Ilir Linza

Xhiro e biznesit 2017:  8.5 milionë euro
Ndryshimi % 17/16:   + 15
Numri i punonjësve:  159
Vendndodhja:  Tiranë

Kur ne nisim e shqyrtojmë të dhënat ekonomiko-financiare që tregojnë performancën e biznesit shqiptar gjatë vitit që analizohet krijohet ideja që në sektorin e prodhimit të mobiljeve egziston vetëm një kompani, vetëm Fabrika e Përpunumit të Mobiljeve, FPM. Në fakt e vërteta është ndryshe. Ky sektor është i tejmbushur me subjekte e kompani, mirëpo thuajse të gjitha kanë një aktivitet modest, aktivitet i cili nuk arrin ti rendisë ata tek kompanitë me mëdha apo të suksesshme të Shqipërisë. Pra këto kompani nuk arrijnë dot të krahasohen me FPM e jo më të renditen ndër 200 kompanitë më të mëdha apo 200 kompanitë me të suksesshme të Shqipërisë. Është e qartë pra, që FPM, jo vetëm është lidere në sektorin e përpunimit të drurit e të prodhimit të mobiljeve, por ajo është në një pozicion të tillë që nuk të krahasuar me kompanitë e tjera simotra apo konkurente të saj. Kështu, FPM, edhe përgjatë vitit 2017 arriti të realizojë një aktivitet në kuotën e 1.2 miliardë lekëve ose afro 8.5 milionë eurove me një rritje prej 15 për qind prahasuar me një vit më parë. Kjo dinamikë aktiviteti, kjo rritje e faturimeve me një ritëm të mirë tregon se 2017 për kompani FPM ka qenë një vit i pëlqyeshëm. Se ku qën- dron suksesi i kompanisë nuk është e vështirë të dallohet, mjafton që të shikohet me vëmëndje fizionomia e aktivitetit të saj. Nga 1.2 miliardë lekë që është totali i aktivitetit të kompanisë, rreth 915 milioë lekë janë vlera e produktit të destinuar për eksport. Pra afro rreth 80 për qind e produktit të saj është adresuar në eksport. Janë shumë të pakta kompanitë shqiptare që ia kanë dalë mbanë të kenë të fuqishëm komponentin e eksportit. Pasi të kesh fuqi konkuruese në tregje ndërkombëtare do të thotë të përballosh një s fi dë tejet të madhe. Në fakt, eksporti është s fi da kryesore e biznesmenëve shqiptare, është matësja reale e vlerave të tyre dhe kompanive që drejtojnë. Ato që ia kanë dalë mbanë ta përbal- lojnë një s fi dë janë të pakta deri tani, por akoma më ta pakta janë kompanitë që thuajse shumicën e produktit të tyre e kanë vetëm për eksport. Një prej tyre është FPM Tuto Mobili, cka tregon se kjo kompani është krijuar e është menaxhuar me botëkuptimin dhe ligjësitë e duhura. Me afro 920 milionë lekë produkt për eksport, FPM është në vendin e 23 ndër 100 kompanitë më të mëdha të eksportit. Por në asnjë rast nuk duhet të harrojmë se nuk mund të bëhet një krahasim abstrakt dhe absolut edhe për këtë komponent, pasi në vendet e para janë kompani që eksporto- jnë kryesisht minerale shqiptare. Një fakt ky që ia mohon disi meritat FPM-së, si një kompani, e cila që kur është krijuar e deri më sot shumicën e produktit të saj e ka destinuar vetëm në eksport.

Me Shume Informacion mund te gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Me te miret 2018”

Recent Posts

Miss Fake News
Miss Fake News Pedagogët e Gazetarisë në përgjithësi e veçanërisht ata që japin raportimin e lajmit kanë pak kohë që fërkojnë duart nga kënaqësia. Sepse tashmë nuk iu duhet të qëm...
June 25, 2024 Read More
Si e surprizoi Avni Ponari ish-Ministrin e tij?
Teksa lëvizte me makinë në Bulevardin “Dëshmorët e Kombit”, Avni Ponarit i zunë sytë  ish-Ministrin nga i cili varej institucioni ku ai punonte si Oficer marine. Ishte Ministri që si rezu...
June 18, 2024 Read More
Avantazhi që u kthye në skllavëri
  Shpëtim Luku Përpara syve në një karburant të Dhërmiut të shfaqet një pamje me të cilën nuk je mësuar. Një filipinas me sens humori kryen veprimet e zakonshme që i takojnë të k...
June 2, 2024 Read More
Rikthimi i gjigandit mediatik
Shpëtim Luku Tregojnë se dikur, dikush po i raportonte Dritan Hoxhës, themeluesit të “TOP Channel”, disa lëvizje në funksion të konkurencës të një televizioni tjetër privat. Tani i T...
May 5, 2024 Read More
Makinat e reja pa certifikatë konformiteti shtohe
Makinat e reja pa certifikatëkonformiteti shtohen ne treg Përballë koncesionarit zyrtar, pozicionohet një shitës ambulant, shpesh herë me një ‘kasolle’ ku ka vetëm një tavolinë, një ...
March 30, 2024 Read More
SHPËTIM LUKU/ Leksioni i një eksportuesi
Qëkurse euro është zhvlerësuar karshi lekut, duke u stabilizuar në raportin ku 1 euro këmbehet me 100 deri 105 lekë, nuk kanë reshtur ankesat dhe kërkesat e eksportuesve shqiptarë. E kanë b...
February 1, 2024 Read More
Të jetosh përtej mundësive të tua!
Të jetosh përtej mundësive të tua! Vite më parë, kur u ndërtua kompleksi turistik "Laguna", në Malin e Robit, shitjet e apartamenteve apo ambienteve të tjera në të u bënë në kohë rek...
January 29, 2024 Read More
SHPETIM LUKU/Pse janë kaq të korruptueshëm doga
Shpëtim Luku Xiao Min ishte një biznesmen kinez, i cili merrej me biznesin e tregtimit të veshjeve tekstile në Shqipërideri para vitit 2010, përpara se të transferohej në Maqedoninë e Veri...
January 16, 2024 Read More