SHPETIM LUKU/“Yura Corporation Albania” katërfishon aktivitetin e saj

 

Për një vend me nivel jo të lartë zhvillimi, me probleme ekonomiko-sociale, sikundër është Shqipëria, investimet e huaja në përgjithësi e sidomos ato direktet janë një ilac i mirë për ti reduktuar këto probleme. Hyrja e një investitori të huaj apo themelimi i një kompanie të re me kapital të huaj është një lajm shumë i mirë për ambientin ekonomik shqiptar dhe shoqërinë në tërësi. I tillë ishtë padyshim edhe ai i ndërtimit të  fabrikës për prodhimin e pajisjeve kabllore për automjetet në Fier. E ndërtuar nga kompania koreane “Yura Corporation” me vlerën e afro 10 milionë eurove, kjo fabrikë ndoshta nuk kishte ndonjë peshë të përfillshme në raport me totalin e investimeve të huaja të konkretizuara gjatë vitit 2019 apo vitit 2020. Mirëpo roli dhe rëndësia e këtij investimi është e madhe. Sepse bëhet fjalë për një fabrikë të lokalizuar në zonën e Fierit, prej së cilës, në fund të vitit 2021, i cili ishte edhe viti i dytë i aktivitetit të “Yura Corporation Albania”, u regjistrua një numur total punonjësish prej 1621 vetësh.  Inxhinierë prodhimi dhe të kontrolllit të cilësisë, ekonomistë, juristë, punonjës të përgatitjes së pagave, si dhe një numur të madh operatorësh prodhimi. Ky numur i konsiderueshëm të punësuarish bëri të mundur që kompania Yura Corporation të jetë jo vetëm punësuesja e dytë më e madhe  në rrethin e Fierit, por të jetë e tillë edhe në rang kombëtar. Një nga kompanitë më të mëdha punësuese në vend. Shpërthimi i pandemisë së Covid 19 dhe masat e qeverisë për ta zbutur atë dhanë efekte në veprimtarinë e “Yura”-s në Shqipëri. Për disa muaj kompania u detyrua të punojë me gjysmen e kapacitetit prodhues, cka ishte një devijim nga planet e saj të biznesit të realizuara më parë, por që nuk iu përmbajt për arsye të kësaj fatkeqësie ndërkombëtare. Kjo solli si pasojë që kompania ta mbyllë vitin 2020 me një humbje prej rreth 500 milionë lekë ose afërsisht 4 milionë euro. Kjo është e pritshme dhe e parashikuar, ndoshta jo në të tilla përmasa. Sepse në vitin pasardhës, pra në vitin 2021 kompania njohu një kapërcim cilësor në aktivitetin e saj. Regjistroi një aktivitet në nivelin e afro 35 milionë eurove. Pra aktiviteti i “Yura Corporation Albania” në vitin 2021 as ka krahasim me atë të vitit 2020, edhe pse, sërish, viti që shkoi ishte nën ndikimin e virusit të Covid 19. Por ajo që është edhe më e rëndësishme ka të bëjë me faktin se “Yura” doli me fitim, rreth 1 milionë euro. Fitimi mund të mos jetë në shifra impresionuese, por cka është domethënëse në këtë histori lidhet me faktin se ndryshe nga biznese analoge të kësaj  natyre biznesi në Shqipëri, që kanë vite që dalin me humbje, Yura doli me fitim që në vitin e dytë të saj.  Dhe ky është vërtet një lajm shumë pozitiv. Sepse vërtet një investitor i huaj mund të bindet e të hyjë në një vend, por vazhdimësia e tij lidhet me suksesin e investimit të tij. Kjo do të thotë edhe një perspektivë akoma më të madhe e më të mire  për 1500 punonjësit e saj, të cilët pritet të shtohen edhe më shumë. Kur dihet që papunësia është një plagë, akoma e madhe sociale, atëhere ky impakt social i kompanisë është për tu vlerësuar së tepërmi. Dhe nuk bëhet fjalë për punë të rëndomta, por për punë në një industri, në funksion të prodhimit të pajisjeve për shtëpitë automobilistike, cka krijon premisa për krijimin e një kontigjenti të specializuar njerëzish të kësaj fushe. Zyra e punësimit në qytetin e Fierit do të jetë ndjerë e lehtësuar, teksa ka sistemuar një kontigjent të konsiderueshëm njerëzish për punë. Dhe akoma me të lehtësuar dhe të gëzuar do të jetë në të ardhmen stafi i saj, teksa do ti duhet të gjejë edhe të tjerë. Sepse impakti social dhe ekonomik i “Yura Corporation Albania” nuk pritet të mbarojë këtu. Kompania koreane e prodhimit të pjesëve automotive “Yura Corporation” erdhi në Shqipëri  pas investimeve në 60 fabrika në 12 shtete. Ajo vendosi të futet në ambientin shqiptar të biznesit, duke shfrytëzuar politikën e qeverisë shqiptare për të dhënë sipërfaqe me 1 euro dhe pas negociatash të shumta me te.

Për ekonominë shqiptare “Yura Corporation Albania” do të jetë një kompani me vlerë të shuar sepse krahas pagesës së sigurimeve shoqërore për punonjësit, edhe blerjet për nevoja të kompanisë do të bëhen nga tregu i brendshëm. Po kështu, edhe punimet për konkretizimin e investimit janë kryer nga kompani shqiptare  e kompani të tjera nënkontraktore, të cilat kanë bërë instalimet elektrike apo asfaltimet e zonës.

Funksionimi i kompanisë “Yura Corporation Albania” me kapacitetin maksimal të saj, pra arritja e dy objektivave kryesorë të saj, eksporti prej 100 milionë euro dhe punësimi i mbi 2000 vetëve na lejon të përfytyrojmë se si mund të jetë Shqipëria, nëse shembullin e saj e ndjekin edhe kompani të tjera të kësaj natyre. Realizimi i objektivave, suksesi i veprimtarisë së saj do të jetë ftesa më e mirë për investitorë të tjerë, cka do të lehtësojë edhe më shumë punën e qeverisë në drejtim të sigurimit të këtyre lloje investimesh. Më mirë se sa fjalët, do të flasë veprimtaria e suksesshme e saj. Më shumë se sa fjalët do ta ketë rolin ftues lapsi i llogarive.