Shefqet Kastrati

Emri i kompanisë: Kastrati Group (Kastrati SHA, Kastrati, Albsig, ASA Autostar Albania, Kastpetrol etj.) 
Xhiro e aktivitetit 2017: 480 Milionë euro (Kastrati SHA 328 mln, Kastrati 108 mln, Albsig 16 Mln, Auto Star Albania 16 mln)
Numri i punonjësve: 1100 (Kastrati SHA 740, Kastrati 300, Albsig 160, Auto Star Albania, Kastpetrol etj)
Vendndodhja: Durrës

Për “Kastrati Group” tashmë është bërë një praktikë e zakonshme zgjerimi dhe shtimi i aktiviteteve të saj. Kështu psh, “Auto Star Albania” duket sikur ka kohë që është pjesë e “Kastrati Group”, por në të vërtetë ajo ka vetëm pak vite që është blerë dhe administrohet prej tij. Po kështu, në vitin 2017, “Kastrati Group” bleu prej Grupit Kharaf, ish-Hotel Sheratonin, duke i shtuar kështu inventarit të pronave të tij edhe një hotel të mirënjohur. Paralel me këtë, Kastrati Group është duke përfunduar si bashkëinvestitor qendrën e biznesit “Turdiu”, është bashkësipër- marrës në projektin Tirana Down Town” që po dërtohet ngjitur me Europian Trade Center etj.
Për ata persona që nuk kanë informacionin e duhur e nguten të gjykojnë në mënyrë sipër- faqësore, kjo tendencë e “Kastrati Group” për ti shtuar “gjymtyrë” të reja “trupit” të tij mund të keqspjegohet e keqinterpretohet. Ndërkohë që e vërteta është e thjeshtë. “Kastrati Group” është një ndër grupet më të fuqishmë të biznesit në Shqipëri, për të mos thënë që është grupi më i fuqishëm. Shkaku se pse ky Grup rritet, zgjerohet e pasurohet me aktivitete të reja lidhet me fitimet vjetore që ai siguron gjatë vitit financiar. Kështë, gjatë vitit 2017, “Kastrati Group” ka siguruar një fitim mbi 2.5-2.6 miliardë lekë. Është një ndër dy grupet e biznesit që fut në listat e 200 kompanive më të mëdha të biznesit shqiptar për vitin 2017, 4 kompani të tijat, dhe po kështu edhe në listën e 200 kompanive më të sukseshme (bazuar tek fitimi).

Me shume Informacion mund te gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Me te miret 2018”

Marin Gjonaj

Emri i kompanisë: Gjonaj Group (INFO-Telecom, Profesional Marketing Albania, Digicom, IReplace, Macom, Mactal Corp)
Xhiro e Grupit 2017: 210 milionë euro
Numri i punonjësve: 1500
Vendndodhja: Tiranë, me degë në Elbasan, Berat, Bukuresht, Prishtinë, Miami, Kalabria, Kampania

Rektori i dikurshëm i Universitetit të New York-ut në Tiranë, Gramoz Pashko duhet të jetë habitur shumë, kur, ndërsa kërkonte një zëvëndësues për shefin e IT-së së larguar, mjaft prej propozimeve për pasardhë- sin e tij konvergonin në një student me emrin: Marin Gjonaj. I shtyrë edhe nga kureshtja e pranoi propozimin e atyre që CV-në e Marinit e thjeshtëzonin me shprehjen “është njësh në teknologji”. Mirëpo, nëse ai ishte vërtetë “njësh” apo kështu iu dukej shokëve të tij ngaqë kishtë berë diferencë të madhe me ta në këtë drejtim kjo mbetej për tu parë. Megjithatë Pashko thonë që u habit akoma më shumë kur e pranoi propozimin dhe përpara tij u paraqit një djalosh 19 vjecar. Që për më tepër ishte edhe student i vitit të parë në Universitetin e New York-ut për shkenca kompjuterike. Rektori i atëhershëm vendosi të përfillë sugjerimet dhe propozimet e të tjerëve dhe e emëroi Marin Gjonaj shef të IT-së së uni- versitetit që drejtonte. Dhe për disa vite, Marin Gjonaj vazhdoi me statusin e dyfishtë. Nga njëra anë studionte dhe thellonte njohuritë e tij, kurse nga ana tjetër, kujdesej për IT-në e shkollës duke shfrytëzuar talentin dhe pasionin e tij.Gjate vitit te katert dhe te fundit te universitetit, e peshkoi një tjetër biznesmen i njohur, Artan Dulaku, i cili në atë kohë po ishte në fillimet e projektit TRING. “Dy vitet që punova atje ishin mjaft të vlefshme për mua, pasi mora mësime të vlefshme rreth administrimit dhe menaxhimit qe prej themelimit te nje kompanie nderkohe qe jepja dhe leksione si lektor i jashtem prane Universitetit te New York- ut ne Tirane- tregon Marini.
Por i bindur dhe i sigurt në zotësitë e tij, ai kishte të fiksuar një qëllim. Do të punonte vetëm për veten e tij e jo për të tjerët. Aftësitë e tij do ti konkretizonte në trajtën e sipërmarrjes së tij dhe jo duke i vënë ato në shfrytëzim për interesa të të tjerëve. Dhe në vitin 2009, atëhere kur ishte vetëm 23 vjec, trokiti me një ide biznesi në kokë në derën e një biznesmeni të stazhionuar, atë të Marsel Skëndos. Jo më kot iu drejtua për bashkëpunim Marsel Skëndos, pasi ky biznesmen në atë kohë kishte kontakte dhe impact në disa kompani që do të ishin edhe baza e veprimtarisë së biznesit që ishte projektuar në kokën e Marinit. Kështu pra në vitin 2009, INFO-Telecomi u themelua nga sipërmarrësit Marin Gjonaj dhe e bija e Marselit, Anisa Skëndaj. Vlen per tu theksuar qe prej vitit 2011 Marini e transformoj INFO-Telecom-in ne nje biznes nderkombetar komplet te pavarur nga mjedisi shqiptar ku 99% e te ar- dhurave dhe shpenzimeve ishin te perqendruar ne partnere nderkombetare. INFO-Telecom-i do ta vazhdonte rrugëtimin me këtë fizionomi bashkëpunimi deri në muajin prill të vitit 2018, muaj ku Marin Gjonaj blen përfundimisht aksio- net e vajzes Marselit për tu bërë kështu pronar i vetëm i Gjonaj Group në të cilin bëjnë pjesë 6 kompani. Konkretisht, INFO-Telecom, Digicom, Promarketing, iReplace, Macom dhe Mactal Corp.

Avni Ponari

Emri i kompanisë:  Sigal Uniqa Group Austria
Xhiro e biznesit 2017:  50 milion EURO
Numri i punonjësve:  253
Vendndodhja:  Tiranë, Prishtinë, Shkup

Po qe se do të duhet të përdornim ndonjë metaforë krahasuese nga bota e sportit për të karakterizuar ecurinë e Sigalit dhe Avni Ponarit në krye të saj, ideja e parë që na vjen ndër mend është ajo e garës së Formula 1. Pra e një gare ku një pilot, pasi merr vendin e parë e ruan atë dhe e përfundon garën në vendin e parë. “SIGAL Uniqa Group Austria” ka vite, shumë vite që ia ka dalë mbanë të ngjitet në krye të garës së kompanive siguruese dhe vazhdon ta mbyllë cdo vit në krye të saj. Të njëjtën gjë bëri edhe gjatë vitit 2017. Me rreth 4 miliarë lekë prime të shkruara për sigurime të jo-jetës dhe me 26 për qind të totalit të tregut, “SIGAL Uniqa Group Austria” ishte padyshim fi tuesja e garës në këtë sektor, një garë që ashtu sikundër edhe në sector të tjerë, fi llon në 1 janar e mbaron në 31 dhjetor të vitit kalendarik. Po e njëjta rutinë suksesi, e njëjta garë, më tepër me veten se sa me kundërshtarët, vazhdoi gjatë vitit 2017 edhe me kompaninë Sigal Life. Kjo kompani arriti të ketë afro 62 për qind të totalit, ndërkohë që dy konkurentet e tjera të saj ndanë vetëm 32 për qind të tregut. Kur statistikat fl asin pra në mënyrë kokëfortë për një status lideri të qartë në këtë treg, aq më tepër në një treg me shumë konkurentë, atëhere disa pyetje në rrethana të tilla bëhen të pashmangshme. Si arrin “SIGAL UNIQA GROUP Austria” të rezultojë fi tuese e përhershme e garës? Si shpjegohet që kompani të tjera nuk arrijnë dot të ngushtojnë hendekun me të?

E vërteta është se “Sigal Unica Group Austria” ka qenë gjitmonë hapa të tëra përpara konkurënteve të saj. Ajo ka qenë përherë në një process përmirësimi standartesh të veprimtarisë dhe shërbimit të saj dhe kompanitë e tjera thjesht e kanë imituar atë. Në këtë kuptim, Sigal Uniqa Austria Group ka luajtur një rol të rëndësishëm, një rol prej katalizatori në zhvillimin në tërësi të tregut të sigurimeve. Mjafton një retrospektivë e thjeshtë për të kuptuar faktin që “Sigal Uniqa Group Austria” është drejtuar e menaxhuar si një kompani drejt modernizimit dhe modeleve të simotrave të saj në vendet e zhvilluara. Psh, Sigal është kompania e parë që u zgjerua drejt rajonit, duke u shtrirë edhe në territorin e Kos- ovës dhe Maqedonisë. Pasi ajo e ndërmorri këtë hap, kompanitë e tjera konkurente e ndoqën atë duke u zgjeruar edhe ato në teeritoret e reja ku shkeli Sigal-i. Me vonë Avni Ponari si themelues i SIGAL-it, gjykoi dhe mendoi se futja e një investitori të huaj do të kishte impact akoma më të madh, jo vetëm në progresin e kompanisë së tij, por edhe tregut në tërësi. Ndaj dhe ia besoi “krijesën” e tij, një prej kompanive të mirënjohura në fushën e sigurimeve sikurse është kompania Unica Group Austria e prej këtu lindi “Sigal Uniqa Group Austria”. Në gjurmët e këtij modeli, vepruan edhe kompani të tjera dhe ne sektorin e sigurimeve u futën edhe investitorë të tjerë, ndonëse jo në rangun e Uniqa Group Austria.

Me Shume Informacion mund te gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Me te miret 2018”

Lindita Kikino

Xhiro e biznesit 2017:  160 milion EURO
Ndryshimi % 17/16:   + 60
Numri i punonjësve:  500
Vendndodhja:  Elbasan

Kur Kurum International me qender ne Elbasan kerkoi shpalljen e falimentit ne vitin 2016 ishin te shumte ata qe u habiten me kete veprim te drejtuesve te kompanise. Dhe mbase edhe me të drejtë. Sepse, të mësuar prej vitesh me karakteristikat e kësaj kompanie, me rolin e saj prej lideri në sektorin përkatës, madhësinë e biznesit, rentabilitetin, numrin e punonjësve, shkallën e penetrimit në tregun rajonal si Kosovë, Maqedoni dhe Mali i Zi, investimet e shumta, por edhe me të qënit aktiv të saj në fusha të tjera si blerja e 4 hidrocentraleve apo marrja e një terminali në Portin e Durrësit me koncesion, kërkimi i falimentit ishte si një rrufe në qiell të hapur. Por në të vërtetë ajo cfarë kërkuan drejtuesit e KURUM ishte një veprim mëse i përgjegjshëm, një veprim që bëhet i de- tyrueshëm edhe nga vetë ligji, por që në fakt duket si i cuditshëm sepse deri tani nuk është aplikuar fare nga bizneset që operojnë në Shqipëri gjatë gjithë këtyre viteve. E ndodhur përballë një konjukture të pafavorshme tregu, ku cmimi i produktit në bursat ndërkombëtare kishte rënë shumë më poshtë se sa kostoja me të cilën prodhohet hekuri në Elbasan, por edhe ngarkesa me kredi të shumta të siguruara me qëllim blerjen e disa hidrocentraleve të vendit krijuan një situatë të vështirë. Situatë të cilën drejtuesit e kompanisë gjykuan se mund të zgjidhet vetëm duke ndjekur rrugën ligjore, me qëllim që të mbrohen interesat e të gjithëve. Aq i pazakontë ishte veprimi i ndërmarrë për shpalljen e falimentit, sa ai la me gojë hapur edhe gjyqtarët, të cilët do merreshin me procedurën. Sepse në momentin kur u kërkua falimenti, KURUM kishte në magazinat e saj rreth 40 milionë euro produkt stok, por që nuk ia vlente të shitej për arsye të cmimeve të ulta që ishin imponuar nga tregjet ndërkombëtare e sidomos nga tregu kinez. Por kishte edhe rreth 3-4 milionë dollarë në llogari bankare, cka sërish ua shtonte akoma më shumë habinë gjyqtareve. Po cfarë dreq falimenti është ky pyesnin ata teksa shikon treguesit statistikore. Kishin të drejtë të ishin të paqartë e të suprizuar sepse deri në ato caste falimenti në Shqipëri kishte qenë baraz me shkatërrim ose mashtrim. Pra presupozohet se subjekti i falimentuar ishte cuar në Gjykatë në atë gjendje që atij nuk kishe cti merrje, duke prodhuar kështu humbje të parikuperueshme për kreditorët dhe të tretët. Por në rastin e KURUM-it, historia ishte ndryshe. Falimenti ishte mënyra më e mirë për ty ringjallur. Ishte mënyra më e mirë që institucionet kreditore, por edhe të tretët të mos humbisnin asgjë nga interesat e tyre. Dhe realiteti e verifikoi plotësisht të drejtë këtë mënyrë sjelljeje.

Me Shume Informacion mund te gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Me te miret 2018”

Luan Muca

Emri i kompanisë: Delta Group
Xhiro e biznesit 2017:  70 milionë EURO
Numri i punonjësve:  608
Vendndodhja:  Tiranë

Asgje nuk ndodh rastesisht dhe Delta Group ka arsye konkrete per themele kaq te forta. Mbi te gjitha, ne jemi gjithmone ne ndjekje te vlerave. Kete e verteton me se miri pozicionimi yne ne piedestalin me te larte te biznesit Shqipetar me kompanite Deutschcolor, Delta Home, Thermoswiss, DAST dhe Delta fale vizionit dhe perkushtimit te Founder & Ceo Z.Luan Muca. Delta Group nder vite eshte vleresuar me disa cmime te rendesishme si:“ Biznesi më i suksesshëm Import – Export për vitin 2014”, çmim ky i akorduar nga Dhoma e Tregtisë. Viti 2015 do të shënonte një tjetër arritje për Delta Group. Tashmë vlerësimi do të shkonte për Deutschcolor , ku Dhoma e Tregtisë e vlerësoi meçmimin “Marka e Vitit”. “Superbrands Albania” ishinçmimet që ju akorduan kompanive të Delta Group: Deutschcolor, Delta Home,DAST dhe Deltanë20tetor2016. Vlerësimipërkompan- itë e Delta Group u bë nga Këshilli i Organizatës së Superbrands e cila së fundmi ka nisur vlerësimin e brandeve edhe në vendin tonë. Në 13.02.2017 kompanitë Deutschcolor dhe DAST do të merrnin gjithashtu çmimin “Superbrands Kosova” nga Këshilli i Organizatës së Superbrands për Kosovën.

Me Shume Informacion mund te gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Me te miret 2018”

Fatos Cerenishti

Emri i kompanisë:  Grand Blue Fafa
Investimet:  15 milionë EURO
Numri i punonjësve:  200
Vendndodhja:  Durrës

Jo rrallëherë nëpër ambiente të ndryshme Shqiptare dëgjohet shprehja “nuk bëhet ky vend”. Sigurisht, është një shprehje që lëshohet nga goja e të dekurajuarve, të dëshpëruarve, nihilistëve, pesimistëve, personave që shohin vetëm negativisht. Por e vërteta është ndryshe. Ky vend bëhet dhe do të bëhet. Atë do ta bëjnë njerëz të punës, të sakri fi cave, njerëz të s fi dave, persona vizionare e largpamës si Fatos Cerenishti. Dhe nuk do ta bëjnë këtë duke predikuar teori e fjalë, sic bëjnë jo pak persona, por nëpërmjet veprave konkrete. Duke afruar e homologuar realitetin tonë me atë të “vendeve të bëra” nëpërmjet veprave konkrete. Para pak kohesh biznesmeni Fatos Cerenishti përuroi kompleksin “Grand Blue FAFA” në Golem të Kavajës. Është një investim prej më shumë se 15 milionë euro në formën e një kompleksi turistik gjigand me mbi 300 shtretër, me pishina, me restorante madhështorë vetëshërbim dhe alla carte, ambiente argëtimi, beach bar, Bar “Mondo”, vend për joga, salla masazhi e palestre etj. Vetëm holli i njërës prej 3 strukturave hoteliere është afro 2500 metra katror. Gjithçka është e ideuar, ndërtuar e kuruar deri në detaje. Nëse je në “Grand Blue FAFA” fare mirë mund të ngatër- rohesh e mund të kujtosh se je në një nga resortet e Antalias, Kemerit apo Sides, në ato resorte ku shqiptarët kanë vite që shkojnë shpesh e që kthe- hen prej andej me shijen e një evenimenti. Në fakt, edhe “Grand Blue FAFA” tek këto resorte e ka shtysën dhe motivimin. Kur Fatos Cerenishti shkonte vite më parë në këto resorte, nuk është se pushonte në kushte qetësie absolute. Karakteristika e njerëzve të punës dhe biznesit është se realitetin e shikojnë dhe e shqyrtojnë me interes. E shikojnë në mënyrë inspiruese.Ndaj ai, teksa i shikonte e shijonte ato, teksa impresionohej prej tyre, nuk mund të pranonte konkluzionin fatal që resorte të tilla nuk mund të ngriheshin e të kishin sukses në Shqipëri, përderisa dy elementët kryesorë, dielli dhe deti janë me shumicë. Ndaj dhe e fi ksoi si një objektiv të vetin, si një qëllim të tijin, si një sfi dë që duhej përmbushush ngritjen e një resorti të tillë në vendin tonë. Mirëpo, nëse kemi një shkëputje kohore mes periudhës kur i nxitej ideja, me atë të realizimit të saj, kjo shpjegohet vetëm me faktin se jo cdo gjë varet prej një biznesmeni, sidomos në turizëm. Një rol të madh ka edhe infrastruktura që është përgjegjësi e shtetit. Deri para pak kohësh Durrësi ka qenë një bregdet me gropa septike, pa impiant të pastrimit të ujërave të zeza, me prob- lem në furnizimin me ujë dhe energji elektrike. Reduktimi në minimum apo edhe eleminimi i këtyre barrierave krijon premisat për investime të mirëfillta në turizëm. Dhe sapo impianti i pastrimit të ujerave të zeza përfundoi dhe shërbimet e tjera u përmirësuan, biznesmenë si Fatos Cerenishti u përgjigjën me investimet e duhura, duke ndërtuar struktura turistike të mirë fi llta. Madje jo vetëm kaq, por edhe me investime suplementare që rregullojnë zonën në tërësi, por që në fakt duhet të kryheshin nga shteti sic mund të jetë një rrugë, apo shëtitorja 3-4 km e gjatë. Në këtë mënyrë, Fatos Cerenishti dhe pak të tjerë deri më tani janë pionierët e turizmit të mirëfi lltë në Shqipëri. Nëse ka kaq e kaq vite që thuhet se turizmi duhet të jetë një nga tre prioritetet e vendit, persona si Fatos Cerenishti janë duke bërë të mundur konkretizimin e tij. Sepse këtu bëhet fjalë për turizëm të mirëfilltë, pra sjelljen e turistëve nga jashtë për të pushuar në plazhet shqiptare. Pushues nga Polonia, Suedia, Norvegjia e Cekia kanë mbushur të gjitha dhomat e kompleksit “Grand Blue Fafa” dhe kjo jo vetëm thjesht për dy muajt e verës Korrik e Gusht, por për një sezon më shumë se 4 mujor.

Me Shume Informacion mund te gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Me te miret 2018”

 

Rame Geci

Xhiro e biznesit 2017:  11 milionë euro
Ndryshimi % 17/16:   + 20
Numri i punonjësve:  249
Vendndodhja:  Tiranë

Sikurse e kemi parë dhe studiuar përgjatë gjithë këtyre viteve, në tablonë e biznesit shqiptar shumica e personave që kanë një histori mbi 20 vjecare biznesi kanë preferuar të shtojnë në mënyrë të vrullshme bizneset e tyre. Diversi fi kimi i portofolit të investimeve është bërë në një formë të tillë sa që një biznesmen shqiptar sot del që merret me një sërë aktivitetesh pa edhe shumë lidhje me njëri tjetrit. Në panora- men e biznesit shqitar gjen personazhe që merren me të gjitha. Dikush i suksesshëm e dikush edhe me problem. Por, gjithashtu, në historinë e bizne- sit shqiptar ka edhe një kategori biznesi-ndonëse kjo është e vogël- që kanë preferuar të ndjekin një veprimtari të specializuar. Nëse do të na duhej të jepnim një shembull të tillë emri i parë që na vjen ndër mend, por me fuqinë e plotë për ta argumentuar atë cfarë thamë pak më parë është ai i Presidentit të “GECI Group”. Megjithëse një ndër biznesmenët e parë të Shqipërisë, megjithëse me mundësi dhe hapësira të pafundme, sërish ai i është mbajtur dhe atij “shtegu” që celi në vitin 1994. Krijoi një kompani të specializuar për të kryer punime të ndryshme në infrastrukturë, bazuar kjo në parashikimin se infrastruktura tejet e prapambetur e Shqipërisë padyshim që duhej dhe  do të rregullohej. Vit pas viti e përmirësoi nga ana funksionale kompaninë, duke e bërë atë të aftë të përballonte sfida të ndryshme në rehabilitimin e infrastrukturës. Qoftë në volume e qoftë në shkallën e vështirësisë së veprave publike. Përg- jatë një periudhe thuajse 24 vjecare kompania e ndërtimit të infrastruksturës “GECI” ka përbal- luar me sukses një numur të konsiderueshëm kontratash në aktivitete të tilla si ndërtime rrugë autostrada, ura, sistemim asfaltime, mirëmbajtje rrugësh, ndërtime land fi lli etj. Pjesë e veprim- tarisë ndër vite të “GECI”-t janë edhe një sërë ndërtimesh civile e industrial, rikonstruksione objektesh, paisja e tyre me instalimet përkatëse elektrike, hidrosanitare etj. Nëse do të duhej të përmendnim një shifër të përmbledhur që tregon më së miri rolin e kompanisë së ndërtimit të infrastrukturës “GECI” atëhere ai është numri totali kilometrave rrugë që kanë patur për autore ndërtimi këtë kompani. Janë mbi 400 km rrugë nacionale që janë ndërtuar nga “GECI” përgjatë viteve, mbi 500 metra linear ura të hapësirave të ndryshme. Se sa protagonist i rëndësishëm ka qenë e mbetet “GECI” në këtë sektor e tregon edhe fakti se ai ka realizuar një total xhiroje që i kalon 100 milionë eurot në fushën e infrastrukturës. Sot “GECI” është një kompani mëse e plotësuar dhe e aftë për sipërmarrjen dhe përbal- limin e s fi dave nga më të vështirat në fushën e infrastrukturës. Këtë garanci asaj ia jep përvoja e gjatë, personeli inxhiniero teknik dhe një fl otë prej 150 mjetesh e makinerish, të cilat bëjnë të mundur përballimin me sukses të projekteve në fushën e ndërtimit.

Me Shume Informacion mund te gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Me te miret 2018”

Achileos Kanaris

Emri i kompanisë:  Vodafonë Albania
Xhiro e biznesit 2017:  130 milion
EURO Numri i punonjësve:  408
Vendndodhja:  Tiranë

Nga ajo cfarë kemi studiuar përgjatë historisë 15 vjecare të Botimit Kombëtar: “Biznesi shqiptar: Më të Mirët”  një nga problemet e mëdha të biznesit është struktura e tij. Në listën e kompanive më të mëdha të vendit apo të atyre me fi timin më të madh bëjnë pjesë kryesisht kompani nga sektori i tregtimit të karburanteve, i ndërtimit dhe i punimeve në infrastrukturë, nga sektori i basteve, nga farmaceutika apo koncensione të ndryshme. Akoma edhe më keq paraqitet struktura mes kompanive të vogla dhe atyre të mëdha, ku këto të fundit janë në një masë tejet modeste, krahasuar me ndërmarrjet e vogla apo relativisht të vogla. Por nëse duam të kuptojmë se si mund të ishte zhvilluar më mirë Shqipëria mjafton ti hedhim një sy fushës së telekomunikacioneve. Edhe pse me një operator tashmë të dalë jashtë tregut, sërish telekomunikacionet janë sektori, ndoshta i vetëm, ku Shqipëria matet me Europën. Sepse sipas Organizatës Ndërkombëtare të Telekomunikacioneve Shqipëria renditet ndër tregjet më të avancuara mobile në nivel global. Edhe OOKLA, gjigandi botëror i testimit të shpejtësisë e rendit Shqipërinë në vendin e 25, ndër 130 kompani në botë sa i takon shpejtësisë së internetit. Kjo është meritë e të gjitha kompanive që operojnë në telekomunikacione, por në mënyrë të vecantë e liderit të kësaj fushë, Vodafonë Albania. Rreth 1.4 milionë abonentë shqiptarë kanë zgjedhur ti besojnë kësaj kompani duke sjellë si rezultat që për vitin 2017 Vodafonë Albania të ketë një xhiro biznesi prej afro 17 miliardë lekësh dhe një fi tim prej rreth 1 miliardë lekësh. Sa i takon komponentit të parë, pra xhiros, Vodafonë Albania paraqitet si kompania numur 9 më e madhe e Shqipërisë, kurse sa i takon fi timit si kompani numer 17. Është e qartë pra që kemi të bëjmë me një performancë tepër të suksesshme të saj, një performancë lideri që vazhdon prej vitesh, ndonëse konkurenca në sektor është e ashpër. Por gjithashtu është edhe e qartë arsyeja apo arsyet pse klientët vazhdojnë ti besojnë kaq shumë kësaj korporate.. Që kur ka hyrë në treg, në vitin 2001, Vodafonë Albania është karakterizuar nga investimet e vazhdueshme e sistematike. Janë mbi 1.4 miliardë euro investime në total të kryera nga kjo kompani, investime këto që kanë shkuar për infrastrukturën e rrjetit, kanalet e shpërndarjes etj. Vetëm në vitin 2017, sasia e investimeve të realizuarajka qenë rreth 70 milionë euro.

Me Shume Informacion mund te gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Me te miret 2018”

Kompania GSA

Xhiro e biznesit 2017:  89 milion EURO
Ndryshimi % 17/16:   + 137
Numri i punonjësve:  180
Vendndodhja:  Tiranë

Viti 2017 ishte i vështirë sa i takon situatës energjitike. Thatësira disi e tejzgjatur krijoi defi cite në prodhimin e saj nga turbinat e hidrocentraleve, mirëpo në kushtet e sotme këto vështirësi janë më se të kapërcyeshme. Investimin për zgjerimin e kapacitetit transmetues të energjisë, si dhe egzistenca e disa kompanive të specializuara prej vitesh për ndërmjetësimin dhe importin e energjisë kanë bërë që në vend të mos dëgjohen më zhurmat e gjeneratorëve si kompënsim për mungesën apo kufi zimet e energjisë elektrike. Një prej kompanive më të rëndësishme të këtij tregu, e krijuar shumë vite me parë dhe e specializuar në ndërmjetësimin e energjisë është GSA. Aktiviteti i kësaj kompanie, si dhe i simotrave të tjera në fushën e saj është i varur prej prodhimit të energjisë elektrike në Shqipëri. Nëse ky prodhim është i bollshëm, atëhere edhe aktiviteti i këtyre kompanive është në nivele jo shumë të larta. Mirëpo nëse ditët pa reshje vazhdojnë për një kohë të gjatë, atëhere ky është një lajm i mirë për këto kompani sepse kjo do të thotë se ata janë thirrur në apel për të plotësuar nevojat për një produkt aq të rëndësishëm sikurse është energjia. Viti 2017 ka qenë jo fort i mirë për KESH-in apo hidrocentralet privatë, por boshllëkun e tyre e ka përmbushur më së miri GSA dhe kompani të tjera që kanë këtë natyrë aktiviteti. GSA realizoi vitin e kaluar një aktivitet në nivelin e afro 80 milionë eurove, një nivel biznesi ky që e renditi kompaninë të 18-tën ndër kompanitë më të mëdha të biznesit shqiptar. Krahasuar me një vit më parë kompani njohu rritje mbi 150 për qind cka konfi rmon pra faktin se viti i kaluar ishte një vit i mirë për të. Edhe përgjatë 2017 pati një konkurencë të madhe në këtë sektor sepse i tillë është konfi guruar ai. Një sektor me shumë protagonitë konkurentë, vendas e të huaj, por që në fund pati si fi tues absolut të garës GSA. Në fakt ka shumë vite që kompania është lider i sektorit të saj dhe cdo vit ajo vetëm e përforcon këtë lidership. Dhe kur merr parasysh edhe faktin se tregu i energjisë është i hapur, gara në të zhvillohet mes subjekteve pas kufi zime shtetësie atëhere bëhet akoma më e plotë dhe e rëndësishme udheheqja e tregut prej GSA-së.

Me Shume Informacion mund te gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Me te miret 2018”

Mario Bracci

Xhiro e biznesit 2017:  50 milion EURO
Ndryshimi % 17/16:   + 34
Numri i punonjësve:  199
Vendndodhja:  Thumanë, Krujë

Në muajin shkurt të vitit 2017, në kompaninë “Antea Cement” ndodhi një ndryshim në kupolën drejtuese të saj. Në krye të kompanisë u emërua z. Mario Bracci., një profesionist me një background të fortë professional në industrinë e cimentos dhe me përvoja shërbimi në vende të ndryshme të botës si Itali, USA, Zvicër, Marok, Spanjë etj. Në përvojën e tij mbi 25 vjecare z. Bracci ka menaxhuar biznese me mbi 400 milionë euro turnover dhe mbi 1000 të punësuar. Nuk mund të jetë rastësi fakti që, edhe pse ka pak më shumë se një vit të plotë kalendarik në krye të “Antea Cement”, kompania e re që ai drejton ka njohur një përmirësim të dukshëm të performancës së saj. Po qe se ndryshimet në stafi n drejtues të kompanisë janë bërë për të përmirësuar e cuar më përpara punën, atëhere ky është një qëllim plotësisht i arritur. Gjatë vitit 2017, “Antea Cement” ka mundur të realizojë një xhiro biznesi mbi 50 milionë euro, ndërkohë që një vit më parë aktiviteti i kompanisë ishte afro 34 milionë euro. Rritja, sikurse shikohet nga krahasimi i shifrave është e ndjeshme, rreth 34 për qind, e këtu patjetër rol ka edhe përmirësimi i menaxhimit të kompanisë. Përmirësimi i performanxës së Antea-s vijon edhe me treguesin e eksportit. Për vitin 2017, ku tregues ishte ne kuotën e 2.3 miliardë lekëve ose afro 17 milionë eurove, ndërkohë që në vitin paraardhës kompania realizoi një eksport prej 7 milionë eurosh.

Me Shume Informacion mund te gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Me te miret 2018”