Kur pasioni të shpërblen me sukses dhe miliona

Si e shndërroi Marin Gjonaj pasionin e tij në profesion dhe si arriti ish-studenti i Neë-York-ut të ndërtojë Brenda 10 viteve nga mbarimi i studimeve, një grup me disa kompani në përbërje?!

Shpetim Luku

Rektori i dikurshëm i Universitetit të Neë York-ut në Tiranë, Gramoz Pashko duhet të jetë habitur shumë, kur, ndërsa kërkonte një zëvëndësues për shefin e IT-së së larguar, mjaft prej propozimeve  për pasardhësin e tij konvergonin në një student me emrin: Marin Gjonaj. I shtyrë edhe nga kureshtja e pranoi propozimin e atyre që CV-në e Marinit e thjeshtëzonin me shprehjen “është njësh në teknologji”. Mirëpo, nëse ai ishte vërtetë “njësh” apo kështu iu dukej shokëve të tij ngaqë kishtë berë diferencë të madhe me ta në këtë drejtim kjo mbetej për tu parë. Megjithatë Pashko thonë që u habit akoma më shumë kur e pranoi propozimin dhe përpara tij u paraqit një djalosh 19 vjecar. Që për më tepër ishte edhe student i vitit të parë në Universitetin e Neë York-ut për shkenca kompjuterike. Rektori i atëhershëm vendosi të përfillë sugjerimet dhe propozimet e të tjerëve dhe e emëroi Marin Gjonaj shef të IT-së së universitetit që drejtonte. Dhe për disa vite, Marin Gjonaj vazhdoi me statusin e dyfishtë. Nga njëra anë studionte dhe thellonte njohuritë e tij, kurse nga ana tjetër, kujdesej për IT-në e shkollës duke shfrytëzuar talentin dhe pasionin e tij.Gjate vitit te katert dhe te fundit te universitetit, e peshkoi një tjetër biznesmen i njohur, Artan Dulaku, i cili në atë kohë po ishte në fillimet e projektit TRING. “Dy vitet që punova atje ishin mjaft të vlefshme për mua, pasi mora mësime të vlefshme rreth administrimit dhe menaxhimit qe prej themelimit te nje kompanie nderkohe qe jepja dhe leksione si lektor i jashtem prane Universitetit te Neë York-ut ne Tirane- tregon Marini.

Por i bindur dhe i sigurt në zotësitë e tij, ai kishte të fiksuar një qëllim. Do të punonte vetëm për veten e tij e jo për të tjerët. Aftësitë e tij do ti konkretizonte në trajtën e sipërmarrjes së tij dhe jo duke i vënë ato në shfrytëzim për interesa të të tjerëve. Dhe në vitin 2009, atëhere kur ishte vetëm 23 vjec, trokiti me një ide biznesi në kokë në derën e një biznesmeni të stazhionuar, atë të Marsel Skëndos. Jo më kot iu drejtua për bashkëpunim Marsel Skëndos, pasi ky biznesmen në atë kohë kishte kontakte dhe impact në disa kompani që do të ishin edhe baza e veprimtarisë së biznesit që ishte projektuar në kokën e Marinit. Kështu pra  në vitin 2009, INFO-Telecomi u themelua nga sipërmarrësit Marin Gjonaj dhe e bija e Marselit, Anisa Skëndaj. Vlen per tu theksuar qe prej vitit 2011 Marini e transformoj INFO-Telecom-in ne nje biznes nderkombetar komplet te pavarur nga mjedisi shqiptar ku 99% e te ardhurave dhe shpenzimeve ishin te perqendruar ne partnere nderkombetare. INFO-Telecom-i do ta vazhdonte rrugëtimin me këtë fizionomi bashkëpunimi deri në muajin prill të vitit 2018, muaj ku Marin Gjonaj blen përfundimisht aksionet e vajzes Marselit për tu bërë kështu pronar i vetëm i Gjonaj Group në të cilin bëjnë pjesë 6 kompani. Konkretisht, INFO-Telecom, Digicom, Promarketing, iReplace, Macom dhe Mactal Corp.

Tre kompanitë e para janë tashmë  të mirënjohura në realitetin e biznesit shqiptar, kurse tre të tjerat janë ide e nisma të reja biznesi të sipërmarrësit 33 vjecar. IReplace përfaqëson një rrjet prej 200 dyqanesh në të gjithë botën, franchise për shitje dhe riparime e aksesor celularësh. Macom është një kompani e krijuar për qëllime menaxhimi real estate dhe projekte hotelerie kurse Mactal Corp është një kompani e regjistruar në Miami dhe bën të njëjtën punë  si Infoteleom, por në USA, Amerikën Latine dhe Azi. Sidoqoftë, ecuria e këtyre kompanive të reja mbetet të verifikohet në të ardhmen, por ajo që i jep Marin Gjonajt staturën e një biznesmeni, ndër më intelegjentët në vend, janë tre kompanitë kryesore të grupit të tij. Pra, Info Telecomi, Promarketingu dhe Digicomi. Gjatë vitit 2017 madje mund të themi se InfoTelecomi regjistroi edhe vitin më të mirë të tij në historinë e suksesshme 10 vjecare. Ndoshta jo shumë sa i takon xhiros së realizuar sepse me tepër se sa 200 milionë euro xhiro e regjistruar gjatë vitit 2017 është realizuar në ndonjërin nga vitet paraardhëse. Por persa i takon fitimit po. Sepse InfoTelecomi 2.9 milionë euro fitim nuk i ka siguruar në asnjë vit të tij të mëparshëm.

InfoTelecom ka si natyrë aktiviteti terminimin dhe origjinimin e kapaciteteve data dhe thirrjeve telefonike me shumice, jo vetëm për tregun shqiptar, por duke iu drejtuar kryesisht tregut ndërkombëtar, ku teknologjia kishte krijuar mundësinë për lulëzimin e mijëra kompanive në të gjithë botën të zhvillonin aktivitetin e shitblerjes së thirrjeve ndërkombëtare me shumicë.

Eksperienca e menaxhimit, ajo teknike dhe komerciale e një përvoje disa vjecare në menaxhimin e interkoneksioneve ndërkombëtare, ishte sigurisht një avantazh konkurues që Marin Gjonaj shfrytëzoi për ti dhënë hov idesë së ndërtimit të një operatori ndërkombëtar carrier. Aktiviteti i Carrierit, është një biznes i vështirë, një biznes i komplikuar, një biznes me risk të lartë. Sepse është një biznes që kërkon një mobilizim të madh e të përqëndruar fondesh, kundrejt një fitimi jo të madh.Është një lloj biznesi që nuk mund të realizohet nëse ti nuk e ndjen veten të fortë e të aftë për ta bërë këtë biznes. Është një biznes, nëpërmjet të cilit, drejtuesve e menaxhuesve të tij iu duhet të masin forcat në tregje ndërkombëtare. Aty duhet të verifikojnë se cfarë aftësish konkuruese kanë, sa të zotë janë për ti siguruar perspektive kompanisë.  Dhe nje nga investimet e kryera nga INFO-Telecom se fundmi, lidhet pikerisht me krijimin e oportuniteteve per te rritur perspektivën e kompanisë.  Kompania ka zgjeruar prezencën e vetë ndërkombëtare, duke hapur shoqëri  bija në Rumani, Kosovë dhe së fundmi SHBA, duke siguruar kështu forcimin e ekipit të menaxherëve komerciale, me mbi 20 vite përvojë në tregun e telekomunikacioneve, të cilët udhëhiqen nga Marin Gjonaj.  Kjo i ka mundësuar INFO-Telecom dhe rritjen e ndërsjelltë të volumit të biznesit me partneret nderkombetare, duke kaluar nga tregtimi i destinacionit të Shqipërisë, e me pas të Italisë në vitin 2010, në një aktivitet që realizon mbi 99% të të ardhurave nga tregtimi i 150 e me shumë destinacioneve ndërkombëtare direkte që sot INFO-Telecom, ofron per 350 partnerët ndërkombëtare me të cilet është e interkonektuar.  Ndër partneret e INFO-Telecom bëjnë pjesë të gjithë operatorët mobil të Europës perendimore dhe një pjesë e mirë e Afrikës dhe Lindjes se Mesme.   Kjo kompani, sot ka ndërtuar prezencën teknike me hapësira të dedikuara në Data Center në Itali, Hollandë, Gjermani dhe Afrikë, në të cilat ndërlidhen me operatorët ndërkombetarë.

INFO-Telecomin e ndoqi kompania e call centerave Promarketing, e cila është një prej kompanive më të mëdha të këtij lloji me pronësi 100 për qind shqiptare, pronar i vetem Marin Gjonaj.

Promarketing ka tashmë gjithsej 6 seli operative në të gjithë Shqiperinë, në të cilën janë të punësuar 1,200 punonjës.  Një nga risitë e Promarketing është krijimi i dy selive operative në rajonin e Kalabrisë dhe Kampanias të Italisë, duke e kthyer kështu në një shembull pozitiv për rikthimin e investimeve  në shtetin e origjinës së këtij biznesi.  Edhe në këtë biznes, sipërmarrësi Marin Gjonaj, ka vënë në shfrytëzim eksperiencën e akumuluar me kompanitë ndërkombëtare të telekomunikacioneve, duke e kthyer Promarketing në një nga partneret kryesore për nënkontraktimin e shërbimeve të operacioneve dhe shitjeve të kompanive më të mëdha celulare në Itali.

Mirëpo a mund të kuptohet një i apasionuar pas shkencave kompjuterike pa një ISP? Sigurisht që jo. Ndaj dhe lindi edhe Digicomi, një kompani tashmë e stabilizuar në treg me rreth 10 mijë klientë, me rritje nga njëri vit në tjetrin, e që prej vitit 2017 ka filluar të dalë me fitim. Digicomi është kompania e parë që mbështetet në teknologjine me fibra optike per tregun e gjere familjar dhe mikrobiznes ku  shërbimet për pajtimtaret arrijnë shpejtesine deri në 1 Giga-bit me kapacitete pa limit për një linjë familjare, përfshijnë Internet, Telefoni dhe  IPTV.

Ndërkohë që Marin Gjonaj gjatë kësaj periudhe  ka patur kohën e mjaftueshme të vërtetojë se mund të fitojë sfida të tilla si “të notuarit” në “ujërat ndërkombëtare” të biznesit, do të mbetet për të zbuluar në vitet që vijnë se cilat do të jenë zhvillimet që do të vijnë gjatë perballjes me sfidën më të madhe, atë të të bërit biznes në Shqipëri, për Sipërmarrësin e Digicom.

Emri i kompanisë:  Gjonaj Group(INFO-Telecom, Profesional Marketing Albania, Digicom, IReplace, Macom, Mactal Corp)

Xhiro e Grupit 2017: 210 milionë euro

Numri i punonjësve: 1500

Vendndodhja: Tiranë, me dege ne Elbasan, Berat, Bukuresht, Prishtine, Miami, Kalabria, Kampania

Recent Posts

Rikthimi i gjigandit mediatik
Shpëtim Luku Tregojnë se dikur, dikush po i raportonte Dritan Hoxhës, themeluesit të “TOP Channel”, disa lëvizje në funksion të konkurencës të një televizioni tjetër privat. Tani i T...
May 5, 2024 Read More
Makinat e reja pa certifikatë konformiteti shtohe
Makinat e reja pa certifikatëkonformiteti shtohen ne treg Përballë koncesionarit zyrtar, pozicionohet një shitës ambulant, shpesh herë me një ‘kasolle’ ku ka vetëm një tavolinë, një ...
March 30, 2024 Read More
SHPËTIM LUKU/ Leksioni i një eksportuesi
Qëkurse euro është zhvlerësuar karshi lekut, duke u stabilizuar në raportin ku 1 euro këmbehet me 100 deri 105 lekë, nuk kanë reshtur ankesat dhe kërkesat e eksportuesve shqiptarë. E kanë b...
February 1, 2024 Read More
Të jetosh përtej mundësive të tua!
Të jetosh përtej mundësive të tua! Vite më parë, kur u ndërtua kompleksi turistik "Laguna", në Malin e Robit, shitjet e apartamenteve apo ambienteve të tjera në të u bënë në kohë rek...
January 29, 2024 Read More
SHPETIM LUKU/Pse janë kaq të korruptueshëm doga
Shpëtim Luku Xiao Min ishte një biznesmen kinez, i cili merrej me biznesin e tregtimit të veshjeve tekstile në Shqipërideri para vitit 2010, përpara se të transferohej në Maqedoninë e Veri...
January 16, 2024 Read More
SHPETIM LUKU/ Propozimi i Sokol Krajës dhe mëkat
SHPETIM LUKU/ Propozimi i Sokol Krajës dhe mëkatet e biznesit Ditët, muaj dhe vitet kalojnë dhe problematika më të cilën haset biznesi shqiptar sa I takon fuqisë punëtore së vjen dhe bëh...
January 9, 2024 Read More
SHPETIM LUKU/ Ish-kulaku që u bë biznesmeni më
Mebiznesmenin korcar Luan Lartie kishim lënë të takoheshim tek një kompleks pallatesh në hyrje të Korcës, aty ku dikur ka qenë fabrika e trikotazhit. Është një kompleks, nga më të bukurit...
November 30, 2023 Read More