Biznesmeni që nuk hap dot hotelin luksoz prej… dritave

 

Shpëtim Luku

Edhe pse ka ikur që i vogël nga vendlindja, sytë, mendja dhe zemra e tij i  mbeten gjithmonë atje.

Edhe pse pjesën më të madhe të jetës e ka kaluar larg saj,  ai ka qenë dhe mbetet krenar për vendlindjen e tij. Dhe jo vetëm kaq, por ka bërë gjithcka për ta ekspozuar dhe promovuar këtë fakt. Përpara disa viteve e mori ekipin e basketbollit të Valbonës dhe me “prepotencën” e financimeve private e shpalli kampion kombëtar disa vite. Ndonëse Tropoja nuk është shquar ndonjëherë për konkrueshmëri në nivele të larta në basketboll.

Megjithëse prej afro 30 vitesh ai është një biznesmen i suksesshëm në rang vendi, e ka quajtur gjithmonë obligim të investojë edhe në zonën e tij të vendlindjes. Avni Ponari nuk ndjehej rehat derisa në momentin kur nisi ndërtimin e një hoteli luksoz në zonën e Valbonës. I bindur se ajo është zona më e bukur jo vetëm e Shqipërisë, por edhe e Europës, ai iu fut punës që një zone të tillë aq të bukur, aq piktoreske, aq tunduese e ndjellëse  për  turistët  vendas e të huaj ti shtonte një strukturë akomodimi të denjë për nivelin e bukurisë së saj. Dhe nuk është se nuk i ka bërë mirë llogaritë e kalkulimet e biznesit. Turistët sa vijnë e shtohen në Valbonë dhe hoteli e ka padyshim  të zgjidhur problemin e klientelës.  Ashtu sikurse edhe klientët  që duan standart të lartë akomodimi e kanë një alternativë të tillë. Edhe problemin e financimit të një hoteli, kostoja e të cilit ka shkuar 5-6 milionë euro e kishte të zgjidhur. Ndaj, nëpërmjet një pune të lodhshme, ku mungesa e njerëzve, mosorganizimi  i duhur i kompanive kontraktuese ishin faktori kryesor i vonesës së ndërtimit të tij, më në fund erdhi dita që hoteli përfundoi. Mirëpo, ndërsa kishte përllogaritur e parashikuar gjithcka, qoftë edhe pengesat në ndërtimin e tij, Avni Ponarin  e tradhëtoi në planet  si investitor dicka që as i kishte shkuar ndër mend. Dicka që do të shndërrohej në shkakun kryesor pse hoteli nuk është hapur e nuk mund të hapet, ndonëse ka përfunduar. Dhe kjo lidhet me zonën ku është ndërtuar ai. Infrastruktura e transmetimit të energjisë elektrike në këtë zonë është e vjetëruar dhe e amortizuar ndjeshëm dhe ajo nuk garanton asgjë. Sikurse është e lehtë të merret me mend, se ikja e dritave sa herë që fillon një puhizë e lehtë ere është në kontradiktë të madhe me standartet e hotelit. Ndaj vendimi për të mos e hapur atë derisa kjo linjë të rregullohet është i detyruar dhe i arsyetuar. Interesimit të vazhdueshëm të investitorit privat në kompaninë energjitike shtetërore për përmirësimin e infrastrukturës së rrjetit drejtues të kompanisë i përgjigjen në forma justifikuese, por aspak  reaguese dhe premtuese. Vetë investitori privat ka bërë disa përpjekje për të siguruar ndonjë bashkëfinancim me ndonjë biznesmen që ka interesa në atë zonë, për të bërë privatisht investimin por nuk ka qenë e mundur as ky. Paradoksi është se në zonën e Valbonës janë 3 hidrocentrale në punë dhe sërish zona i ka luks orët me drita. Linja është delikate dhe e pasigurtë në verë, kurse në dimër, kur fillon bora situata është e tillë që të sjell ndër mend filmin “Rrugë të bardha”. Vecse jo për linjat telefonike, por për linjat elektrike.

Kjo situatë tregon edhe njëherë se biznesmenit shqiptar i është dashur shpesh të mos bëjë plane klasike biznesi, por duhet të llogarisë në to edhe zgjidhjen e problemeve që janë detyra të shtetit. Mungesat sistematike të energjisë në zonën e Valbonës apo edhe në fshatra të tjerë të zonës është problem i hershëm dhe jo pak herë është ngritur si shqetësim nga banorët e saj. Mirëpo duket se deri atëhere kur kompania publike përkatëse të ketë buxhetin e duhur, banorëve iu duhet të kenë marrëdhënie të ngushtë me qiriun. Kurse hoteli i Avni Ponarit do të vazhdojë të rrijë si xhevahir  pa funksionalitet.

SHPETIM LUKU/ Ushtria e mashtruesve të telemarketingut

 

 

 

Vins Vaughn, Ed Harris dhe Julia Ormond janë disa prej kastit të aktorëve të filmit Prime Gig, realizuar diku nga  fillimi i viteve 2000.

Pendleton “Penny” Wise, një telemarketist i talentuar që mund të shesë pothuajse çdo gjë përmes telefonit, bën një jetë të mirë duke bërë shitje telefonike derisa kompania që e punëson falimenton. Penny afrohet nga Caitlin Carlson, e cila po punëson shitës telefonikë për Kelly Grant, një legjendë në telemarketing, por Penny nuk është i sigurt nëse sipërmarrja e fundit e Grant, shitja e aksioneve në një minierë ari, është legjitime.

Pra thelbi i historisë është një mashtrim i personave të ndryshme, por edhe dilemat morale të një shitësi telemarketingu. Filmi është i kategorisë triller, por në trajtën e historive të vërteta dramatike një film i tillë është luajtur në skenën shqiptare me mijëra herë. Nga qindra kompani call centër dhe mijëra të rekrutuar prej tyre, të cilët duhet të zotëronin mirë dy gjëra: një gjuhë të huaj dhe aftësi të mrekullueshme aktrimi e mashtrimi. Përfytyroni tashmë një person të tillë nga njëra anë e receptorit të telefonit dhe nga ana tjetër viktimën e tij potenciale. Imagjinoni pra intensitetin e një sulmi grabitqari përballë presë së tij me qëllimin e vetëm për ti zhvatur viktimës sasi të caktuara parash, duke e maskuar këtë zhvatje me investim fitimprurës në bursa. Pa asnjë brejtje ndërgjegje për pasojat dramatike që po shkakton. Pa asnjë dyshim dhe hezitim moral rreth veprimtarisë së tij, madje edhe më keq se kaq.  Të vetëdijshëm rreth përmasave kriminale të veprimtarisë së tyre ata pushtohen nga një lumturi e skajshme kur personi nga ana tjetër e telefonit iu jep numrin e kartës bankare dhe që nga ky cast këto para nuk kthehen më kurrë tek i zoti i tyre, por ndahen mes pronarit të kompanisë mashtruese dhe punonjësit mashtrues si instrument i realizimit të mashtrimit. Sepse rezultati i një grabitjeje të tillë është të mira matëriale për grabitësit. Shtëpi e mirë, makina e mira, pushime luksi etj etj. Dhenuk është një aktivitet që është kryer në mënyrë spontae. Nuk është një aktivitet, i cili nuk është perceptuar si kriminal nga strukturat ligjzbatuese apo nga media. Por është një aktivitet, që deri kohët e fundit është bërë pa asnjë kundërvënie nga ata që e kanë për detyrë funksionale të dedektojnë e ndëshkojnë veprimtaritë kriminale.

Duke patur në focus të mashtrimit italianë, gjermanë apo anglezë krijohet ideja se këto kompani mashtruese nuk kanë patur ndonjë impakt  të madh negativ në Shqipëri. Madje përkundrazi. Ndër vite këto call centëra të kësaj natyre janë promovuar si kompani punësimi, si kompani që kanë siguruar një nivel të caktuar mirëqënie për të punësuarit e saj, kryesisht të rinj në moshë etj etj. Pasi sektori i call centër ka arritur të ketë në vitet më të mira të saj deri në 900 kompani me rreth 25 mijë të punësuar në total. Por ideja e mospasjes së ndikimit negativ në territorin shqiptar është e përciptë dhe për më tepër  e rreme. Pasi shumë nga ata të rinj që kanë punuar apo punojnë në call centër të tipit FOREX tashmë kanë fituar një status prej të cilit e kanë të pamundur të heqin dorë. Ata janë mashtrues profesionistë dhe pjesën tjetër të jetës ka shumë gjasa që ta kalojnë  në përpjekje për të bërë “gunga” të tjera. S’ka rëndësi nëse viktima potenciale e tij është italian, gjerman, anglez apo shqiptar. Ai proces trajnues që këta persona kanë kryer në kompanitë call centër të specializuar vetëm për zhvatje e mashtrim, ajo eksperiencë e krijuar nga ushtrimi i këtij profesioni, si dhe mos pasja e skrupujve njerëzore e moral, që ia ka evidentuar gadishmëria për të bërë aktivitetin kriminal pa kurrfarë dileme, i bëjnë këta të rinj një bombë me sahat mes komunitetit. Që pa dyshim do shpërthejnë në trajtën e sipermarrjeve të tjera kriminale në emër të sigurimit të fitimeve, pavarësisht legjimitetit të manovrave që përdorin.

Por e keqja është edhe më e madhe sepse nëpërmjet veprimtarisë së tyre kriminale, këta lloj call centër-ash kanë krijuar rrethana të tilla ku gjykohet keq cdo lloj veprimtarie e shitjeve me telemarketing. Ka shumë kompani të tjera që kryejnë një aktivitet të ligjshëm të kësaj natyre, duke ofruar edhe shërbime të dobishme, duke shfrytëzuar zhvillimin e teknologjisë, mirëpo fatkeqësisht emri i keq dhe jehona e veprimeve mashtruese të “simotrave” të tyre, ka bërë që edhe ndaj tyre të krijohet një lloj alergjie me pa të drejtë.

Kohët e fundit me denoncimet e bëra nga shtetas të ndryshëm të huaj të mashtruar duket se ka filluar një farë lëvizjeje, nga strukturat ligjzbatuese. Por ajo që është e padiskutueshmë lidhet me faktin se sido të jetë intensiteti i reagimit të tyre, mashtruesit i kemi mes nesh.

Elisabeta Hysi

Drejtoreshë e përgjithshme e kompanisë GJERGJI H TEXTILE

Emri i kompanisë: Gjergji H Tekstile

Xhiro e biznesit 2022: 1 milion EUR

Numri i punonjësve: 25

Vendndodhja: Tiranë

Si kanë arritur deri këtu? Kjo mund të jetë një nga pyetjet kur përballesh me sipërmarrje gjigante që të lë pa mend, e nis të hedhësh me veten teza hipotetike nga më absurdet. Pastaj mund të vijë pyetja e tjetër që mund të jetë dhe e para për nga radhitja: Si ia kanë dalë? Sepse jeta ka vështirësi. Biznesi në një terren si Shqipëria ka edhe më shumë. Ndaj problematika është pjesë e pandarë, dhe sado të mendosh se tek e fundit ky ka qenë “fati i rënë nga qielli”, ka shumë mendime dhe nga ato të natyrës njerëzore, të cilat duhet thënë, se nuk janë fort dashamirëse.
E ndërsa në këtë rrugëtim sfidat kanë qenë pjesë e këtyre viteve, shembujt e pafund janë tregues se ky investim, tanimë historik, ia ka vlejtur.

Më shumë informacion mund të gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Më të mirët 2023”


Julian Bërxulli


Administrator i kompanisë “AMBRA”

Emri i kompanisë: AMBRA

Xhiro e biznesit 2022: 4.5 milion EURO

Numri i punonjësve: 450

Vendndodhja: Durrës

Qëkurse mori në duar “timonin” e kompanisë AMBRA, Julian Bërxulli është shndërruar në një biznesmen që vepron pareshtur. Që nuk ndalon kurrë e që nuk pajtohet me aktivitet rutinë. Që cdo vit e shoqëron me risi, të cilat e përmirësojnë edhe më tek kompaninë, i rrisin asaj aftësinë vepruese, e për rrjedhojë edhe perspektiva e saj sa vjen e forcohet. Risia më e fundit e AMBRA-s është zgjerimi me një ambient në një kompleks magazinash industriale, me sipërfaqe të konsiderueshme. Jo pa plan e pa qëllim. Është një veprim i studiuar mirë, që bën të mundur zhvendosjen e repartit të prestarisë nga ambientet historike të AMBRA-s në këto ambiente të reja. Për ti rritur kështu hapësirën reparteve të tjera të kompanisë, me qëllim që proceset të realizohen në kushte më të mira, por edhe kapaciteti prodhues i kompanisë të rritet më tej. Është një proces zhvillues për të, por me impakt edhe sa i takon rritjes së mëtejshme të impaktit social të kompanisë në favor të komunitetit durrsak.

Më shumë informacion mund të gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Më të mirët 2023”


Kompania AK-Invest


Emri i kompanisë: AK-Invest

Xhiro e biznesit 2022: 6 milionë euro

Numri i punonjësve: 50

Vendndodhja: Tiranë

AK – Invest, shoqëri aksionere e regjistruar me vendim të Gjykatës Tiranë nr. 28915 në Janar 2003, me kapital te regjistruar aksionar ALL 1,054,851,568; licensuar nga Banka e Shqipërisë si Institucion Financiar JoBanke për ofrimin e shërbimeve financiare nëpërmjet agjentëve në të gjithë vendin. AK – INVEST sh.a është Institucion Financiar licensuar nga Banka e Shqipërisë.

Më shumë informacion mund të gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Më të mirët 2023”


Kujtim Zëre


Drejtor i Përgjithshëm i kompanisë “Albanian Herb”

Xhiro e biznesit 2022: 7 milionë euro

Ndryshimi në % 22/21: +8

Numri i punonjësve: 60

Vendndodhja: Durrës

Piramida ishte parashikuar të ndërtohej me mermer të bardhë dhe një mermer i tillë nxirrej në Kretë të Greqisë. Atë kohë isha në ambasadë në Athinë dhe na u dha detyrë ndjekja e këtij problemi. Mbaj mend se kam shkuar e kam ndejtur disa ditë me radhë në vendin ku punonte kompania përkatëse për të nxitur e monitoruar punën për nxjerrjen e sasisë që kishim porositur”. Ndërsa Kujtim Zëre tregonte episode të tilla interesante gjatë një bisede tonën, mua më kaploi meditimi filozofik, duke vendosur në balancë karrierën e tij të dikurshme të zyrtarit korrekt e skrupuloz, me atë të tashmen prej biznesmeni protagonist në sektorin e eksportit të bimëve mjekësore. E pra, a ka mundësi që një person i zoti të jetë keq? A ka mundësi që një person ku cilësitë njerëzore si integriteti, korrektesa, personaliteti, karizma ti jenë të spikatura dhe të mos mund ti kanalizojë këto në një veprimtari private të suksesshme?

Më shumë informacion mund të gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Më të mirët 2023”


Dritan Çelaj


Drejtor i Përgjithëm i kompanisë Atlantik

Emri i kompanisë: Atlantik

Xhiro e biznesit 2022: 7 milion EURO

Numri i punonjësve: 145

Vendndodhja: Tiranë

Kanë kaluar mbi 30 vjet që kur Shqipëria zëvëndësosi sistemin e ekonomisë së centralizuar me atë të bazuar në iniciativën e lirë. Një periudhë kohore kjo jo e shkurtër tashmë dhe gjatë së cilës është krijuar një elitë pa bujë dhe me kulturë të lartë sipërmarrjeje e që lulëzon për më shumë se një brez. OLD MONEY pra përfaqëson kështu dëshminë më evidente të maturimit në shoqërinë e kapitalit.
Pjesë e këtij brezi biznesmenësh është edhe Dritan Celaj. Viti 2023 shënon një moment të rëndësishëm në rrugëtimin e kompanisë Atlantik. Ajo mbushi 22 vjet që nga themelimi i saj. Për stafin e saj, ky nuk është thjesht një numër, por një shembull i shërbimit, përkushtimit dhe devotshmërisë ndaj klientëve . Në më shumë se 2 dekada kompania Atlantik ka ruajtur fizionominë e saj duke vendosur qytetarin dhe nevojat e tij në qendër të punës së përditshme.
Besueshmëria është një objektiv që stafi i kushton rëndësi pasi lidhet jo vetëm me imazhin, por edhe me të ardhmen tonë dhe të partnerëve të kompanisë.

Më shumë informacion mund të gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Më të mirët 2023”


 

Skerdilajd Faria


President i kompanisë Sombrero

Xhiro e biznesit 2022: 9 milion EURO

Ndryshimi në % 22/21: +110

Numri i punonjësve: 170

Vendndodhja: Tiranë

Doktor Skerdi, sikurse e thërrasin të gjithë Skerdilajd Farinë, është një persona interesant dhe shumë komunikues. Na pret në zyrën e tij me ciltërsinë dhe natyrshmërinë e një personi që të bën të ndjehesh sikur ke kohë që njihesh me të. Dy portrete të mëdha, njëra e filozofit gjerman Nice dhe tjetra e biznesmenit të famshëm Steve Jobs janë gjëja e parë ku të shkojnë sytë sapo futesh në zyrën e doktorit.
“Janë mentorët e mi”, nis të shpjegojë ai teksa ka parë drejtimin ku është ngulur shikimi im. “Nices ia kam lexuar pothuajse të gjitha librat, kurse biografinë e Jobs-it e kam lexuar 5 herë”, vijon doktori, si për të shpjeguar më tej se pse ata janë mentorët e tij. Dëshiroj të vazhdoj eksplorimin e arsyeve se pse i quan dhe i konsideron ai ata mentor, por kujtohem se shkaku i takimit tonë me të është tjetër. Ai lidhet me ecurinë fantastike të kompanisë Sombrero ose sikurse njihet ndryshe me emrin tregtar KEIT gjatë vitit 2022.

Më shumë informacion mund të gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Më të mirët 2023”


Anton Ndreca


Drejtor i Përgjithshëm e kompanisë “Gruppo Koni” sh.p.k

Emri i kompanisë: Gruppo Koni sh.p.k

Xhiro e biznesit 2022: 9 milionë euro

Numri i punonjësve: 80

Vendndodhja: Lezhë

Sandër dhe Nik Nikolli mund të njihen nga pak vetë në Shqipëri. Dhe kjo është e kuptueshme, pasi prej vitesh ata janë transferuar dhe jetojnë në zonën e Lombardisë, në Itali. Por jo me statusin e një emigranti të zakonshëm. Dy vëllezërit mirditorë tashmë janë biznesmenë tejet të suksesshëm në vendin fqinj, duke ushtruar aktivitet në fushën e ndërtimit dhe duke realizuar vepra të nryshme rezidenciale, civile dhe industriale. Dhe jo në përmasa modeste. Si pronarë të tre kompanive, Gruppo Koni srl, Koni Construzioni dhe Koni srl vetëm gjatë vitit 2022 ata kanë realizuar një aktivitet mbi 51 milionë euro.
Eksperienca e punës që në fillimet e aktivitetit në fushën e punimeve të ndërtimit, duke ndjekur proceset e zbatimit të punimeve për ndërtimin e objekteve civile dhe industriale, që nga fazat e projektit deri në realizimin përfundimtar të tyre, solli që në vitin 2015 “Gruppo Koni” sh.p.k. të fillonte aktivitetin edhe në Shqipëri, nën drejtimin e Anton Ndrecës.

Më shumë informacion mund të gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Më të mirët 2023”


Fatos Cerenishti


President i “Grand Blue Fafa” dhe “Fafa Premium Resort”

Xhiro e biznesit 2022: 11 milionë euro

Ndryshimi në % 22/21: +12

Numri i punonjësve: 200

Vendndodhja: Durrës

Turizmi shqiptar po përjeton një boom të vërtetë, duke dhënë kështu sinjale të qarta se qëllimi për ta dizenjuar turizmin si një degë prioritare të ekonomisë shqiptare është në rrugën e konkretizimit. Nisur nga ky kontekst, nëse ka njeri që duhet të jetë më krenar se të tjerët për këtë realitet në tërësi dhe kontributin e tij në vecanti, ai është Fatos Cerenishti. Sepse zhvillimet e tanishme në sektorin e turizmit nuk bëjnë gjë tjetër vecse verifikojnë largapamësinë e tij, parashikimin e tij strategjik se dikur do të vinim në këtë fazë, dhe rolin e tij si një nga pionierët e parë të turizmit shqiptar që punoi për të instaluar këtë realitet që tashmë të shikuar e të pranuar tashmë nga të gjithë. Fatos Cerenishti është nga të parët që braktisi ndërtimin si sektorin fillestar të aktivitetit të tij dhe themeloi një aktivitet të qëndrueshëm dhe serioz në turizëm.

Më shumë informacion mund të gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Më të mirët 2023”