Biznesmeni shqiptar që investoi në Tunizi

E nisi me një dyqan të thjeshtë tregtimi pajisjesh hidrosanitare në Elbasan, kurse sot pritet me të gjitha nderimet nga autoritetet tuniziane si investitor i huaj atje. E nisi si aktivitet tregtar e tashme i ka dhënë aktivitetit karakter prodhues. E nisi si kompani lokale, kurse sot kompanitë e tij eksportojnë në shume vende të botës duke faturuar mbi 70 milione euro ne vit.  Ja etapat e DELTA GROUP, drejtuar nga biznesmeni Luan Muca

Shpëtim Luku

Nëse do të pyesësh profesorët e ekonomisë apo ata që punojnë si konsulente biznesi se cila është rruga e rritjes së biznesit shqiptar ata me siguri do të rekomandojnë rritjen e aftësisë eksportuese të kompanive shqiptare. Është një këshillë e drejtë, por jo e vërteta e ezauruar në mënyrë të plotë. Sepse në panoramën e biznesit shqiptar janë disa biznesmenë, që m verimtarinë e tyre, me përsosjen e vazhdueshme që i kanë bërë biznesit, me metamorfozat që kanë pëesuar në periudha të ndryshme ia kanë dalë mbanë të krijojnë edhe leksionin me të mirë për atë se cduhet të bëjë një kompani shqiptare për tu rritur. Për tu zhvilluar e për të mos mbetur peng i një tregu të vogël që sa vjen bëhet akoma edhe më i vogël, sic është Shqipëria. Njëri prej këryre biznesmenëve është Presidenti i DELTA GROUP, Luan Muca. Për publikun është një person thuajse i panjohur sepse është nga ata persona që preferon  më mirë të njihet nëpërmjet produkteve se sa prej fytyrës. Dhe biznesi i tij është i ndërtuar pikërisht në ofrimin në treg të disa produkteve të konsumit masiv, sikurse janë pajisjet hidrosanitare, materialet e ndërtimit, bojerat, mobiljet etj. Përgjatë 22 viteve aktivitet, biznesi që drejton Luan Muca ka pësuar metamorfoza sasiore dhe cilësore. Është rritur vit pas viti, duke regjistruar një nivel biznesi si grup prej mbi 70 milionë euro. Por ka pëesuar gjithashtu edhe metamorfoza cilësore sepse nga një aktivitet thjesht tregtues i 22 viteve më parë, tashmë kompanitë e grupit DELTA janë subjekte prodhuese. Dhe janë subjekte prodhues të mallrave shumë cilësorë, cka ka bërë të mundur që këto mallrat ë eksportohen në shumë vende të botës si në Itali, Kosovë, Maqedoni etj. E megjithëse shtimi i fuqisë konkuruese në eksport ka qenë një nga arsyet e rritjes se Grupit DELTA, ajo sërish nuk tregon plotësisht evolucionin e saj sepse ndryshe nga kompanitë e tjera shqiptare, drejtuesi i DELTA-s, Luan Muca ka vendosur të ndjekë të njëjtën rrugë me atë që ka ndjekur Giorgio Squinzi i Mapeit, duke ndërtuar fabrika nëpër botë. Tashmë Luan Muca e ka filluar këtë rrugë duke ndërtuar një fabrikë të prodhimit të bojërave Deutche Color dhe Dast në Tunizi, një investim ky prej 5 milionë euosh. Nëpërmjet këtij investimi synohet që produktet të prodhohen në atë vend dhe të shpërndahen e shiten në një territor më të madh se sa ai i Tunizisë. Pra edhe në vendet përreth saj.

Se cfarë është DELTA GROUP sot e  cfarë zhvillimi ka pësuar ajo ndër vite le të bëjmë një “udhëtim” nëpër “gjymtyrët” që përbëjnë trupin e saj.

 

DELTA

 

Rreth 22 vite më parë, në qytetin e Elbasanit u startua me dyqanin e parë të Deltës për tregtimin e një game të vogël produktesh dhe sot gjithkush nga ne mund të shohë hapat galopantë  me të cilat kjo kompani ka ecur, risitë që solli për tregun Shqiptar si edhe mundësitë e panumërta të zgjedhjes që ofronte për këdo. Në një kohë kur në Shqipëri të paktë  ishin ata të cilët i kishin prekur brandet më të njohura ndërkombëtare të asaj kohe, Delta me shumë vullnet dhe dëshirë, arriti t’i ofronte tregut dhe klientëve të saj larmi në zgjedhje, emra të mëdhenj nga tregu i huaj, dhe njëkohësisht çmime që mbajnë rekord edhe në ditët e sotme, duke ju përqasur çdo konsumatori. Sot, falë punës, përkushtimit, investimeve dhe një stafi tejet të kualifikuar, Delta numëron shoëroom-et e saj në Tiranë, Elbasan, Durrës, Fier, Shkodër, Korçë etj. Nisi si një nevojë për tregun ndjekja e brandeve ndërkombëtare, e ndërsa sot vazhdon si një kërkesë e domosdoshme nga klientët tanë, njëherazi dhe si distributori më i madh dhe i sigurtë për çdo gjigand prodhimi botëror, sikurse janë: Hansgrohe, Duravit, Geberit, Saloni, Aparici, Iris, Krono, Tarket,Quick step,Gsg etj.

 

DAST

DAST sh.a u themelua në vitin 2008, si një konsorcium Shqiptaro – Gjerman. Produktet DAST menjëherë njohën një pranim në masë në tregun vendas dhe shumë shpejt këto produkte do të bëheshin një faktor i rëndësishëm në tregun Ballkanas e më gjerë. Vit pas viti numri i produkteve që mbajnë vulën DAST, u shtua në hapa tejet të shpejtë duke numëruar sot rreth 500 të tillë në gamën e ngjitësave, finove, silikoneve, rifiniturave, autonivelantëve, hidroizoluesve, adetiveve, e shumë produkte të tjerë në fushën e ndërtimit. Në të njëjtën kohë DAST duke qenë një kompani me vizion të qartë përsa i përket strategjisë së zhvillimit dhe inovacionit, krijoi DAST Akademi. DAST Akademi është akademia e parë në vend e rajon, e cila la gjurmët e para përsa i përket këtij sektori dhe njëherazi është një shembull i ndjekur nga biznese të tjera më pas. Në mbështetje të industrisë së ndërtimit kjo akademi ofron një gamë të gjerë programesh certifikimi dhe diplomimi përmes bashkëpunimit profesional me partnerë të njohur jashtë Shqipërisë, duke realizuar një njohje të shkëlqyer nga çdo pjesmarrës i metodave të aplikimit por edhe të përbërjes së produkteve DAST. Aktualisht DAST zotëron rreth 73% të tregut vendas si dhe është prezent me produktet e tij në vendet e rajonit ku përfshihen Kosova, Mali i Zi, Maqedonia, Bosnja, Serbia, Greqia etj. Ndërkohë  70%  të prodhimit e zënë eksportet ku prezenca e produkteve DAST, falë një strategjie të mirë studiuar nga kompania përsa i përket eksporteve, është shumë e gjerë si Itali, Gjermani, Zvicër, Suedi, Tunizi, Ganë, Liban, Marok, Algjeri, etj. Fokusi i kompanisë tashmë është rritja në shifra por edhe në prezencën e eksporteve për të cilën po punohet fort nga skuadra e menaxhimit që të arrihen objektivat e vendosura. DAST tashmë është partneri më i besueshëm për kompanitë e huaja të cilat kërkojnë produkte cilësore ndërtimi me një teknologji Gjermane “Made in Albania”.

 

 

DEUTSCHCOLOR

Kompania e mirenjohur Deutsch Color, pas nje partneriteti me Delta Group sjell ne Shqiperi nje nga investimet me te medha ne sektorin e bojerave ne Europen juglindore. Kjo fabrike teresisht ekologjike, mendohet te permbushe cdo nevoje te tregut ne baze te efikasitetit, cilesise dhe nje teknologjie bashkekohore. Me nje laborator te avancuar te  pajisur me aparatura nga me modernet, me nje ekip shkencor i cili mundeson me se miri procesin e kerkim zhvillimit, qe ne fund sjell tek klientet tane produktet me cilesore. Investimi gjigand ofron për klientët një gamë të gjerë me bojra që ndahen në disa kategori: për përdorim të brendshëm   dhe të jashtëm, bojra për metale, dru, dekorative, për industrinë e ndërtimit etj.

 

Deutsch Color academy, ben te mundur trajnimin e cdo bashkepunetori per te njohur me teper produktet tona. Fale punes se dedikuar te stafit, Deutsch Color eshte sot nje nga kompanite me te njohura ne rajon. Deutschcolor me një orientim global ka përfaqësinë  e vet në shumë vende si Gjermani, Austri, Kanada, Zvicër, Hollandë etj. . Sot Deutschcolor lider në  industrinë  e prodhimit të bojrave për vite ka provuar që çelësi i suksesit të biznesit është prodhimi i produkteve në harmoni të plotë me kushtet mjedisore.

 

Kompania me një traditë 101 vjeçare të prodhimit të bojrave të brendshme dhe të jashtme, e themeluar në vitin 1914, prej vitit 2012 i është bashkuar tregut Shqiptar, si një vazhdim i filozofisë së kompanive të para, për të sjellë cilësi, garanci, produkte tërësisht ekologjike dhe për më tepër të pakonkurueshme në treg. Besimi që gjigandi gjerman i prodhimit të bojrave i dha kompanisë, vit pas viti u përkthye në një bazë të fuqishme klientësh të besuar dhe që për më tepër tashmë edhe me një akademi të dedikuar vetëm për ti përçuar këto tradita tek çdo bashkëpuntor. Deutschcolor është kompania në të cilën janë punësuar staf i kualifikuar dhe me certifikime të panumërta, që e bëjnë në tërësi stafin e Deutschcolor si asetin më të çmuar të kompanisë. Sot Deutschcolor lider në  industrinë  e prodhimit të bojrave për vite ka provuar që çelësi i suksesit të biznesit është prodhimi i produkteve në harmoni të plotë me kushtet mjedisore. me një teknologji të fjalës së fundit. Tashmë Deutschcolor, ka vendosur themelet e tij në Shqipëri duke përmbushur çdo kërkesë të tregut vendas, rajonal dhe më gjerë.

 

DELTA HOME

 

Në epiqendrën e aktiviteteve të biznesit në Tiranë, në zonën e ish-Bllokut, në vitin 2011 nisi aktivitetin brandi më i ri Delta Home, duke bërë kthesën më të madhe të parë ndonjëherë sa i përket arredimit interior dhe eksterior. Emrat e mëdhenj si Veneta Cucine, Natuzzi Italia, , Novamobili, Cattelan Italia, Frighetto, Misura Emme, Life Fitness,etj, erdhën më pranë konsumatorit shqiptar vetëm nga Delta Home. Shumë shpejt, për shkak edhe të kërkesës së madhe për një gamë më të gjerë produktesh, Delta Home hapi ekspozitën e saj të dytë, njëherazi edhe më të madhen në rajon sa i përket mobilimit dhe arredimit. Tashmë klienti kishte mundësinë e zgjedhjes që nga çmimi ekonomik e deri tek dizajnet më moderne dhe ekstravagande të çdo kohe, midis qindra produkteve që vijnë në Shqipëri vetëm nën ekskluzivitetin e Delta Home. Filozofia e Delta Home nuk ka qenë vetëm tregtimi i produktit, por asistimi deri në fund i klientit për çdo kërkesë, duke e bërë punën ti ngjajë një vepre arti të bërë me shumë dashuri e përkushtim. Për këtë arsye Delta Home vuri në dispozicion të klientëve, në çdo kohë një ekip profesionist arkitektësh, për çdo kërkesë apo sugjerim që atyre ju nevojitej. Delta Home ka si qëllim parësor të transmetojë komoditet, relaks dhe ngrohtësi në çdo ambient që zgjedh produktet e saj,prandaj dhe përkushtimi më i madh i takon kënaqësisë së klientëve tanë.

 

THERMO SËISS

Që prej Shkurtit të vitit 2015 Thermosëiss është pjesë e Delta Group. Thermosëiss është  fabrika më e re e prodhimit të polisterolit në Shqipëri. Rreth 70 % e produkteve të saj eksportohen, kjo pasi produktet e kësaj fabrike janë në përputhje me normat e standardeve ndërkombëtare. Thermosëiss i ofron çdo klienti garancinë e produkteve cilësore dhe mbi të gjitha ekologjike kjo falë një kontrolli të vazhdueshëm nga laboratorët më në zë të këtij sektori në Zvicër dhe Gjermani.

 

 

DELTA GROUP KOSOVË

 

Prej disa vitesh Delta Group ka shtrirë aktivitetin edhe në Kosovë. Hapja e saj daton në 31.12.2013 e pozicionuar në magjistralen Prishtinë – Shkup, km 7.  Për ti ofruar klientëve të saj shërbim sa më  të  shpejtë  dhe cilësor, startoi në  fillim me produktet  Dast dhe Deutschcolor, dhe nga kërkesa e vazhdueshme për produktet e Delta Group  vijoi me Delta dhe Thermosëiss.  Nga viti në vit Delta Group ka zgjeruar aktivitetin në Kosovë  duke e shtrirë atë në të gjithë vendin. Me një staf të kualifikuar dhe të talentuar, Delta Group  është rritur në drejtime dhe territore të reja duke plotësuar çdo ditë kërkesat e klientëve me produktet që Delta Group ofron.

 

 

DELTA GROUP u themelua në Maj tëvitit 2013, në një kohë kur të gjitha kompanitë e grupit kishin arritur majën e suksesit të tyre. Përmbledhja në një emër të vetëm dhe kaq të madh sa DELTA GROUP, nuk vinte rastësisht, por si pasojë e një rritje kolosale të numrit të investimeve, import-eksporteve, zgjerimi i portofolit të klientëve, etj. Në tërësi kapitali i investimit për kompanitë e DELTA GROUP njohu një rritje disa fish më të madh vit pas viti, ku aktualisht mund të themi se, rreth: 65% e tregut vendas zotërohet nga produktet dhe shërbimet e DELTA GROUP. 608 është numri i punonjësve që DELTA GROUP ka në gjirin e saj dhe që ky numër rritet dita-ditës, duke përmbushur edhe kërkesën e vazhdueshme që zgjerimi i biznesit ka nevojë.

 

Fale perkushtimit, dhe dedikimit per te sjelle me te miren, me ide gjithmone positive, kane mundesuar te shohim suksesin si opsionin e vetem. Eshte me mire te deshtosh ne origjinalitet, se sa te jesh i sukseseshem duke imituar. Kjo eshte  Delta Group, avangarde  dhe origjinale.

 

 

 

 

 

 

 

Recent Posts

Avantazhi që u kthye në skllavëri
  Shpëtim Luku Përpara syve në një karburant të Dhërmiut të shfaqet një pamje me të cilën nuk je mësuar. Një filipinas me sens humori kryen veprimet e zakonshme që i takojnë të k...
June 2, 2024 Read More
Rikthimi i gjigandit mediatik
Shpëtim Luku Tregojnë se dikur, dikush po i raportonte Dritan Hoxhës, themeluesit të “TOP Channel”, disa lëvizje në funksion të konkurencës të një televizioni tjetër privat. Tani i T...
May 5, 2024 Read More
Makinat e reja pa certifikatë konformiteti shtohe
Makinat e reja pa certifikatëkonformiteti shtohen ne treg Përballë koncesionarit zyrtar, pozicionohet një shitës ambulant, shpesh herë me një ‘kasolle’ ku ka vetëm një tavolinë, një ...
March 30, 2024 Read More
SHPËTIM LUKU/ Leksioni i një eksportuesi
Qëkurse euro është zhvlerësuar karshi lekut, duke u stabilizuar në raportin ku 1 euro këmbehet me 100 deri 105 lekë, nuk kanë reshtur ankesat dhe kërkesat e eksportuesve shqiptarë. E kanë b...
February 1, 2024 Read More
Të jetosh përtej mundësive të tua!
Të jetosh përtej mundësive të tua! Vite më parë, kur u ndërtua kompleksi turistik "Laguna", në Malin e Robit, shitjet e apartamenteve apo ambienteve të tjera në të u bënë në kohë rek...
January 29, 2024 Read More
SHPETIM LUKU/Pse janë kaq të korruptueshëm doga
Shpëtim Luku Xiao Min ishte një biznesmen kinez, i cili merrej me biznesin e tregtimit të veshjeve tekstile në Shqipërideri para vitit 2010, përpara se të transferohej në Maqedoninë e Veri...
January 16, 2024 Read More
SHPETIM LUKU/ Propozimi i Sokol Krajës dhe mëkat
SHPETIM LUKU/ Propozimi i Sokol Krajës dhe mëkatet e biznesit Ditët, muaj dhe vitet kalojnë dhe problematika më të cilën haset biznesi shqiptar sa I takon fuqisë punëtore së vjen dhe bëh...
January 9, 2024 Read More
SHPETIM LUKU/ Ish-kulaku që u bë biznesmeni më
Mebiznesmenin korcar Luan Lartie kishim lënë të takoheshim tek një kompleks pallatesh në hyrje të Korcës, aty ku dikur ka qenë fabrika e trikotazhit. Është një kompleks, nga më të bukurit...
November 30, 2023 Read More