SHEFQET KASTRATI

Emri i Kompanisë: Kastrati Group (Kastrati SHA,Kastrati, Albsig etj
Të ardhurat bruto 2015: 500 milionë EURO
(Kastrati SHA 350 mln, Kastrati 100 mln, Albsig 10 mln)
Numri i punonjësve: 1000 (Kastrati SHA 700,Kastrati 300)
Vendndodhja: Durrës

Në Shqipëri janë të pakta sipërmarrjet vendase të organizuara në trajtën e një grupi të mirëfi lltë. Një prej tyre është “Kastrati” Group. Madje më i fuqishmi prej tyre. Tre kompanitë kryesore të tij, të renditura në Top 200 kompanitë më të mëdha shqiptare, Kastrati SHA, Kastrati dhe Albania Siguracion(Albsig) kanë realizuar gjatë vitit 2015 një volum aktiviteti në nivelin e mbi 450 milionë dollarëve. Mirëpo veprimtaria e grupit është më e gjerë se kaq. Sepse ai përfshin gjithashtu edhe veprimtari hoteliere, bar restorantesh, ndërtimin. Gjatë vitit 2015 pjesë e Kastrati Group u bë edhe “Autostar Albania”, kompania që merret me tregtimin e makinave të reja të markës së mirënjohur Mercedes Benz. E megjithëse ka një veprimtari kaq të gjërë, kaq të diversifi kuar, sërish Kastrati Group identifi kohet me tregtimin e karburanteve me shumicë dhe pakicë. Kur themi Kastrati nënkuptojmë menjëherë karburantet. Sepse është një veprimtari 21 vjecare e kësaj kompanie në këtë fushë. Dhe jo 21 vite aktivitet me një statust të një operatori të zakonshëm, por janë 21 vite aktivitet si lider tregu. Janë 21 vite aktivitet me rritje të përhershme nga kompania.

Me Shume Informacion mund te gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Me te miret 2016”

SAMIR MANE

Emri i kompanisë: Balfin Group
Të ardhurat bruto 2015: 500 milionë euro
Numri i punonjësve: 3000
Vendndodhja: Tiranë

Balfin, Balkan Finance Investment Group, është një ndër grupet private investuese më të mëdha në Shqipëri dhe rajon. Portofoli i investimeve të Grupit mund të kategorizohet në aktivitete për zhvillimin e pasurive të paluajtshme, shitjet me pakicë, menaxhimi i hapësirave tregtare apo industriale dhe shërbime, telekomunikacion, fincancim i konsumatorëve, industria minerare, turizëm dhe agrikulturë. Z. Samir Mane e nisi biznesin që në vitin 1993 në Vjenë dhe tashmë ka arritur të krijojë Grupin më aktiv dhe inovator falë investimeve të suksesshme në ide që kanë transformuar dhe revolucionarizuar jo vetëm tregun por edhe sjelljen e konsumatorëve. Sot Grupi Balfi n, me President z. Samir Mane, Grupi Balfi n është prezent me aktivitetin e tij përtej kufi jve të Shqipërisë, në Austri, Maqedoni, Mali i Zi, Dubai, Kosovë, Greqi, Itali, Hong-Kong dhe Amerikë. Sot pjesë e Grupit Balfi n janë shoqëritë: Alba Trade, Neptun, Neptun International, Mane TCI, Green Coast, Milsped Albania, AlbChrome, Fashion Group, ACREM, Food Way, Skopje City Mall, QTU, TEG, Tirana Logistic Park, AgroCon Albania, Tirana Business University, Plus Communications, FinAl…

ADRIAN ÇELA

Administrator i Përgjithshëm i OSHEE-së
Të ardhurat bruto 2015: 365 milionë EURO
Ndryshimi në % 15/14: +8
Numri i punonjësve: 6002
Vendndodhja: Tiranë

Operatori i Shpërndarjes së Energjisë Elektrike (OSHEE) është nga të rrallat raste, kur një kompani është është kthyer nga publike, në private e më pas, sërish publike. Në rastin kur ajo është prinatizuar një nga argumentat bazë ka qenë se ky process, pra prvatizimi, e shpëton kompaninë nga keqmenaxhimi, i krijon asaj një perspektivë më të mirë në drejtim të uljes së humbjeve apo investimeve të reja në rrjet. Fakti është se për aq koohë, sa kompania veshi petkun e privates, nën emrin CEZ Albania, ajo jo vetëm që nuk njohu asnje përmirësim treguesish, por përkundrazi i përkeqësoi ato. Mënyra si u menaxhua CEZ tregoi se jo domosdoshmërisht privatizimi është ilaci shërues i një kompanie. Sidomos kur privatizimi bëhet mbi kritere korruptive, ku pronës publike nuk i gjendet kujdestari më i mirë privat. Ecuri e ish-Cez-it privat, të rikthyer në kompani publike, e vërteton dhe e argumenton këtë përfundim. Ka afro 3 vite që OSHEE operon tashmë si kompani publike dhe rezultatet e saj njohin vetëm përmirësimë të vazhdueshme. Për vitin 2015 kompania ishte e dyta ndër subjektet e biznesit shqiptar sa i takon madhësisë së biznesit …

Me Shume Informacion mund te gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Me te miret 2016”

SEYHAN PENCABLIGIL

Drejtor i Përgjithshëm i Bankës Kombëtare Tregtare
Të ardhurat bruto 2015: 300 milionë euro
Ndryshimi në % 15/14: +6
Numri i punonjësve: 1285
Vendndodhja: Tiranë

Banka Kombetare Tregtare u vlerësua për të pestin vit radhazi si Banka më e mirë në Shqipëri nga revista prestigjoze Euromoney. Sigurisht, një vlerësim i tillë është i përligjur dhe i bërë nga kalimi në “sitë” i treguesve të kësaj banke. Me 2.8 miliardë dollare asete dhe 2.2 miliardë dollar depozita, BKT është padyshim banka më e madhe e Shqipërisë. E themeluar në vitin 1925, ajo tashmë është jo vetëm banka më e vjetër shqiptare, por njëkohësisht edhe banka lider e vendit. Përtej treguesve të imët fi nanciarë që tregojnë shëndetin e një banke dhe pozicionin e saj në raport me simotrat, BKT në të vërtetë rreshtohet edhe si një ndër bizneset më të mira shqiptare. Me mbi 300 milionë euro të ardhura të siguruara gjatë vitit 2015, ajo renditët si subjekti numur 4 i biznesit shqiptar sa i takon madhësisë. Kurse me rreth 52 milionë euro fi tim, renditet si subjekti i dytë me fi timin më të madh. Në të dy treguesit, pra qoftë për të ardhurat në total e qoftë për fi timin neto, BKT njeh rritje të mirë krahasuar me një vit më parë.

Me Shume Informacion mund te gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Me te miret 2016”

LUAN MUÇA

Emri i kompanisë Delta Group
Të ardhurat bruto 2015: 64 milionë euro
Numri i punonjësve: 596
Vendndodhja: Tiranë

Te arrish majat duhet force, ambicie dhe fat, te qendrosh atje, duhet karakter! Me kete thenie ne mendje Ceo & Presidenti I delta group Z.Luan Muca eshte ngjitur ne piedestalin e biznesit Shqiptar. Kete fakt e deshmon me se miri dhe marrja e nje cmimi shume te rendesishem per deltagroup si biznesi me i sukseshem Import – Export per vitin 2014, cmim ky i akorduar nga dhoma e tregtise. E gjitha fi lloi me kompanine e pare delta e duke vazhduar me tej me investime si dhe ekzekutimin e persosur te plan – ideve duke i materializuar ato ne cfare jane te prekshme sot. DELTA Rreth 20 vite me pare, ne qytetin e Elbasanit u nis me dyqanin e pare te deltes per tregtimin e nje game te vogel produktesh dhe sot cilido nga ne eshte deshmitar i hapave galopante me te cilat kjo kompani ka ecur, risite qe solli per tregun Shqiptar si edhe mundesite e panumerta te zgjedhjes qe ofron per kedo. Ne nje kohe kur ne Shqiperi te pakte ishin ata te cilet i kishin prekur brandet ..

Me Shume Informacion mund te gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Me te miret 2016”

DIETLOF MARE

Administrator i Përgjithshëm i kompanisë Vodafonë Albania
Të ardhurat bruto 2015: 142 milionë euro
Ndryshimi në % 15/14: +25
Numri i punonjësve: 410
Vendndodhja: Tiranë

 

Vodafone Albania Sh.A.është pjesë e Vodafone Group Plc – kompani lider në botë në fushën e komunikimeve elektronike.Marka Vodafone renditet si marka e shtatë më e vlerësuar në botë. Vodafone është i pranishëm në më shumë se 30 vende të botës dhe është partner me rrjete të tjera në mbi 40 vende. Vodafone u prezantua në tregun shqiptar në Gusht 2001 përmes një procesi nga më të shpejtët në botë për instalimin e rrjetit mbështetur në eksperiencën e operimit të rrjeteve Vodafone anembanë botës. Vodafone Albania është operatori i parë që prezantoi shërbimet e teknologjisë 3G në Shqipëri në Janar 2011. Tashmë Vodafone mbulon 99 % të popullsisë me sinjalin e rrjetit 3G. Vodafone ju ofron mbi 2 milion klientëve të saj në Shqipëri një gamë të gjerë shërbimesh komunikimi të një cilësie të lartë, duke përfshirë komunikimin zanor dhe të të dhënave duke siguruar që klientët të përdorin rrjetin më të mirë të komunikimeve elektronike dhe të përfi tojnë nga shërbime novatore dhe cilësore.

Me Shume Informacion mund te gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Me te miret 2016”

MARIN GJONAJ

Emri i kompanisë: INFO-Telecom, Profesional Marketing, Digicom
Të ardhurat bruto 2015: 135 milionë EURO
Numri i punonjësve: 1200
Vendndodhja: Tiranë

Digicom u krijua në Gusht të vitit 2014, me një vizion të qartë dhe duke blerë dhe një Operator aktual në fushën e internetit, Adanet. Duke qene se Adanet është nga ISP ( Internet Service Provider ) më të vjetër në vend dhe ka shërbyer eksluzivisht për bizneset, Digicom trashëgoi eksperiencën 20 vjecare të Adanet dhe marrëdhëniet e saj me biznese të rëndësishme në vend. Një nga qellimet kryesore të krijimit të Digicom është dhe ofrimi i shërbimeve të internetit, telefonise dhe IPTV për pajtimtarë familjarë këtë herë, duke ofruar zgjidhje inotivative për abonentë familjarë dhe duke i dhënë atyre mundësinë e përdorimit të një shërbimi premium sikurse në Shtetet e Bashkuara apo në vendet më të zhvilluara të Europës. Digicom u themelua nga sipërmarresit Marin Gjonaj dhe Anisa Skendaj në gusht 2014, sipërmarrje kjo në vijim të suksesit të arritur nga këto sipërmarrës sërish në fushën e telekomunikacionit në dy kompanitë e tyre Infotelecom Shpk dhe Professional Marketing Albania – Promarketing duke perdorur sinergjite e ndryshme midis tyre ..

Me Shume Informacion mund te gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Me te miret 2016”

KOMPANIA MARKETING DISTRIBUTION

Emri i kompanisë: Marketing Distribution
Të ardhurat bruto 2015: 80 milionë euro
Numri i punonjësve: 375
Vendndodhja: Tiranë

Në Shqipëri ka disa kompani që veprojnë në fushën e distribuimit të produkteve të ndryshme. Të konceptuara e të bazuara tek nevojat të përditshme të njerëzve këto kompani paraqiten përgjithësisht mirë. Por ajo që ka mjaft diferencë me konkurentet e saj, kompania me statusin lider, status që e ka përfi tuar që nga viti i krijimit 1991 e që e ka mbajtur gjatë gjithë kësaj periudhe, kompania që paraqitet cdo vit me një performancë të shkëqyer e me diferencë nga të tjerat është padyshim Marjeting Distribution(M&D Albania). Mjafton të përmendim disa shifra dhe konkluzioni i mësipërm është i vërtetuar e ai argumentuar. Gjatë vitit 2015, Marketing Distribution realizoi një aktivitet në kuotën e 11.2 miliardë lekëve xhiro biznesi ose afro 80 milionë euro. Me këtë rezultat ajo renditet në vendin e 21 në ranglistën sipas madhësisë së biznesit, ndërkohë që një vit më parë kompania ishte në vendin e 15. Performanca e kompanisë është përmirësuar krahasuar me një vit më parë sa i takon fi timit. Sepse kompania ka arritur të sigurojë një fi tim prej 2.5 milionë euro ndërkohë që një vit më parë ky tregues ishte rreth 1.8 milionë euro.

Me Shume Informacion mund te gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Me te miret 2016”

ALBAN JAHO

Drejtor i Përgjithshëm i kompanisë “DIGITALB”
Të ardhurat bruto 2015: 59 milionë euro
Ndryshimi në % 15/14: +65
Numri i punonjësve: 290
Vendndodhja: Tiranë

Digitalb njihet si kompania e cila revolucionarizoi tregun e transmetimit TV në Shqipëri. Duke përqafuar teknologjinë më në avanguardë dhe falë strategjive marketing inovative, Digitalb është krijuesi i një industrie të re televizive, atë të televizionit me pagesë “Multi Channel”. Në 10 vjet, Digitalb ka bërë një histori te madhe suksesi dhe mbetet edhe sot operatori më i madh dhe më i suksesshëm në Shqiperi ne tregun e televizionit me pagesë. Historia fi lloi ne Vitin 2004, kur themeluesi vizionar Dritan Hoxha me një staf të talentuar projektoi Platformen Tv Digitale si një strukturë televizive me teknologjinë më të avancuar të kohës dhe programin më të përzgjedhur e të shumëllojshëm. Digitalb u rrit me shumë shpejtesi, Brenda pak vitesh, transformoi mënyrën se si Shqiptarët shohin dhe përdorin televizorin e tyre, Kompania është sot një “asset” qe i përket te gjithë Shqiptarëve, shtëpia më e madhe mediatike shqiptare me rreth 400.000 abonentë familje, me nje potencial shikuesish mbi 1 milion individe.

Me Shume Informacion mund te gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Me te miret 2016”

FABRIKA E ÇIMENTOS FUSHË-KRUJË

Të ardhurat bruto 2015: 58 milionë EURO
Ndryshimi në % 15/14: –
Numri i punonjësve: 387
Vendndodhja: Fushë Krujë

Nëse do të përkufi zonim performancën e Fabrikës së Cimentos Fushë Krujë gjatë vitit 2005 ajo do të përmbidhej shkurtimisht kështu. Realizoi një xhiro bizznesi në kuotën e 58 milionë eurove duke zënë vendin e 28-të në renditjen e kompanivë shqiptare sipas madhësisë. Siguroi një fi tim prej rreth 7 milionë euro duke zenë vendin e 14 sipas kësaj renditje. Kompania ishte shumë active në eksport, duke eksportuar rreth 22 milionë euro dhe duke qenë kështu kompania nr 7 sa i takon këtij komponenti. Mirë është paraqitur kjo kompani edhe sa i takon punësimit, teksa ka patur një rritje të lehtë të numrit të të punësuarve, duke arritur në 387 vetë, nga 380 që ishin një vit më parë. Të gjithë këta tregues evidentojnë faktin se Fabrika e Cimentos Fushë Krujë vazhdon të jetë një nga kompanitë më të mira, më të qëndrueshmë në biznesin shqiptar. Ecuria e vazhdueshme pozitive e saj është domethënëse në dy aspekte. Se pari ajo tregon efektin e vërtetë zhvillues të një prone apo të një kompanie të investitorëve seriozë. Sepse FKCF është një ish-kompani shtetërore, e krijuar që në vitin 1965, por që në vitin 1995 kishte “vdekur”, kishte pushuar së punuari. Shpresa e vetme për ringjalljen e saj ishte ..

Me Shume Informacion mund te gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Me te miret 2016”