo të madh.Është një lloj biznesi që nuk mund të realizohet nëse ti nuk e ndjen veten të fortë e të aftë për ta bërë këtë biznes. Është një biznes, nëpërmjet të cilit, drejtuesve e menaxhuesve të tij iu duhet të masin forcat në tregje ndërkombëtare. Aty duhet të verifikojnë se cfarë aftësish konkuruese kanë, sa të zotë janë për ti siguruar perspektive kompanisë.  Dhe nje nga investimet e kryera nga INFO-Telecom se fundmi, lidhet pikerisht me krijimin e oportuniteteve per te rritur perspektivën e kompanisë.  Kompania ka zgjeruar prezencën e vetë ndërkombëtare, duke hapur shoqëri  bija në Rumani, Kosovë dhe së fundmi SHBA, duke siguruar kështu forcimin e ekipit të menaxherëve komerciale, me mbi 20 vite përvojë në tregun e telekomunikacioneve, të cilët udhëhiqen nga Marin Gjonaj.  Kjo i ka mundësuar INFO-Telecom dhe rritjen e ndërsjelltë të volumit të biznesit me partneret nderkombetare, duke kaluar nga tregtimi i destinacionit të Shqipërisë, e me pas të Italisë në vitin 2010, në një aktivitet që realizon mbi 99% të të ardhurave nga tregtimi i 150 e me shumë destinacioneve ndërkombëtare direkte që sot INFO-Telecom, ofron per 350 partnerët ndërkombëtare me të cilet është e interkonektuar.  Ndër partneret e INFO-Telecom bëjnë pjesë të gjithë operatorët mobil të Europës perendimore dhe një pjesë e mirë e Afrikës dhe Lindjes se Mesme.   Kjo kompani, sot ka ndërtuar prezencën teknike me hapësira të dedikuara në Data Center në Itali, Hollandë, Gjermani dhe Afrikë, në të cilat ndërlidhen me operatorët ndërkombetarë.

INFO-Telecomin e ndoqi kompania e call centerave Promarketing, e cila është një prej kompanive më të mëdha të këtij lloji me pronësi 100 për qind shqiptare, pronar i vetem Marin Gjonaj.

Promarketing ka tashmë gjithsej 6 seli operative në të gjithë Shqiperinë, në të cilën janë të punësuar 1,200 punonjës.  Një nga risitë e Promarketing është krijimi i dy selive operative në rajonin e Kalabrisë dhe Kampanias të Italisë, duke e kthyer kështu në një shembull pozitiv për rikthimin e investimeve  në shtetin e origjinës së këtij biznesi.  Edhe në këtë biznes, sipërmarrësi Marin Gjonaj, ka vënë në shfrytëzim eksperiencën e akumuluar me kompanitë ndërkombëtare të telekomunikacioneve, duke e kthyer Promarketing në një nga partneret kryesore për nënkontraktimin e shërbimeve të operacioneve dhe shitjeve të kompanive më të mëdha celulare në Itali.

Mirëpo a mund të kuptohet një i apasionuar pas shkencave kompjuterike pa një ISP? Sigurisht që jo. Ndaj dhe lindi edhe Digicomi, një kompani tashmë e stabilizuar në treg me rreth 10 mijë klientë, me rritje nga njëri vit në tjetrin, e që prej vitit 2017 ka filluar të dalë me fitim. Digicomi është kompania e parë që mbështetet në teknologjine me fibra optike per tregun e gjere familjar dhe mikrobiznes ku  shërbimet për pajtimtaret arrijnë shpejtesine deri në 1 Giga-bit me kapacitete pa limit për një linjë familjare, përfshijnë Internet, Telefoni dhe  IPTV.

Ndërkohë që Marin Gjonaj gjatë kësaj periudhe  ka patur kohën e mjaftueshme të vërtetojë se mund të fitojë sfida të tilla si “të notuarit” në “ujërat ndërkombëtare” të biznesit, do të mbetet për të zbuluar në vitet që vijnë se cilat do të jenë zhvillimet që do të vijnë gjatë perballjes me sfidën më të madhe, atë të të bërit biznes në Shqipëri, për Sipërmarrësin e Digicom.

Emri i kompanisë:  Gjonaj Group(INFO-Telecom, Profesional Marketing Albania, Digicom, IReplace, Macom, Mactal Corp)

Xhiro e Grupit 2017: 210 milionë euro

Numri i punonjësve: 1500

Vendndodhja: Tiranë, me dege ne Elbasan, Berat, Bukuresht, Prishtine, Miami, Kalabria, Kampania

Një vit krah sipërmarrjes shqiptare

Sonila Qato

Ministër i Shtetit për Mbrojtjen e Sipërmarrjes

Kur u njoha me botimin e këtij libri, ndjeva një lehtësim mbi shqetësimin e kahershëm se modelet e suksesit të sipërmarrjes shqiptare nuk zinin vendin e duhur në median e shkruar apo atë pamore. Prania e shtuar e këtyre modeleve në media do të shërbente jo veç për të motivuar sa më shumë këta sipërmarrës të sukseshëm por mbi të gjitha për të frymëzuar të rinjtë shqiptarë për të provuar aftësitë e tyre në botën e madhe të biznesit.

Gjatë këtij viti të parë  të veprimtarisë së zyrës së Ministrit të Shtetit për Mbrojtjen e Sipërmarrjes kemi arritur të ndërtojmë një partneritet me sipërmarrjen nga i cili ka vjelë përfitime jo vetëm biznesi, pasi për herë të parë ka patur një derë të posaçme ku të trokasë për cdo problematikë, por dhe Qeveria vetë ka gjetur gjithashtu një partner të qëndrueshëm i cili duke kontribuar me besim e ka ndihmuar atë në hartimin dhe implementimin e politikave më të mira me qëllim rritjen e kapacitetit prodhues dhe nxitjen e punësimit në vend.

Puna jonë gjatë këtij viti ka simbolizuar shembullin më të mirë të punës së përbashkët, solidaritetit dhe vullnetit të të gjithë faktorëve për ta shndërruar Shqipërinë në atdheun që duam t’i lëmë pas fëmijëve tanë. Nëpërmjet misionit të ndërmarrë në zvogëlimin e hendekut ekzistues midis sipërmarrjes dhe administratës publike, kemi njohur dhe prekur plot sipërmarrje në Shqipëri, shumë prej të cilave gjenden të renditura në këtë përmbledhje, duke i bërë pjesë të një dialogu të vijuar dhe duke ndikuar kesisoj çdo ditë e më shumë në krijimin e një mjedisi të përshtatshëm për të bërë biznes.

Gjatë këtij viti, së bashku kemi trajtuar çdo muaj me qindra problematika të përcjella nga bizneset në mbarë vendin, duke advokuar dhe ngritur zërin në Qeveri për çdo shqetësim apo propozim të drejtë që keni paraqitur dhe dikskutuar me ne. Megjithatë puna jonë veç sa ka nisur. Me ristrukturimin e Këshillit Ekonomik Kombëtar janarin e shkuar, në një organizëm më të mirëstrukturuar nëpërmjet ngritjes së bordeve sektoriale dhe sekretariatit teknik, komuniteti i biznesit do të jetë edhe më i përfaqësuar në entet vendimmarrëse në mënyrë më të drejtëpërdrejtë. Duke institucionalizuar kësisoj dialogun mes Qeverise dhe sipërmarrjes, me qëllimin e përbashkët që politikat qeverisëse te jenë sa më pranë nevojës së sipërmarrjes për zhvillim dhe rritje.

Afërmendsh se cilido vend e ka të pamundur të shënojë rritje ekonomike, pa një shtet të fortë i cili të partnerizojë me sipërmarrësin duke ofurar të mira publike kyçe bazuar në zbatueshmërinë e ligjit dhe përshtatshmërinë e legjislacionit në funksion të inovacionit dhe zhvillimit të teknologjisë.

Shqipëria tashmë ndodhet në një moment themelor për të ardhmen e saj ekonomike. Angazhimet e ndërmarra në kuadrin e Strategjisë së Evropës Juglindore 2020 dhe Marrëveshjes së Tregtisë së Lirë të Evropës Qendrore, ndjekur nga aksioni kundër informalitetit, shoqëruar me reformim cilësor të lehtësimit të procedurave administrative bazuar në deburokratizim dhe luftë kundër korrupsionit në administratë publike, janë tregues i qartë i vullnetit të kësaj Qeverie për ta shndërruar Shqipërinë në një vend me zhvillim të qëndrueshëm dhe ekonomi të shëndoshë.

Viti 2018 ka qenë një vit i rëndësishëm për sipërmarrjen shqiptare, duke shënuar çeljen e 10 mijë biznese të reja dhe shtimin me 38 mijë të punësuar të rinj, vetëm në gjashtë mujorin e parë të vitit. Ndërsa rritja ekonomike për vitin 2018 parashikohet të jetë pozitive, për ne mbetet më i rëndësishëm se kurrë më parë theksimi dhe thellimi i mëtejshëm i reformave të nisura nga Qeveria në favor të deburokratizimit, zvogëlimit të ekonomisë gri, si dhe implementimi me sukses i reformës së pronës.

Personalisht do të jem pranë cdo sipërmarrje që operon në vend, në një komunikim të vazhdueshëm e të drejtpërdrejtë, për të përballuar së bashku sfidën e madhe të shndërrimit të Shqipërisë në vëndin ku çdo sipërmarrës të punojë i qetë dhe të investojë kapitale të qëndrueshme. Pa u dashur të zgjatem, dëshiroj të falenderoj botuesit e këtij numri të XV të “BIZNESI SHQIPTAR: MË TË MIRËT E VITIT” për shërbimet që ofrojnë në funksion të biznesit dhe informimit rreth tregjeve dhe zhvillimeve ekonomike, si dhe gjej rastin nëpërmjet kësaj hyrje të falenderojmë të gjithë komunitetin e biznesit në Shqipëri, për kontributin e vyer dhe mbështetjen e ofruar gjatë këtij viti të suksesshëm.