Shefqet Kastrati

Emri i kompanisë: Kastrati Group
Xhiro e aktivitetit 2019: 800 milionë euro
Numri i punonjësve: 1200
Vendndodhja: Durrës

Në qendër të Tiranës është duke u zhvilluar një projekt, i cili ecën me ritme të shpejta. Është Tirana Down Town, projekti më i fundit i ndërmarrë prej Kastrati Group. Në dinamikën e veprimtarisë së tij, Kastrati Group ka patur, sidomos vitet e fundit, investime të rëndësishme. Përpara pak vitesh bleu kompaninë e tregtimit të makinave Mercedes në Shqipëri dhe cmimi i blerjes, së bashku me atë të investimit për rinovim dhe shtim kapacitetesh i kaloi 20 milionë euro. Më vonë, Kastrati Group bleu ish-hotel Sheraton në Tiranë kundrejt një cmimi afro 30 milionë euro. Kastrati ishte gjithashtu pjesë e investimit në Turdiu Centër, kurse tani fronti kryesor i investimit të ri është, sikurse thamë pak më lart, Tirana Down Town, që ecën me ritme të shpejta.

Me shume Informacion mund te gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Me te miret 2020”

Samir Mane

Emri i kompanisë: Balfin Group
Xhiro e biznesit 2019: 250 milionë euro
Numri i punonjësve: 3000
Vendndodhja: Tiranë

Përpara pak viteve, gjatë një takimi punë me presidentin e Balfin Group, Samir Mane, ai tha se në Shqipëri nuk i kishte mbetur më gjë tërheqëse për të bërë. “I kam provuar të gjitha, dëshiroj që të zgjerohem me biznes në tregun rajonal e më gjërë” –deklaroi ai. Një deklaratë e tillë nuk është tregues vetëkënaqësie. As tregues megalomanie, sikundër mund ta perceptojnë disa. Por është thjesht dëshmi shumë e qartë realizmi për atë se ku ka arritur ky biznesmen e ku synon më tej. Pasi është mëse e vërtetë që në Shqipëri, Samir Mane ka prekur majat, ai ka rrokur suksesin absolut, qoftë horizontal e qoftë vertikal. Si rrallë kush, ai ka ndjekur politikën e diversifikimit të aktivitetit të tij si biznesmen në fusha të ndryshme si nxjerrje e mineralit të kromit, përpunim i tij, ndërtim banesash e kompleksesh rezidencialë, ndërtim dhe menaxhim qendrash tregtare, tregti artikujsh elektroshtëpiakë, tregti me pakicë e artikujve të ndryshëm, aktivitet bankar, aktivitet në telekomunikacione, aktivitete në su permarket, bujqësi etj. Si pakkush tjetër, Samir Mane ka spikatur më shumë si investitor se sa si biznesmen i zakonshëm që ka ofruar një produkt apo një shërbim në treg.

Me shume Informacion mund te gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Me te miret 2020”

Erdal Demir

Emri i kompanisë: “Kurum International”
Xhiro e biznesit 2019: 204 milion EUR
Numri i punonjësve: 615
Vendndodhja: Elbasan

Kur kompania e prodhimit te hekurit dhe celiqeve, Kurum International shpalli falimentin ketu e 4 vite me pare, per shumëkënd kjo ishte e barazvlerfshme me një rrufe në qiell të pastër. Dhe jo pa të drejtë. Të mësuar me një performancë positive të saj, të manifestuar në mënyrë sistematike dhe të konkretizuar në aspektet të tilla si xhiro, fitimi apo numri konstant i të punësuarve, Kurum kishte krijuar tek publiku perceptimin e një kompanie me zhvillim të qëndrueshëm dhe me perspektivë afatgjatë. Dhe nuk teprohet aspak po të thuhet edhe se Kurum ishte ndoshta një nga investimet e huaja direkte më të suksesshme deri në vitin 2016, vit pra, kur në mënyrë surprizë, pronari dhe stafi menaxhues i saj iu drejtua gjykatës për të shpallur falimentin. Habia nuk la pa pushtuar edhe anëtarët e trupit gjykues që do të jepnin vendimin e falimentit. Duke u njohur me ecurinë e kompanisë ndër vite, duke vlerësuar kapitalin e saj, por edhe produktet stok që ajo kishte në magazinat e saj, me vlerën e dhjetra milionë eurove, por që nuk mund të shteshin për arsye të konjukturës së keqe të cmimit të produktit ata e kuptonin që në këtë rast kishin të bënin jo me një falimentim klasik, por me një të tillë specifik.

Me shume Informacion mund te gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Me te miret 2020”

Marin Gjonaj

Emri i kompanisë: Gjonaj Group
Të ardhura bruto 2019: 210 milion EURO
Numri i punonjësve: 700
Vendndodhja: Tiranë

Marin Gjonaj është një biznesmen i ri në moshë. Përfaqësues i gjeneratës së re, që e ka nisur biznesin, atëhere kur sipërmarrja shqiptare paraqitej e konsoliduar. Kur sipërmarrja shqiptare ishte e strukturuar. Kur të gjitha “shtigjet” e biznesit ishin apo dukeshin të zëna, një panoramë kjo, jo fort inkurajuese për nisma të reja. Mirëpo për të bërë biznes nuk është asnjëherë vonë. E rëndësishme është të kesh aftësi identifikuese për hapësirat që ka në treg dhe pastaj, sikurse thotë edhe vetë Marin Gjonaj të kesh fuqi ekzekutive. Pra të kalosh nga faza e idesë së biznesit në konkretizimin e saj. Duke themeluar kompaninë INFO Telecom në vitin 2009, Marin Gjonaj bëhej në atë kohë një ndër biznesmenët më të rinj shqiptarë dhe nisi kështu edhe rrugëtimin e suksesshëm në biznes. Cdo vit INFO Telecom njohu rritje të vazhdueshme, për të ardhur në vitin 2019, ku me 200 milionë euro xhiro biznesi ajo u rendit në vendin e 8 të kompanive më të mëdha shqiptare. Dhe për rrjedhojë, duke e bërë edhe Marin Gjonaj drejtuesin e njërit prej grupeve më të mëdha të biznesit në Shqipëri.

Me shume Informacion mund te gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Me te miret 2020”

Kompania Vodafone Albania

Emri i kompanisë: Vodafone Albania
Xhiro e biznesit 2019: 117 milion EURO
Numri i punonjësve: 420
Vendndodhja: Tiranë

Nga ajo çfarë kemi studiuar përgjatë historisë 15 vjecare të Botimit Kombëtar: “Biznesi shqiptar: Më të Mirët” një nga problemet e mëdha të biznesit është struktura e tij. Në listën e kompanive më të mëdha të vendit apo të atyre me fitimin më të madh bëjnë pjesë kryesisht kompani nga sektori i tregtimit të karburanteve, i ndërtimit dhe i punimeve në infrastrukturë, nga sektori i basteve, nga farmaceutika apo koncensione të ndryshme. Akoma edhe më keq paraqitet struktura mes kompanive të vogla dhe atyre të mëdha, ku këto të fundit janë në një masë tejet modeste, krahasuar me ndërmarrjet e vogla apo relativisht të vogla. Por nëse duam të kuptojmë se si mund të ishte zhvilluar më mirë Shqipëria mjafton ti hedhim një sy fushës së telekomunikacioneve. Edhe pse me një operator tashmë të dalë jashtë tregut, sërish telekomunikacionet janë sektori, ndoshta i vetëm, ku Shqipëria matet me Europën. Sepse sipas Organizatës Ndërkombëtare të Telekomunikacioneve Shqipëria renditet ndër tregjet më të avancuara mobile në nivel global. Edhe OOKLA, gjigandi botëror i testimit të shpejtësisë e rendit Shqipërinë në vendin e 25, ndër 130 kompani në botë sa i takon shpejtësisë së internetit. Kjo është meritë e të gjitha kompanive që operojnë në telekomunikacione, por në mënyrë të vecantë e liderit të kësaj fushë, Vodafone Albania.

Me shume Informacion mund te gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Me te miret 2020”

Luan Muça

Emri i kompanisë Delta Group
Xhiro e biznesit 2019: 107 milionë EUR
Numri i punonjësve: 1113
Zyrat qëndrore: Tiranë

Asgjë nuk ndodh rastësisht dhe Delta Group ka arsye konkrete për themele kaq të forta. Mbi të gjitha, ne jemi gjithmonë në ndjekje të vlerave. Këtë e vërteton më së miri pozicionimi ynë në piedestalin më të lartë të biznesit Shqipëtar dhe jo vetëm pasi Delta Group është tashmë prezente në tre kontinente Europe, Afrikë dhe USA me poduktet nga kompanitë Deutschcolor, Delta Home, Thermoswiss, Dast dhe Delta, kjo falë vizionit dhe perkushtimit te Founder & CEO Z.Luan Muca. Delta Group ndër vite është vlerësuar me disa cmime të rëndësishme si “Biznesi më i suksesshëm Import – Export për vitin 2014”, “Marka e Vitit” për Deutschcolor për vitin 2015, “Superbrands Albania”, “Superbrands Kosova” etj.

Me shume Informacion mund te gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Me te miret 2020”

Kompania GSA

Emri i kompanisë: GSA
Xhiro e biznesit 2019: 80 milion EURO
Numri i punonjësve: 171
Vendndodhja: Tiranë

Viti 2019 nuk ka qenë një vit i mirë për prodhuesit e energjisë elektrike. Ata, pra prodhuesit publikë, prodhuesit privatë dhe ata me kontrata koncensionare arriten që të hedhin në treg vetëm 5.207 MWh, ndërkohë që konsumi në total gjatë vitit të shkuar ishte 7.613. Gjatë vitit 2019, energjia elektrike në dispozicion u ul me 0,3 %. Prodhimi neto vendas i energjisë elektrike në këtë periudhë arriti vlerën 5.208 GWh nga 8.552 GWh energji të prodhuar në vitin 2018, duke shënuar një ulje të prodhimit me 39,1 %. Ky prodhim u realizua nga hidrocentralet publike në masën 57,2 %, nga hidrocentralet private dhe koncensionare në masën 42,3 % dhe nga të tjerë prodhues (energji e rinovueshme) në masën 0,5 % të prodhimit neto vendas të energjisë elektrike.

Me shume Informacion mund te gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Me te miret 2020”

Luan Leka

Emri i kompanisë: EHW, Conad Albania, Conad Food
Trade dhe uji Qafshtama

Xhiro e biznesit 2019: 70 milion EURO
Numri i punonjësve: 500
Vendndodhja: Tiranë, Krujë

Augusto Nidoli është një nga investitorët e parë që kanë ardhur nga Italia në fillim të sistemit të ri ekonomik. Biznesmeni i mirënjohur shqiptar, Luan Leka e konsideron atë edhe ndër më seriozët ndër ata që kanë mbërritur prej vendit tonë fqinj në bregun tjetër të Adriatikut. Një fabrike tullash dhe një tjetër fabrikë tjegullash janë disa nga sipërmarrjet e biznesmenit Italian, që tashmë nuk jeton më e me të cilat ai ndërtoi një histori suksesi në Shqipëri. Më pas u fut si aksioner tek Conad Shqipëria, kur rrjeti i njohur i supermarketeve italiane vendosi të shtrijë aktivitetin e tij edhe në vendin tonë. Mirëpo ndryshe nga sipërmarrjet e tjera, Conad Shqipëria po i jepte Nidolit dhimbje koke të vazhdueshme, pasi nga njëri vit në tjetrin regjistroheshin humbje të konsiderueshme. Ishin pikërisht këto humbje të qëndrueshme ato që e bindën se veprimi më i mirë që duhet të bënte ishte shitja e kuotave të aksioneve të tij.

Me shume Informacion mund te gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Me te miret 2020”

Avni Ponari

Emri i kompanisë: Sigal Uniqa Group Austria
Xhiro e biznesit 2019: 60 milion EURO
Ndryshimi në % 19/18: +9
Numri i punonjësve: 255
Vendndodhja: Shqipëri, Kosovë, Maqedoni

Avni Ponari është një protagonist i shquar i biznesit shqiptar. Nëpërmjet veprimtarisë së tij të suksesshme si biznesmen, përgjatë 22 viteve, ai ka shkruar një kapitull të rëndësishëm të historisë së këtij biznesi. Aktualisht ai është menaxher i një aktiviteti të përgjithshëm, që për vitin 2019, kapi shifrat e afro 60 milionë eurove, teksa interesat e tij si biznesmen shtrihen në tregjet e sigurimeve dhe financiare, ne tregtinë e shitjes së automjeteve të reja dhe servisit, në turizëm etj. Aktiviteti i tij si biznesmen është i lidhur me kompanitë e sigurimeve Sigal Unica Group Austria, Jetë dhe Jo-Jetë, në të tre vendet e rajonit, Shqipëri, Kosovë e Maqedoni, me Fondin e Pensioneve private Sigal, me kompanitë e tregtimit të makinave AVEL dhe ALTO sh.p.k, si dhe me një numur vilash hotele nëpër qytete të ndryshme të Shqipërisë. Ajo cfarë ka arritur Avni Ponari përgjatë pak më shumë se dy dekadave është mjaft impresionuese, por ajo bëhet më shumë se e tillë, kur kujton edhe vështirësitë me të cilat është ndeshur, me barrierat që i është dashur të kapërcejë.

Me shume Informacion mund te gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Me te miret 2020”

Mario Bracci

Xhiro e biznesit 2019: 50 milion EURO
Ndryshimi në % 19/18: +6.1
Numri i punonjësve: 197
Vendndodhja: Thumanë, Krujë

Kompania e prodhimit të cimentos, ANTEA Cement vazhdon të performojë shkëlqyeshëm në mënyrë të qëndrueshme. Që nga momenti kur kjo fabrikë ka filluar prodhimin, por sidomos në 3 vitet e fundit ecuria e saj ka qenë në parametra shumë të mirë. Gjatë vitit 2019, ANTEA Cement regjistroi të ardhura nga shitjet në nivelin 6.2 miliardë lekëve, një tregues ky që i krahasuar me një vit më parë, ishte 6.12 për qind më i lartë. Nga i gjithë volume i shitjeve 66 për qind e tij u destinua për tregun e brendshëm, kurse pjesa tjetër për eksport. Raporti mes shitjeve në vend dhe atyre në eksport është i pëlqyeshëm pasi tregu shqiptar është i vogël dhe nuk e lë kompaninë në mëshirë të konjukturës së ndërtimit. Tregjet kryesore të eksportit të cimentos së Antea-s janë vendet e rajonit dhe ato të Mesdheut. Pasja e eksporteve në nivelin e 2.5 miliardë lekëve apo rreth 20 milionë eurove e bën ANTEA-n një ndër eksportuesit kryesorë të Shqipërisë. Konkretisht ajo është kompania e 13 eksportuese më e madhe e vitit.

Me shume Informacion mund te gjeni tek libri “Biznesi Shqiptar, Me te miret 2020”